در مراسم روز ادبیات کودک در شیراز صورت گرفت؛
بزرگداشت طاهره ایبد در روز ادبیات کودک/ در آینده از خسرونژاد بیشتر خواهید شنید
آیین گرامیداشت روز ملی ادبیات کودکان و نوجوانان در شیراز، با نکوداشت طاهره ایبد نویسنده حوزه ادبیات کودک و مرتضی خسرونژاد، فعال فرهنگی و دانشگاهی این حوزه، همراه با جشن امضای کتاب «نامه را باز نکن قارقاری» اثر احمد اکبرپور برگزار شد.
معاون فرهنگی شهردار شیراز گفت: کسانی که ادبیات کودک را پیشه کردهاند و در این حوزه قلم میزنند، کار سختی دارند زیرا باید خود را با تفکر کودک تطبیق دهند.
گشتاسبیراد با بیان اینکه نوع نگاه کودکان ساده است و ساده بیان میکند، ادامه داد: کودکانه نوشتن سخت است و لغتهای ثقیل ما آنگونه است که نمیتواند با قلم و سخن با کودک ارتباط برقرار کند.
یک بار دیگر اکبرپور به روی صحنه آمد و درباره مسابقه کتابخوانی بر اساس کتاب خود که برای آنان پایانش را باز گذاشته تا آنان تمامش کنند، توضیحاتی داد و از دکتر حسامپور برای سخنرانی در این مراسم، دعوت کرد.
مرتضی خسرونژاد برای حوزه ادبیات کتاب کودک، خون دل بسیار خورد
مدیر مرکز مطالعات ادبیات کودک دانشگاه شیراز هم در این برنامه با عنوان «در ستایش عشق و اندیشهورزی» به سخنرانی پرداخت و با تمجید از استاد خسرونژاد گفت: همه وجود دکتر مرتضی خسرونژاد به گواه استادان و فعالان ادبیات، عاشق کودکان و نوجوانان و اندیشهورزی و مهرورزی است.
حسام پور ادامه داد: او حق بسیاری بر گردن ادبیات این کشور دارد و هرچه این بزرگداشتها تکرار بشود، نمیتواند حق مطلب را در ارتباط با دکتر خسرونژاد بیان کند؛ در بیان ویژگی مربیان بزرگ میرسیم به نامهایی چون او و جبار باغچهبان؛ قرار گرفتن ویژگیهای آفرینشگری و پرورش دهندگی و گستراننده بودن در یک نفر سخت است. از همان آغاز تلاش خسرونژاد برای تعمیق بخشیدن به مفهوم ادبیات کودک به نگارش کتاب «معصومیت و تجربه» ختم شد.
مدیر مرکز مطالعات ادبیات کودک با تصریح این نکته که دیگر آثار خسرونژاد دقیقاً مسیری بود برای فراهم کردن زیرساختهایی در جهت استحکام ادبیات کودک، عنوان کرد: مجموعه کتابهای فکری و آموزش تفکر به کودکان که توسط وی نوشته شد، نشانگر استادی او در حوزه آفرینشگری و تلاش برای به بار نشستن نهال ادبیات کودک بود.
حسام پور ادامه داد: او برای حوزه ادبیات کتاب کودک خون دل خورد و نتیجه آن مرکز مطالعات بود که راهاندازی شد و بعد از آن رشته ادبیات کودک در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری به همت وی و دکتر پورگیو و کاووس حسنلی راهاندازی شد تا به سوی علمی شدن ادبیات کودک برویم.
به گفته این استاد تمام بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز، جای خالی حوزه علمی، پژوهشی در دانشگاهها خالی بود که نشریه علمی پژوهشی «در قلمرو ادبیات کودک» به همت دکتر خسرونژاد راهاندازی شد.
وی با بیان اینکه پرورش دادن کسانی که عاشق ادبیات کودک باشند، دیگر وجه دکتر خسرونژاد است، افزود: او به هیچ وجه شعار نمیدهد و عمل میکند.
حسامپور با تاکید بر اینکه ادبیات کودک به دنبال اندیشهورزی است، تصریح کرد: کاش همه بیشتر به اهمیت ادبیات کودک و نوجوان پی میبردیم زیرا از طریق آن میتوان تفکر، محبت، مهرورزی و مهارتهای اجتماعی را به بچهها یاد داد؛ امیدوارم کودکان سرزمین ایران بر تفکر انتقادی و مهارتهای اجتماعیشان افزون شود.
رئیس کمیسیون زیارتی و گردشگری شورای شهر شیراز هم در این برنامه ابراز امیدواری کرد که شیراز به جرگه شهرهای خلاق ادبی گام بگذارد و برنامههای اینچنین در این شهر به عنوان مرکز فرهنگ و ادب کشور با شدت و قوت بیشتر برگزار شود.
سولماز دهقانی با اعلام اینکه دو اتفاق خیلی خوب در شیراز در مدیریت شهری روی داده است، گفت: شهر دوستدار کودک با تلاش همکاران ما در آینده نزدیک اتفاق میافتد تا شهری مناسب کودکان داشته باشیم.
وی پیوستن شیراز به شبکه شهرهای خلاق ادبی با شکلگیری خانه خلاقیت را از رویدادهای امیدوارکننده دانست تا بهانهای برای اهمیت دادن به ادبیات باشد.
دهقانی وجود مرکز مطالعات ادبیات کودک در دانشگاه شیراز را فرصتی مغتنم برای دست یافتن به این موضوعات ارزیابی کرد.
در ادامه سمیرا نیکاندیش قصهگوی «خانه شهروند کوچولوی» فرهنگسرای جوان شیراز قصه «موش گرسنه» نوشته مصطفی رحماندوست را خواند و در سپس لیلا دودمان، دیگر عضو شورای شهر شیراز، در سخنانی گفت: نامگذاری یک روز برای ادبیات کودک آن هم با اتکا به نام آذریزدی کاری ستودنی است.
وی با بیان اینکه جایگاه ادبیات کودک در شیراز ارزنده و ستودنی است، افزود: حضور نویسندگان مطرح و ملی و انجمنهای ادبی مانند «انگشت جادویی» و چهرههای برجستهای چون طاهره ایبد و احمد اکبرپور به همراه وجود مرکز مطالعات ادبیات کودک، شهرمان را به یکی از قطبهای ادبیات کودک تبدیل کرده است.
این عضو شورای شهر شیراز با بیان اینکه زیبایی در ادبیات کودک شکل تلطیف شده ادبیات است، گفت: ادبیات کودک و نوجوان نقش موثری در تعلیم و تربیت دارد و شکوفایی آن زمینه ساز بالندگی آینده سازان کشور است بنابر این، تاثیرگذاری و کارآمد بودن آن باید مورد توجه صاحب نظران این حوزه قرار بگیرد.
دودمان با اعلام اینکه اداره شهر دوستدار کودک در شهرداری شیراز و دبیرخانه آن، ارائه طرح جشنوارههای مختلف و بهویژه استفاده از ظرفیتهای این حوزه را اولویت خود دانست و تاکید کرد که از هیچ کوششی فروگذار نخواهد کرد و پذیرای هر ایدهای در این زمینه خواهد بود.
به گفته این عضو شورای شهر شیراز، روز سهشنبه در جریان برپایی گرامیداشت روز ادبیات کودک در کانون پرورش فکری فارس طرحی با همکاری شورای شهر به تصویب رسید که طی آن فراخوان جشنواره منطقهای «نگاه کودکان به شهر از طریق داستان و نقاشی» به زودی در راستای پیوستن به شبکه شهرهای خلاق ادبی و تحقق شهر دوستدار کودک فراخوان آن منتشر میشود.
در ادامه بر اساس کتاب تازه احمد اکبرپور با عنوان «نامه را باز نکن قارقاری» پایانی که پارسا وحدتی نوجوان برای این اثر نوشته است، خوانده شد و سپس ستایش رعیتی، کودک دیگری که پایانی دیگر برای این کتاب نوشته بود، مطلب خود را قرائت کرد.
اکبرپور هم بخشی از رمان «خانواده آقای چرخشی» نوشته طاهره ایبد از انتشارات کانون پرورش فکری را که به چاپ هفتم رسیده، خواند.
با این مقدمه نوبت به نویسنده شیرازی ادبیات کودک و نوجوان رسید تا برای حاضران سخنرانی کند. طاهره ایبد، نویسنده پرکار و دارای ۶۱ اثر در این مراسم در سخنانی، گفت: خوشحالم که در جمع شما و همشهریانم هستم؛ شهری که پیشینه و تمدن دیرینه در فلسفه و ادبیات دارد و امروز هم عزیزان برجستهای دارد.
ایبد ادامه داد: امیدوارم با همکاری انجمنهای ادبی و شورای شهر این پتانسیلها معرفی شود و در حوزه شهر خلاق ادبی نمود بیاید.
وی اضافه کرد: چقدر خوب است که نکوداشت مرتضی خسرونژاد برگزار میشود! او کسی است که تلاش کرد خلاء حوزه ادبیات کودک را در کشور با تلاش پرکند و دانشگاه شیراز به واسطه ایشان گام ارزندهای با راهاندازی مرکز مطالعات ادبیات کودک برداشت.
این نویسنده شیرازی ادامه داد: دنیا برای تغییر نیاز به 5 درصد افرادی دارد که متفاوت هستند؛ مرتضی خسرونژاد یکی از اینهاست و تاثیر او را در آینده خواهیم دید.
وی درباره ضرورت ادبیات کودک گفت: این ادبیات نیازی است که لذت خواندن را به کودکان میبخشد و بچههایی که مطالعه میکنند، در آینده دارای ذهن عمیق میشوند؛ ادبیات، مهارت زندگی را در کودکان پرورش میدهد.
ایبد، ابراز امیدواری کرد که همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان فارس، شورای شهر شیراز و ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، منجر به موفقیت شیراز در حوزه شهر خلاق ادبی و شهر دوستدار کودک شود.
وی سپس بخشی از داستان کوتاه «خاله پیره و خاله پیرتره» را که توسط نشر پیدایش منتشر شده است، بر اساس تجربه زیسته خود خواند و در پایان برنامه از طاهره ایبد، نویسنده شیرازی حوزه ادبیات کودک و نوجوان تقدیر شد.
یادآوری میشود، طاهره ایبد، نویسنده کودک و نوجوان، متولد شب یلدای سال ۱۳۴۲ در شیراز است؛ رشته دانشگاهی وی کاردانی آموزش زبان انگلیسی است. حدود ۶۵ عنوان کتاب دارد که ۴ عنوان آنها، مجموعه داستان و رمان برای بزرگسالان است و بقیه، رمان و مجموعه داستانهایی برای کودکان و نوجوانان و خردسالان.
طاهره ایبد تاکنون برنده ۲۱ عنوان جایزه از رویدادهای مختلف شده است که یکی از آنها مربوط به مجموعه طنز «آقای چرخشی» است که برگزیده کتابخانه مونیخ در سال ۲۰۰۵ شده است.
از جمله دیگر کارهای طنز او میتوان به «عمو نوروز بازنشسته میشود»، «حسنک کجایی» و «داستانهای یک قل دو قل» اشاره کرد.
وی همچنین علاوه بر نویسندگی در زمینه بازنویسی، ویراستاری، داوری جشنوارههای مختلف چون کتاب سال، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، دفاع مقدس، جشنواره ادبی دانشآموزان، مجله سروش نوجوان، شهید غنیپور و غیره… فعالیت داشته و دارد.
از آثار تالیفی طاهره ایبد میتوان به «الم شنگه»، «دور گردون»، «کاش آدم بزرگها نی نی شوند»، «شیشههای شکسته»، «خروس جنگی»، «باغچه توی گلدان»، «آخرین نامه»، «به هوای گل سرخ» و... اشاره کرد.
نظر شما