چند وقت پیش به مناسبت روز کتابگردی نمایشگاه تخصصی کتابهای مدولباس برگزار شد و فعالان این حوزه به این موضوع پرداختند که ما در حوزه مدولباس با مشکل و کمبود منابع چه در حوزه ترجمه و در حوزه تالیف مواجه هستیم.
غزال بهمنی طراح و تولید کنند پوشاک در گفتوگو با ایبنا درخصوص تولید کتابهای مدولباس میگوید: اگر بحث کتاب از حوزه نمایش بیرون بیاید و وارد بحث فروش شود بسیار برای افراد این عرصه مناسب است. دوست دارم اطلاعات کارآموزانم دانشبنیان باشد و به همین دلیل به حوزه کتاب در زمینه مد و طراحی نیاز است. ما در حوزه مد، فشن پارچهشناسی هیچ جای تخصصی نداریم و بسیار نیازمندیم که نمایشگاه و کتابگردی در اولویت کار هنرجوها قرارگیرد.
بهمنی معتقد است دانشگاههای ما که به صورت علمی قرار است دانشجویان را با این عرصه آشنا کنند چندان موفق نبودهاند. او میگوید: آنها حتی فن بیان و صحبت کردن درباره طراحی لباس را هم نمیدانند بسیاری از اینها فارغالتحصیلان از دانشگاههای خوب کشور هستند اما گویی مطالعه آزاد نداشتهاند. نمایشگاهها و کتابها در حوزه مد و لباس برای آشنایی بیشتر هنرجوها لازم و ضروری است. در ایران کتاب در عرصه طراحی مد و لباس بسیار اندک است و سخت بهدست میآید.
میترا تمجیدی از دیگر طراحان حوزه مد و لباس معتقد است این کتابها به شدت برای فعالان این عرصه ضرورری و لازم است. او به ایبنا میگوید: مطالعه کتابهایی که درکل دنیا در صنعت مد، پوشاک، طراحی و لباس به چاپ میرسد برای هنرآموزان دانشجویان و حتی اساتید بسیار لازم و ضروری است. در زمینه مد و لباس تا اندازهای با استانداردهای جهانی فاصله داریم و با مطالعه کتابهایی که در این زمینه منتشز میشود میتوانیم خودمان و کارمان را به روز کنیم و به استانداردهای جهانی نزدیک کنیم. طراحان لباس با مطالعه عجین هستند و علم خود را به روز میکند اما تصور من این است که تولیدکنندگان به طور تجربی کار کرده و به گونهای تقلید میکنند.
داور جشنواره سیپال میافزاید: اتفاقی که در کشور ما در صنعت مد و پوشاک میافتد این است که عدم همکاری طراحان مد و لباس با تولید کنندگان، باعث شده است طراحان مد و لباس به سمت تولید بروند و این ضربه بزرگی به اقتصاد پوشاک و تفکر خلاق طراحان لباس میزند. بنیاد ملی مد و لباس در طی هفت سال گذشته تلاش بسیاری در زمینه چیوند این دو عرصه انجام داده است و در جاهایی این اتفاق افتاده است ولی تولیدکنندگان ما ریسک پذیری کمی دارند. با پیشرفت کردن صنعت مد در کشور میتوانیم لباس ایرانی را به عرصه جهانی معرفی کنیم.
او معتقد است ناشران باید همت جدی برای تولید این دست کتاب ها را وجهه همت خود قرار دهند: به نظر من اتفاق دیگری که باید بیوفتد از طرف ناشرین و کمک وزارت فرهنگ و ارشاد برای ترجمه و چاپ کتابهای جدیدی است که از خارج از کشور به زبانهای مختلف وارد ایران میشود و ترجمه آن طراحان بسیار وقتگیر است و آن علم تا ترجمه شود و از آنها استفاده کنند زمان زیادی میگیرد. به نظر من سازمانهای مختلف و حتی شهرداری موظف است این کار را انجام دهد کمک کردن به انتشار کتابهای خارجی است که ترجمه میشود در تمام کشورها شهرداری قسمتی از کارهای فرهنگی را برعهده میگیرد در کشور ما نیز این اتفاق افتاده است ولی متاسفانه نه به آن شکلی که باید دیده شود؛ حتی درباره موزه مد و لباس هم شهرداری وظیفه دارد که این کار را انجام دهد البته به کمک سازمانی مانند میراث فرهنگی. ترجمه و چاپ کتابهایی که در حوزه مد و لباس وارد ایران میشود به نظر من از ضروریات است در تفکر و پیشبرد راه طراحان مد و لباس بسیار تاثیر گذار میتواند باشد یا حتی بودجه در اختیار بنیاد ملی مد و لباس قرار گیرد و وزارت ارشاد این کار را به عهده بگیرد یا سازمانهای دیگری که به این حوزه مربوط هستند کتابخانه مد و لباس ایجاد کنند که هنجویان این رشته عضو آن باشند و از آن استفاده کنند.
نظر شما