پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۷ - ۱۷:۳۴
بیانیه انجمن ارتقای کتابخانه های عمومی به مناسبت هفته کتاب؛

انجمن ارتقای کتابخانه های عمومی به مناسبت هفته کتاب در بیانیه ای ضمن تبریک این روز به کتابداران بر توجه جدی به نقش کتابخانه های عمومی به عنوان مراکز علمی و فرهنگی در بازتعریف سیاست های مرتبط با کتاب و کتابخوانی تأکید کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، متن این بیانیه بدین شرح است.
اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ الَّذِی خَلَقَ (علق، آیه 1)
هفته کتاب به عنوان نماد اهمیت کتاب و کتابخوانی در جمهوری اسلامی ایران دوباره از راه رسید. اهمیت دادن به این مقوله و نامگذاری هفته ای به نام «کتاب» و مجموعه برنامه های تدارک دیده شده به این مناسبت، از یک سو امیدهای زیادی را در بین طرفداران فرهنگ و اندیشه و مشتاقان کتاب و کتابخوانی ایجاد کرده و از سوی دیگر، فرصتی برای تامل و فهم دقیق وضعیت کتاب و بازاندیشی و بازبینی درباره نارسایی های موجود پیش روی کتاب، کتابخانه و کتابدار و سایر ارکان مرتبط با این پدیده اجتماعی فراهم کرده است. انجمن ارتقای کتابخانه های عمومی ضمن تبریک به تمامی دست اندرکاران عرصه کتاب و کتابخوانی به ویژه کتابداران کتابخانه های عمومی و دست اندرکاران این حوزه، فرصت را غنیمت شمرده و به برخی نکات قابل توجه در عرصه کتاب و کتابخوانی اشاره می نماید.

کتاب، بخشی از منظومه فرهنگ جامعه است و پیوندی ناگسستنی با سایر عناصر و ارکان فرهنگ دارد. به هر اندازه که آحاد جامعه به دانایی و آگاهی باور داشته باشند، به همان اندازه گرایش به مطالعه و کتابخوانی رشد و توسعه خواهد یافت. گرایش به خودآگاهی ریشه در دوران کودکی و تجربیات زیسته افراد در میان اعضای خانواده و مدارس دارد. خانواده ها و مدارس پیشگامان ایجاد عادت به مطالعه در میان نسل های بعدی هستند. شیوه های تدریس و ماهیت تکالیف و کیفیت آزمون ها در مدارس نقش تعیین کننده ای در ایجاد اشتیاق شهروندان به کتاب و کتابخوانی و اطلاع-باوری آنان دارد. تاکید بیش از اندازه مدارس به کتاب های درسی و فعال نبودن کتابخانه های مدارس و نبود ارتباط بین مدارس و کتابخانه های عمومی آسیب جدی به روند اطلاع باوری در بین دانش آموزان امروزی و دست اندرکاران فردای کشور خواهد زد.
کتابخانه های عمومی در هر کشوری نماد اهمیت آگاهی و آگاهی رسانی بی طرفانه در آن کشور هستند. وجود حدود 10 هزار باب کتابخانه عمومی در کشور سرمایه عظیمی برای ایجاد تغییر مثبت در سرنوشت کتاب و شکل دهی جهش شگف انگیز در کتابخوانی فراهم آورده است. کتابخانه های عمومی یکی از ارکان اصلی فرهنگ و مهم ترین بازیگر عرصه کتاب و کتابخوانی هستند. توجه جدی به نقش این مراکز علمی و فرهنگی در بازتعریف سیاست های مرتبط با کتاب و کتابخوانی و همچنین ارتقای اثربخشی اقدامات فرهنگی موجبات بهره برداری از ظرفیت های آنها حل معضلات فرهنگی را فراهم خواهد کرد.
اما با وجود اهمیت کتابخانه های عمومی، شاهد هستیم که نقش این کتابخانه ها و توانمندی کتابداران شاغل در آنها در سطوح مختلف از قانونگذاری تا اجرا نادیده گرفته می شود و جایگاه مناسبی در رسانه های جمعی از جمله رادیو و تلویزیون حتی در برنامه های مرتبط با کتاب و کتابخوانی ندارند. این در حالی است که کتابخانه های عمومی نقطه شروع فعالیت های فرهنگی و ارتقای دانایی اکثر افراد جامعه فارغ از ویژگی های اجتماعی، شغلی، جنسیتی و غیره هستند و توجه شایسته به آنها می تواند به سیاستگذاران و مجریان فرهنگی کشور کمک شایانی داشته باشد. در صورت کمک به کتابخانه های عمومی برای تجهیز و ارائه خدمات مناسب به شهروندان، ارتقای جدی در سرانه مطالعه و مهم تر از آن آگاهی شهروندان و اجرای برنامه های فرهنگی متعالی به وقوع خواهد پیوست.

 انجمن ارتقای کتابخانه های عمومی ایران امیدوار است دست اندرکاران توسعه علم و  فرهنگ در کشور به معنای واقعی کلمه به نقش کتابخانه های عمومی واقف باشند و در سیاستگذاری های فرهنگی خود به ویژه در عرصه کتاب و کتابخوانی از توانمندی های این نهاد فرهنگی غافل نبوده و ضمن پشتیبانی از کتابخانه های عمومی بستر را برای بهره برداری از ظرفیت های آنها برای اعتلای آگاهی و تحقق توسعه واقعی علمی و فرهنگی کشور فراهم سازند.
من الله التوفیق
انجمن ارتقای کتابخانه های عمومی ایران

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها