جمعه ۹ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۰:۰۰
حق برگزیدگان عرصه دانش است که در بنیاد ملی نخبگان عضو شوند

علی سلاجقه درباره عضویت برندگان جایزه کتاب سال در حوزه علم در بنیاد ملی نخبگان گفت: یک نویسنده حوزه دانش زحمتی چندین برابر از یک نویسنده حوزه ادبیات می‌کشد، ولی برندگان جایزه کتاب سال حوزه ادبیات در بنیاد ملی نخبگان عضویت دارند اما اهالی علم نه.

علی سلاجقه؛ استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران و عضو هیات علمی تحقیقات سیاست علمی کشور در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره اهمیت برندگان علمی جایزه کتاب سال از سوی بنیاد ملی نخبگان گفت: اگر کسی در ایران به این درجه رسیده باشد که کتابی با قابلیت علمی مناسب در یکی از دانشگاه‌های معتبر کشور و یا یک انتشارات معتبر دانشگاهی و آکادمیک  به چاپ برساند به هر صورت این فرد یک نخبه است.
 
وی افزود: ایده‌پردازی و ارائه فکر در دانشگاه‌ها اهمیت زیادی دارد؛ چراکه اغلب پروژه‌های تحقیقاتی برمبنای همین ایده‌ها ساخته می‌شوند؛ بنابراین فردی که به تولید ایده و فکر در عرصه علم می‌پردازد و آن را درقالب یک کتاب ماندگار عرضه می‌کند هم نخبه است و هم می‌تواند نخبه‌پرور باشد.
 
سلاجقه یکی از علت‌های توجه دانشگاهیان به ترجمه تا تالیف را نداشتن حامی واحد برای تالیفاتشان دانست و گفت: علت اینکه جامعه  دانشگاهی ما دست به قلم نمی‌برند و غالبا در عرصه ترجمه کار می‌کنند این است که حامی جدی در این زمینه ندارند و بهایی که باید به تالیف و تراوش‌های ذهنی داده شود متاسفانه وجود ندارد.
 
استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با اشاره به این موضوع که رنگ و بوی بنیاد ملی نخبگان علمی است تا ادبی خاطرنشان کرد: با وجود اینکه رنگ و بوی بنیاد ملی نخبگان بیشتر علمی است اما در عرصه نشر علمی مولفان به این بنیاد راه پیدا نکرده‌اند. فردی که برنده جوایز کتاب سال در حوزه دانش می‌شود زحمتی چندین برابر از یک نویسنده حزه ادبیات را کشیده است؛ مولفان این عرضه بیشتر وقت خود را صرف پژوهش و تحقیق می‌کنند و راه طولانی را نسبت به یک نویسنده در حوزه ادبیات می‌پیمایند؛ اما برندگان جوایز ادبی عضویت آن را دارند.
 
وی درباره اثربخشی کتاب‌ها در حوزه دانش گفت: کتاب‌های تالیفی در عرصه دانش تاثیر مستقیمی بر زندگی مردم دارند. خروجی فکر و اندیشه، در نهایت تبدیل به کالا و خدمات می‌شود؛ بنیاد علمی نخبگان، نگرش دانش برای عام دارد و بسیار فراگیر است. شاید اهالی ادبیات تلاش بیشتری در این زمینه نسبت به اهالی علم داشته‌اند. امیدواریم که دانشگاه‌ها نگاه بهتری نسبت به عرصه تالیف داشته باشند و هر کتاب ارزنده‌ای که تالیف می‌شود به صورت خودکار در بنیاد ملی نخبگان ثبت شود. بی‌شک افراد زیادی هستند که لایق عضویت در بنیاد ملی نخبگان هستند که باعث افزایش ظرفیت این بنیاد می‌شوند.
 
سلاجقه افزود: تصور اغلب افراد این است که بنیاد ملی نخبگان شاخص‌هایی برای افراد خاصی قائل است. امیدواریم جامعه دانشگاهی و مجموعه انتشارات معتبر دانشگاهی در این زمینه گام‌های موثرتری را بردارند به عقیده من این بحث باید از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، جهاد دانشگاهی و ناشران دانشگاهی مطرح شود.  
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها