دوشنبه ۳ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۷
کتاب‌های منتشر شده در حوزه تاریخ علم نجوم انگشت‌شمارند

امیرمحمد گمینی معتقد است پژوهش‌ها درباره تاریخ علم به ویژه علم نجوم در ایران بسیار جوان است. با اینکه قدمت زیادی در حوزه رصد ستارگان داریم، اما کتاب‌های ترجمه و تالیفی در این زمینه انگشت شمارند.

امیرمحمد گمینی، مدرس دانشگاه و پژوهشگر تاریخ علم در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) ضمن تبریک به مناسبت هفته جهانی نجوم درباره میزان تالیف نویسندگان در حوزه تاریخ علم نجوم گفت: تاریخ نجوم دارای سه حوزه اصلی است که به نجوم باستان، نجوم تمدن اسلامی و نجوم جدید  تقسیم‌بندی می‌شود.

وی افزود: متاسفانه هم در ایران و هم در دیگر کشورها به موضوعاتی مانند تاریخ نجوم توجه اندکی شده است و جای خالی موضوعاتی مانند تاریخ نجوم در کتاب‌هایی که در حوزه تاریخ علم تالیف یافته‌اند، احساس می‌شود.

گمینی گفت: همانطور که گفتم شمار کتاب‌های مستقل در این حوزه بسیار کم است و همیشه اگر هم پژوهش و یا اشاره‌ای داشته‌اند، قسمتی از کتاب‌ها را به خود اختصاص داده‌اند.

این مدرس دانشگاه خاطر نشان کرد: هم در زمینه تالیف و هم در زمینه ترجمه این نیاز حس می‌شود که پژوهشگران فعالیت بیشتری داشته باشند. خوشبختانه به تازگی متون اصلی تاریخ نجوم جدید با عنوان «پیام‌آور ستارگان» نوشتۀ گالیلو گالیله، منجم بزرگ قرن هفدهم، توسط امیرحسن موسوی ترجمه منتشر شده است که و می‌تواند منبع خوبی برای مخاطبان این حوزه از دانش باشد.

این پژوهشگر تاریخ نجوم با اشاره به اینکه ایران در زمینه رصد ستارگان دارای قدمت زیادی است گفت: متاسفانه پژوهش درباره تاریخ علم در ایران بسیار جوان است و من و هم‌دوره‌ای‌هایی که با من در دانشگاه به تحصیل می‌پرداختیم جزو اولین افرادی بودیم که تحقیقات خود را در این زمینه به تازگی شروع کردیم؛ استادانی که در زمان شروع تحصیل در دانشگاه‌ها تدریس می‌کردند اغلب تحصیلات خود را در خارج از کشور گذرانده بودند. بنابراین شمار پژوهش‌های انجام گرفته در این زمینه در ایران اندک است.

گمینی با اشاره به اینکه در هفته جهانی نجوم به سر می‌بریم و در آستانه شروع نمایشگاه کتاب قرار داریم گفت: از کتاب‌های ارزنده‌ای که در این زمینه تالیف شده است، در حوزه تاریخ نجوم قدیم می‌توانم به کتاب «تاریخ نجوم در ایران» از حمیدرضا یزدی گیاهی و «دایره‌های مینایی» که پژوهشی در تاریخ کیهان‌شناسی در تمدن اسلامی است اشاره کنم.

وی افزود: از دیگر کتاب‌هایی که پیشنهاد می‌کنم مخاطبان تاریخ علم به مطالعه آن بپردازند کتاب «سرآغاز‌های علم در غرب» نوشته دیوید لیدنبرگ با ترجمه فریدون بدره‌ای است که نشر علمی- فرهنگی آن را به چاپ رسانده.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها