مایکل سندل، فیلسوف سیاسی معاصر آمریکایی و استاد فلسفه سیاسی دانشگاه هاروارد است و بیشتر بهخاطر درس عدالت هاروارد مشهور است. او در این کتاب از فلسفه برای تحلیل مسایل روزمره استفاده میکند و بهسادگی از کنار اتفاقات نمیگذرد.
سندل دیدگاههای استادان بزرگ فلسفه را مطرح میکند و از منظر هر یک به قضایا نگاه میکند از سقراط و افلاطون گرفته تا کانت، رالز، بنتام، میل و...
نویسنده سه دیدگاه را درباره عدالت مطرح میکند. رفاه، آزادی و فضیلت او درباره دوراهیهای اخلاقی عادلانه یا ناعادلانهبودن زندگی، میهندوستی، امتیازات نژادی و بسیار مسایل دیگر توضیح میدهد و به این ترتیب ذهن خواننده را گام به گام با خود همراه میسازد و مسایل را از جنبههای گوناگون مطرح میکند.
ـ آیا دولت باید برای گرانفروشی تدبیری بیندیشد؟ یا باید در زمینه فضیلت و رذیلت بیطرف باشد؟ آیا حق دارد بر مردم دیکته کند که با بدن و جان خود چکار بکنند یا نکنند؟
ـ آیا باید تحت هر شرایطی راست گفت حتی به قاتلی که در پی یافتن دوست شماست؟ آیا همه افراد مستحق راستگویی هستند؟
ـ آیا میتوان برای نجات جان افراد زیادی جان یکنفر را به خطر انداخت؟
ـ آیا انسانها باید تاوان گناهان پیشینیان خود را بپردازند؟
سندل با مثالهای شیرین و خواندنی مسایلی را در مورد زندگی انسانها بیان میکند و خوانندگان را به فکر وامیدارد که واقعا روش درست کدام است. مخاطبان خود را به جای افراد داستانها میگذارند و میاندیشند که اگر او واقعا در این موقعیت بود چه میکرد و رفتار درست کدام بود.
نویسنده در بخشی از مقدمه کتاب یادآوری میکند که فلسفه سیاسی یک موضوع استدلالی است و بخشی از سرگرمیهای آموزش عدالت این بوده که دانشجویان وی در کلاسش مجبور بودند در برابر نظریات فلسفی با یکدیگر به استدلال بپردازند. بنابراین نویسنده تلاش کرده تا در این کتاب در پرسشهای مربوط به عدالت روی این موضوع متمرکز شود. نگارش این کتاب در موارد بسیاری بدون پیشینه و ابتدا به ساکن بوده است.
کتاب «عدالت: کدام کردار ما نیک است؟» نوشته مایکل جی سندل به ترجمه علی بازیاری شورابی با شمارگان 800 نسخه در 424 صفحه به بهای 30 هزار تومان توسط انتشارات سبزان منتشر شده است.
نظر شما