محمود معتقدی، شاعر و منتقد پیشکسوت کشورمان که این روزها مشغول نوشتن یک کتاب نقد در حوزه شعر است، با اشاره به فقدان نقد در فضای ادبیات عنوان کرد: متاسفانه در ادبیات امروز، نقد جایگاهی ندارد و شاید تعداد منتقدان تخصصی به تعداد انگشتان دو دست نباشد. در نتیجه بسیاری از این هرج ومرجها و بحرانهای فرهنگی به دلیل نبودن نقد درست و حسابی است.
این منتقد ادبی با اشاره به فقدان نقد در فضای ادبیات گفت: متاسفانه در ادبیات امروز، وزن منتقدان ادبی بسیار کم شده است و نقد جایگاهی ندارد و شاید تعداد منتقدان تخصصی به تعداد انگشتان دو دست نباشد؛ چراکه استادان، افراد تحصیلکرده و پیشکسوتان ما افرادی نیستند که به این موضوع بپردازند. همچنین ما در دانشگاهها تلاشی برای تربیت منتقد ادبی انجام ندادهایم و شاید به همین دلیل است که همیشه یک پای ادبیات میلنگد.
شاعر مجموعه شعر «به گوزنهای تشنه چیزی نگو» در توضیح وضعیت نقد عنوان کرد: نقدهایی که این روزها شاهد آن هستیم، نقدهای ذوقی است و جوابگوی هزینه دوستی و دوست داشتن کسی است که درباره او نقد مینویسیم. باید اعتراف کنیم که این ضعف بسیار بزرگی است.
این شاعر پیشکسوت ادامه داد: در کشورهای پیشرفته همراه با چاپ کتاب، نقد آن اثر هم منتشر میشود اما ما امروز نقد حرفهای که بر پایه نقد ادبی نوشته شده باشد، نداریم. از طرفی مطبوعات و رسانههای حوزه کتاب که مسئولیت ادبی دارند، نیز خیلی سرسری به مسائل نگاه میکنند و ما شاهد اتفاق خاصی در این حوزه نیستیم.
معتقدی با اشاره به مشکلاتی که به دلیل نبود نقد ادبی به وجود آمده است، گفت: به گمانم اگر به حوزه کتاب و کتابخوانی توجه کنیم، متوجه میشویم که بسیاری از این هرج ومرجها و بحرانهای فرهنگی به دلیل نبودن نقد درست و حسابی است تا فلان شاعر متوجه شود که آثار خودش سرشار از ایراد است و او ابتدا باید به اصلاح آثار خود بپردازد و بعد از آن به فکر نقد آثار دیگران و برگزاری کارگاههای آموزشی باشد. متاسفانه همه بخشهای و نهادهای فرهنگی خود را از حل این بحران فرهنگی کنار کشیدهاند و تنها به شعار دادن اکتفا میکنند و در این شرایط است که اگر فکری به حال این موضوع نشود، روزهای بسیار بدی در انتظار ادبیات ما خواهد بود.
شاعر مجموعه شعر «از پارههای دوست داشتن» در توضیح اثر جدیدش گفت: چند وقت پیش کتاب «10 خوانش از 10 شاعر» را آماده انتشار کردم که در آن شاعرانی مانند منوچهر آتشی، سیدعلی صالحی، محمدعلی سپانلو و حافظ موسوی حضور داشتند. در این کتاب یک خوانش بلند از شعرهای شاعران را آوردم و بعد از آن، به نقد و بررسی آن اثر پرداختهام. این کتاب را مدتی پیش به یکی از انتشارات معتبر سپردم اما به دلیل مشکلاتی که رخ داد آن را از ناشر پس گرفتم. بعد از این اتفاق با خودم فکر کردم، حالا که قرار است کتاب به ناشر دیگری سپرده شود، پنج خوانش از شاعران امروز از جمله اسماعیل خویی، ناهید کبیری و شهاب مقربین را نیز به آن اضافه کنم.
معتقدی در بخش پایانی صحبتهایش عنوان کرد: در حال حاضر 15 خوانش جمعآوری شده است و امیدوارم ویرایش نهایی آن تا پایان سال به اتمام برسد تا کتاب بعد از توافق با ناشر، زیر خط چاپ برود. من با انتشار این کتاب میخواهم نگاه خاصی که در ذهن شاعران این مجموعه بوده است را برای جامعه بازگو کنم تا شاید بشود گرههایی را باز کرد.
نظر شما