کتاب «گفتمان اعتدال در سیاست خارجی» مبانی گفتمانی دکتر حسن روحانی در حوزه سیاست خارجی به بیان مشخصات کلی رویکرد دولت یازدهم در روابط خارجی ایران اختصاص دارد.
کتاب از دو بخش «گفتمان اعتدال در سیاست خارجی دولت یازدهم» و «رویکرد اعتدال در سیاست خارجی دولت یازدهم» تشکیل شده و در هر بخش نیز مطالب مختلفی برای باز شدن بحث گنجانده شده است.
در مقدمه کتاب در رابطه با پیشینه اعتدال در فرهنگ ایرانی میخوانیم: «اعتدال یکی از مشخصههای بارز فرهنگ ایرانی - اسلامی است. البته نباید اعتدال را به معنای عدول از اصول و محافظه کاری در برابر تغییر و تحول قلمداد کرد. بلکه بایستی این رویه را رویکردی خردورزانه، فعالانه و صبورانه برای جامعه به منظور دور شدن از ورطه افراط و تفریط عنوان کرد.
ریشههای اعتدال در اخلاق، فرهنگ و سیاست ایرانی نمود بارزی دارد، در این زمینه بر پایه متون تاریخی آمده است: «اندیشه اعتدال از خردادماه 1392 و در جریان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری وارد ادبیات سیاسی ایران شد. ضمن اینکه پیش از آن ادبیات فارسی و فرهنگ عمومی ایرانی به شیوههای گوناگون آموزههای اعتدال را بازتاب میداد تا آنجا که تجربیات ایرانی در حوزههای اعتدال را میتوان براساس متون تاریخی، سیاسی و فرهنگی مورد بازخوانی قرار داده و به طور خاص ریشههای اعتدال را در اخلاقیات، فرهنگ و سیاست معاصر از طریق واکاوی آثار و عملکرد بزرگان اندیشه و مصلحان اجتماعی ایران معاصر جستجو کرد. در واقع گفتمان اعتدال در برابر خطرات ناشی از تندروی که در عرصه سیاست داخلی و بینالمللی شکل گرفته و تحت تاثیر مخاطرات دوران مذکور مساله زمان را در یک گفتمان خاص تعریف کرد.»
نگاه رئیس دولت تدبیر و امید در سیاست خارجی ایران با کشورهای منطقه این چنین ذکر شده است: «در روابط با همسایگان و کشورهای منطقه سیاست خارجی ایران در دوران ریاستجمهوری دکتر حسن روحانی تلاش برای استقرار صلح و ثبات در منطقه خاورمیانه روابط با همسایگان تعریف شده بود. چرا که با اعتقاد وی «هر گونه مداخله در نظام سیاسی دیگر کشورها را با بهرهگیری از ابزارهایی زورمندانه نقطه مقابل مردمسالاری و حق تعیین سرنوشت ملتها برای آینده کشور خود» دانسته و آن را تقبیح میکرد.»
کتاب «گفتمان اعتدال در سیاست خارجی»، مبانی گفتمانی دکتر حسن روحانی در حوزه سیاست خارجی 128 صفحه، شمارگان 500 نسخه و به بهای 12 هزار تومان از سوی نشر جمهور ایران به چاپ رسیده است.
نظر شما