کتاب «برگزیده قالیچههای کاخ گلستان» نیز رونمایی شد. این کتاب بخشی از مطالعات و نوشتههای شکوفه مصاحبی درباره قالیهای تاریخی و موزهای است
در این مراسم با حضور محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، احمد محیط طباطبایی رییس ایکوم ایران و جمعی از شخصیتهای فرهنگی و موزه داران از کتاب «برگزیده قالیچههای کاخ گلستان» نیز رونمایی شد.
شکوفه مصباحی، دبیر علمی نمایشگاه و مسئول بخش پژوهشی فرش پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی -فرهنگی گفت: این نمایشگاه با هدف معرفی طیف عظیم قالی های موجود در مجموعه کاخ گلستان برگزار شده است.
وی افزود: در این نمایشگاه 18 تخته فرش از دوره ناصری تا پهلوی، 12 مورد از عکسهای ویژه فرش و 2 پوستر تخصصی پژوهشی در مورد قالیهای کتیبهدار و قالیهای تصویری به نمایش در آمده است.
مصاحبی با اشاره به اینکه دراین نمایشگاه سعی شده بیننده با تمامی انواع قالیچههای موجود در این مجموعه و تنوع آنها آشنا شود تصریح کرد: از این رو قالیهای به نمایش درآمده بر اساس، نقشه، منطقه بافت، دوره تاریخی، قدمت و... انتخاب شدند.
این کارشناس فرش افزود: در نمایشگاههای تخصصی بعدی قالیچهها بر اساس موارد تخصصیتر برگزیده خواهند شد. چیدمان قالیچهها در این نمایشگاه بر اساس دوره تاریخی و تا اندازه ای با در نظر گرفتن طرحها که ترنج، محرابی، تصویری و... هستند انجام گرفته است.
در ادامه این مراسم از کتاب «برگزیده قالیچههای کاخ گلستان» نیز رونمایی شد.
کتاب برگزیده قالیچههای کاخ گلستان
شکوفه مصباحی، پژوهشگر قالی ایران و مسول واحد پژوهشی حفاظت و مرمت فرش در پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی- فرهنگی است.
این کتاب بخشی از مطالعات و نوشتههای او درباره قالیهای تاریخی و موزهای است که به مناسبت نخستین نمایشگاه قالی در کاخ گلستان توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی گردشگری به چاپ رسانده است.
کتاب شامل دو بخش کلی است. در بخش نخست به استنادِ اسناد و مدارک موجود، پژوهشی درباره قالیهای کاخ گلستان و وضعیت آنها از گذشته تا کنون صورت گرفته است و در بخش دوم تعدادی از قالیچههای کاخ گلستان به طور کامل معرفی شده است.
نویسنده برای نگارش کتاب بررسیهای فنی و تاریخی و هنری این گروه از قالیچهها و تنظیم شناسنامههای تخصصی و روخوانی و خوانش کتیبههای بافته شده در آنها را انجام داده و در معرفی قالیها علاوه بر ارائۀ اطلاعات فوق، توضیحاتِ توصیفی- تحلیلی از طرح، نقش، رنگ، و کتیبه را آورده است.
کتاب به صورت تمام رنگی و دو زبانه (فارسی-انگلیسی) تهیه شده است.
قالیچههای کاخ گلستان پشتوانه پژوهشی دارند
محمدحسن طالبیان در حاشیه افتتاح این نمایشگاه گفت: نمایشگاه قالیچههای کاخ گلستان دارای پشتوانه پژوهشی بوده و برگزاری چنین نمایشگاههایی که پشتوانه علمی و کار تحقیقی بر روی آن انجام شده است باید تداوم داشته باشد.
معاون میراث فرهنگی از حضور ارزیابان یونسکو در ایران در ماه مرداد و شهریور خبر داد و اظهار کرد: پروندههای «منظر باستان شناسی ساسانی فارس» و «جنگل ارسباران» به عنوان دومین اثر طبیعی با همکاری سازمان محیط زیست و بنیاد مسکن برای ثبت در آثار فهرست جهانی برای سال آینده آماده شده و ارزیابان یونسکو در ماه مرداد و شهریور برای ارزیابی این 2 پرونده به ایران میآیند.
وی ادامه داد: نخستین بنای گنبد دار جهان متعلق به قلعه دختر بوده و قرار است در منظر باستانشناسی ساسانی فارس معماری این محور تا بیشابور بررسی شود.
طالبیان افزود: پرونده شهر تاریخی یزد امسال برای ثبت در یونسکو ارسال شده است و اوایل تیر مباحث کارشناسی و نحوه مدیریت آن بررسی و مطرح میشود.
انجام پژوهش بر روی فرشهای قاجار
مسعود نصرتی در ادامه تصریح کرد: کاخ گلستان پیشینه غنی در حوزه فرش دارد که باید به مردم، پژوهشگران و دانشجویان معرفی شود. بیش از 350 تخته قالیچه و فرش در گنجینه کاخ گلستان وجود دارد که حدود 220 قطعه آن مربوط به دوره قاجار است.
مدیر کاخ گلستان گفت: در این مجموعه میراث جهانی قصد داریم با برپایی کارگاه تخصصی مختلف در زمینه فرش، کارهای پژوهشی صورت گرفته در این زمینه را به شکل مکتوب و تصویری با چاپ کتاب در اختیار علاقه مندان قرار دهیم.
وی افزود: سایر فرشها و قالیچه های نفیس کاخ گلستان به مرور زمان به نمایش گذاشته خواهد شد.
نمایشگاه برگزیده قالیچههای کاخ گلستان که توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و مدیریت مجموعه کاخ گلستان برگزار میشود از امروز به مدت 30روز برای بازدید علاقمندان در کاخ گلستان دایر است .
نظر شما