چهارشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۹
«تاریخ کهن قلندریه» جریانی مبهم و پرپیچ و تاب

کتاب «تاریخ کهن قلندریه» اثر احمد تارگون کارا مصطفی است که به موضوع دشوار و پرابهام قلندریه و تاریخ کهن و پهناور آن اختصاص دارد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «تاریخ کهن قلندریه» اثر احمد تارگون کارا مصطفی(استاد تاریخ دانشگاه مریلند) ترجمه مرضیه سلیمانی به بررسی تاریخ پرابهام و دراز یکی از گروه‌های کاملا ایرانی می‌پردازد.

کتاب از مطالبی با عناوین «مقدمه»، «ترک از طریق کژروی اجتماعی»، «تَرک، فردگرایی کژروانه و تصوف»، «استادان پارسا»، «گروه‌های دروایش در اوج شکوفایی»، «درویش‌ها در امپراطوری عثمانی»، «ترک‌ها در اواخر قرون وسطا» و «نتیجه‌گیری» تشکیل شده است.

مترجم درباره ویژگی کتاب و با اشاره به اینکه اثر با عنوان «دوستان گستاخ خدا» در خارج از ایران چاپ شده، می‌نویسد: «کتاب تاریخ کهن قلندریه از معدود منابع جامع و پرمایه در موضوع دشوار و پرابهام قلندریه و تاریخ کهن و پهناور آن است. این کتاب از حیث شمول جغرافیایی و نظم تحقیقی، شاید تنها کتاب جامع در تاریخ قلندریه در سراسر جهان اسلام باشد که همه شاخه‌های این جریان را در شرق، میانه و غرب اسلامی در بوته تحقیق، توصیف، تحلیل و نقد قرار داده است.»  

پشت جلد کتاب آمده است: «قلندریه، جریان مبهم و پرپیچ و تابی است. تاریخ درازی داشته و ریشه‌های بلند و متفاوتش از تصوف تا فرهنگ عامه را دربر می‌گیرد. علاوه بر این در ادبیات و شعر نیز بازتاب گسترده‌ یافته و شاعران صوفی مسلک، این طریقت را پسندیده و قلندروَشی و قلندروشی پیشه گنجانده‌اند، تصوری که عموم مردم از درویشان و صوفیان دوره‌گرد داشته و دارند، همین قلندران بوده است. اینها در تمام اجتماعات و اقلیم‌های اسلامی به صورت افراد یا گروه‌های منزوی حضور داشته‌اند. نخستین شعر قلندری را با مضمونی لطیف و زیبا، باباطاهر عریان سرود و این دوبیتی، ائینه‌تمام نما و بازگوی قصه دراز قلندران در طول تاریخ است. مو آن رندم که که نامم بی قلندر/ نه خان دیرم، نه مان دیرم نه لنگر/ چو روز آیه بگردم گرد گیتی/ چو شو آیه به خشتی وانهم سر»

کتاب «تاریخ کهن قلندریه» اثر احمد تارگون کارا مصطفی(استاد تاریخ دانشگاه مریلند) ترجمه مرضیه سلیمانی در 272 صفحه، شمارگان یک‌هزار و 500 نسخه و به بهای 20 هزار تومان از سوی انتشارات فرهنگ معاصر منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها