جمعه ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۶:۱۴
«فهلیان»؛ روستای برتر دوستدار کتاب در نمایشگاه کتاب

روستای فهلیان، یکی از قدیمی‌ترین مناطق استان فارس، با برنامه‌های متنوع و کاربردی خود در حوزه کتابخوانی به عنوان روستای برگزیده سومین جشنواره روستاهای دوستدار کتاب کشور معرفی شد که این گزاش به معرفی این روستا و فعالیت‌های صورت گرفته آن در حوزه کتابخوانی می‌پردازد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، روستای فهلیان به عنوان روستای برتر دوستدار کتاب در سومین دوره از برگزاری جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، با برنامه‌های متنوع خود در حوزه کتابخوانی حضوری فعال در سی‌اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران دارد.

غرفه روستای فهلیان که در سالن F2 نمایشگاه و جنب سرای اهل قلم واقع شده با چیدمانی برگرفته از المان‌ها و ویژگی‌های بومی و اقلیمی این منطقه از استان فارس آراسته شده؛ به طوری که می‌توان آثاری از گبه، گلیم و جاجیم را در این غرفه مشاهده کرد. همچنین تمام کارکنان این غرفه نیز با لباس محلی روستای فهلیان حاضر هستند و پذیرای بازدید کنندگان هستند.

جمشید رضایی، سرگروه فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس که در این غرفه در حال معرفی این روستای تاریخی و برنامه‌های کتابخوانی آن به علاقه‌مندان است، می‌گوید: فهلیان از روستاهای بسیار قدیمی استان فارس، در تمامی دوره‌های تاریخی، به عنوان یکی از کانون‌های تمدن پیش از تاریخ و دوران تاریخی فارس کهن به شمار می‌رفته است. منطقه فهلیان حیاتی مرتبط با دوران سومر، عیلام، ماد، هخامنشی، اشکانی، ساسانی و سلسله‌های اسلامی از سال 18 هجری قمری تا دوران پهلوی داشته است.

وی ادامه می‌دهد: در قرن آغازین اسلام، واژه‌ای به نام «خوبذان» برای فهلیان به کار می‌رفته که غالب جغرافی‌نویسان اسلامی از‌جمله «مقدسی»، «ابن‌حوقل»، «بلاذری»، «حمدالله مستوفی» و «استخری» در کتاب‌های خود، نام فهلیان و شهر بزرگ آن را یاد کرده‌اند. حدوداً در سال 18 هجری، منطقه فهلیان به وسیله مسلمانان فتح شد. اثرهای تاریخی به‌جا‌مانده در فهلیان از جمله شهر مدفون در خاک، کتیبه‌ها، استودان‌ها، جداول صخره‌ای، کاریزها، آسیاب‌های آبی، حمام‌ها و بقاهای متبرکه، همه و همه، دلایل انکارناپذیری از مدنیت این نقطه (فهلیان) در طول تاریخ است.

به گفته رضایی «فهلیان» بعد از خرابی شهر نوبندگان، مرکز دیار ممسنی قرار گرفت و این مرکز فرمانروایی، همواره از قرون آغازین اسلامی تا سال 1342 پابرجا بود و در سال 1342 بنا به علل سیاسی، مرکزیت از فهلیان به نورآباد انتقال و این شهر با بافتی نو، مرکز ممسنی قرار گرفت. دشت‌های حاصلخیز، کوه‌های رفیع، جنگل، شکار، رودخانه و چشمه‌سارهای جوشنده، همه مناظر طیبه و دل‌انگیزی است که دست لایزال، یکجا به این سرزمن غنی (فهلیان) عطیه داده است.

این فعال فرهنگی درحوزه نشر کتاب درباره مشاهیر این منطقه نیز می‌گوید: از جمله مشاهیر فهلیان می‌توان از «سید شرف الدین علی بن حجت اله شولستانی فهلیانی»، «محمد شولستانی فهلیانی»، «عللمه سید ابوطالب شولستانی»، «سید عباس فهلیانی»، «سید محمدعلی طبایی فهلیانی»، «آیت‌الله سید محمد ابطحی حسینی فهلیانی» و «آیت‌الله سید ابوالحسن ابطحی حسینی فهلیانی» نام برد. کتاب‌های دست‌نویس غالب این بزرگان در کتابخانه مرعشی نجفی در قم موجود است.

رضایی درباره فعالیت‌هایی که منجر به انتخاب روستای فهلیان به عنوان روستای برتر دوستدار کتاب در سال 1395 شد، می‌گوید: تأسیس «انجمن حامیان فرهنگ و کتاب فهلیان»، تاسیس «انجمن مادران حامی کتاب فهلیان»، ایجاد غرفه و نشست «کتاب دوستان روستا» در نمایشگاه کتاب فارس، طرح ساخت قلک خرید کتاب در خانه با استفاده از مواد بازیافتی، برپایی نمکایشگاه کتاب از کتاب‌های کتابخانه در مرکز روستا با عنوان «کتابخانه‌ای مانند نمایشگاه کتاب»، همکاری و نشست شورا و بسیج روستا به منظور جلب مشارکت و ورود بسیج روستا به برنامه‌های کتاب و کتاب‌خوانی، برگزاری نشست کتابخوان مدرسه‌ای، برنامه جمع‌خوانی کتاب در کتابخانه، ساخت درخت دانایی و کتاب، اجرای طرح «من، تفریح و کتابخانه» عمده‌ترین برنامه‌های به اجرا درآمده در روستای فهلیان بوده است.

وی ادامه می‌دهد: همچنین راه‌اندازی کتابخانه روستا و حمایت‌های بی‌دریغ روستائیان، ایجاد کانال تلگرامی کتابخانه روستا، اجرای برنامه بازدید مهدکودک، پیش‌دبستانی و مدارس روستا از کتابخانه‌ها، برگزاری مراسم دهه اول محرم با محوریت کتاب، جشن مبعث با کتاب، یکی از برنامه‌های هفته کتاب تحت عنوان «نقاشی و هفته کتاب»، آموزش بافتنی بچه‌ها به همدیگر به بخش کودک کتابخانه، ساخت وسایل بازی و جدول‌های سرگرمی از مجله‌های تاریخ‌گذشته توسط بچه‌ها برای بخش کودک، نشست‌های کتابخوان در ماه‌های مختلف سال، کتابخوان و مسجد، برنامه‌های هفته کتاب و کتابخوانی، روزنامه دیواری محرم در کتابخانه، جشن میلاد در کتابخانه، غبارروبی کتابخانه مدرسه ابتدایی، نشست کتابخوان برای کودکان و جشن نیمه شعبان در کتابخانه  از دیگر برنامه‌های این روستای تاریخی بوده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها