سه‌شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۰
واگذاری امور نشر به بخش خصوصی باید به یک اصل تبدیل شود

مشاور منابع و امور انسانی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: واگذاری امور به تشکل‌های نشر باید از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به یک اصل تبدیل شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، طرح واسپاری امور نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به تشکل‌های نشر از حدود سه سال پیش مطرح شد. به اذعان برخی کارشناسان، تجربه نشان داد که مشارکت تشکل‌ها در امر برگزاری نمایشگاه کتاب تهران اتفاق خوبی بوده است و در مجموع واگذاری امور به تشکل‌های نشر به‌تدریج از وابستگی‌ها به بودجه دولتی کاست.
 
نیکنام حسین‌پور، مشاور منابع و امور انسانی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این باره اظهار کرد: سیاست‌های بالادستی کشور یعنی قانون اساسی و برنامه‌های چهارم، پنجم و ششم توسعه همواره بر واگذاری امور مربوط به نشر به‌ویژه نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به تشکل‌‌های صنفی و بخش خصوصی تأکید دارند. 
 
وی ادامه داد: تجربه ایران و جهان و همچنین تئوری‌پردازی‌های دانشمندانی همچون آدام اسمیت مبنی بر این‌که «اقتصاد دولتی، اقتصاد خوبی نیست و باید به بخش خصوصی واگذار شود.» ثابت کرده‌اند دولت نه تنها در بخش اقتصاد بلکه در همه بخش‌ها از جمله دانشگاه ظرفیت خوبی ندارد. مصداق بارز آن قیاس وضعیت فعلی دانشگاه‌های دولتی با دانشگاه آزاد است به گونه‌ای که اکنون رشد قابل توجهی را در دانشگاه آزاد به نسبت دانشگاه دولتی شاهد هستیم.
 
مشاور منابع و امور انسانی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که دولت نمی‌تواند به طور دائم به امر تصدی گری بپردازد، گفت: اکنون یکی از معضلات این است که دولت همه امور اجرایی را عهده دار است. بدون تردید دولت با این کار، کشور را پُرهزینه اداره می‌کند.
 
حسین‌پور توضیح داد: در طول سی و هفت سال، هر دولتی که بر روی کار آمده سیاست‌های مختلفی داشته است و با رفتن و آمدن مدیران جدید، بودجه فرهنگی کشور صرف حقوق و دستمزد نیروهای آن‌ها شده است. اگر این رویه ادامه پیدا کند ظرف چند سال آینده، دیگر بودجه‌ای باقی نمی‌ماند. از طرف دیگر در مقابل این همه هزینه، از میزان خروجی‌ها کاسته شده است. بنابراین پیشنهاد می‌کنم بخش خصوصی به مفهومی که در سایر نقاط جهان است، تقویت شود تا بتواند روی پای خود بایستد و دولت از مجری‌گری خود بکاهد و بر سیاست نظارت خود بیفزاید.

وی درباره واگذاری نمایشگاه کتاب تهران به بخش خصوصیی، گفت: واگذاری امور مربوط به نمایشگاه کتاب تهران به تشکل‌های نشر سابقه طولانی دارد؛ از نمایشگاه کتاب سیزدهم تا هجدهم (دولت اصلاحات) تا حدودی برخی از این امور به تشکل‌های نشر واگذار شده بود اما فرایندش کمی به کندی پیش رفت تا این‌که در دوره‌ای 8 ساله این فرایند متوقف شد و دولت، اعتمادی به صنف نشر نداشت و تا جایی پیش رفت که قصد انحلال اصناف را داشت. 

مشاور منابع و امور انسانی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که واگذاری امور به تشکل‌های نشر باید از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به یک اصل تبدیل شود، گفت: چگونگی واگذاری امور مربوط به حوزه نشر به‌ویژه نمایشگاه کتاب تهران به تشکل‌های صنفی موضوعی است که باید آسیب‌شناسی شود. به این منظور کمیته‌هایی شکل گرفته است.
 
حسین‌پور توضیح داد: از آغاز دولت آقای روحانی برای این منظور پروسه سه ساله تعریف شده است که به یاری خدا این پروسه در نمایشگاه کتاب تهران سال آینده به بار می‌نشیند. چرا که هم باعث صرفه‌جویی اقتصادی می‌‌شود و هم باعث می‌شود تشکل‌های نشر مسئولیت امور مربوط به خود را بپذیرند.
 
وی با بیان این‌که صنف نشر صِرف این‌که نمایشگاه کتاب تهران را به دست بگیرد، کفایت نمی‌کند بلکه باید در حوزه فعالیت خود (نشر) بیش از پیش پیشرفت داشته باشند، تأکید کرد: البته ناگفته نماند که اهالی نشر کشور باید همزمان با پذیرفتن این مسئولیت، به صورت حرفه‌ای فعالیت کنند و به‌تدریج خود را از بند ناف دولت قیچی کنند تا بتوانند علاوه بر نمایشگاه کتاب تهران در فعالیت‌های جهانی خود را نشان دهند.
 
مشاور منابع و امور انسانی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره چالش‌های موجود در مسیر واسپاری امور به تشکل‌های نشر، گفت: دولت با مسائل اقتصادی متعددی روبه‌رو است بنابراین امر واسپاری باید با این نگاه صورت بگیرد که نمایشگاه کتاب تهران روی پای خود بایستد و از درآمد حاصل از اجاره غرفه‌ها و فروش، خود را اداره کند.
 
حسین‌پور افزود: معتقدم باید ضمن واسپاری امور به تشکل‌های نشر، یارانه‌های نمایشگاه نیز حذف و به زیرساخت‌های فرهنگی به‌ویژه نشر کشور تزریق شوند.
 
وی با بیان این‌که باید واسپاری امور نشر به بخش خصوصی با سرعت بیشتری انجام شود چرا که در سطح کلان منافع کشور را به دنبال دارد، بیان کرد: پیشنهاد می‌کنم در زمینه واسپاری امور به تشکل‌های نشر، در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نباید صرفاً جزیره‌ای عمل شود بلکه اگر معاونت فرهنگی وزارتخانه در این عمل پیشقدم شده است باید همه معاونت‌های آن و حتی سایر سازمان‌ها و مؤسسات به این سرعت حرکت کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها