سه‌شنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۹
نتایج جشنواره فارابی نشان می‌دهد جامعه علمی ما زایش دارد

سیدضیاء هاشمی گفت: جشنواره فارابی در دوره‌های گذشته تاکنون توانسته برجستگان علمی را به جامعه معرفی کند و نتایج جشنواره فارابی نشان می‌دهد جامعه علمی ما زایش دارد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) سیدضیاء هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری امروز سه‌شنبه (19 بهمن‌ماه) طی نشست خبری با تاکید بر افزایش کیفیت آثار در هشتمین دوره جشنواره بین‌‌المللی فارابی گفت: میزان استقبال در این دوره بسیار مطلوب بوده و در برخی از گروه‌ها بیش از 500 اثر ارسال شده است، همچنین اشتیاق همکاری خوبی از سوی استادان و هیات علمی دانشگاه‌ها در این دوره وجود داشته که نشان‌دهنده جایگاه والای جشنواره فارابی است.
 
وی با تاکید بر افزایش دقت در فرایند داوری این دوره از آثار افزود: در این دوره تلاش شده با بهره‌گیری از تجارب دوره‌های قبل دقت زیادی در داوری آثار صورت بگیرد بنابراین اگر در ارزیابی اثری تردیدی هم وجود داشت با داوری‌های مکرر تلاش شد تا ارزیابی دقیقی صورت بگیرد.
 
هاشمی در ادامه با بیان اینکه جشنواره فارابی در دوره‌های گذشته تاکنون توانسته برجستگان علمی را به جامعه معرفی کند یادآور شد: به همین دلیل برای حفظ جایگاه جشنواره فارابی تعداد منتخبان محدودتر شده و گاهی در گروه‌های دوازده‌گانه جشنواره برگزیده یا حتی شایسته تقدیر نداشتیم.
 
وی افزود: در معرفی شخصیت‌های پیشکسوت و پیشروی علوم انسانی نیز تلاش شده افرادی معرفی شوند که از جایگاه رفیعی در علوم انسانی برخوردار باشند. به هر حال نتایج جشنواره فارابی نشان می‌دهد جامعه علمی ما زایش دارد وقتی استادان به جامعه علمی معرفی می‌شود معلوم خواهد شد که جامعه به چه میزان از سرمایه‌های علمی برخوردار است.
 
به گفته این مقام مسئول، پس از اختتامیه هشتمین جشنواره بین‌المللی فارابی که روز یکشنبه 24 بهمن‌ماه در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار خواهد شد بلافاصله مقدمات لازم برای برگزاری نهمین جشنواره فارابی نیز برنامه‌ریزی می‌شود.
 
هاشمی افزود: ما در این جشنواره از نهادهای مدنی و علمی دعوت کرده‌ایم تا در معرفی آثار خود پیشقدم باشند و به ما کمک کنند تا جشنواره فارابی زمینه‌ای برای ارائه محصولات و آثار برتر باشد چرا که دانشمندان معمولا از معرفی خود و آثارشان به این صورت پرهیز می‌کنند.
 
وی در ادامه به احتمال حضور رئیس‌جمهوری در هشتمین جشنواره بین‌المللی فارابی اشاره کرد و افزود: جشنواره فارابی ویژه آثار علوم انسانی و اسلامی است همانگونه که جشنواره خوارزمی به آثار علوم فنی، مهندسی و علوم پایه رازی به آثار علوم پزشکی و شیخ بهایی به آثار حوزه فناوری اختصاص دارد. تلاش این است که تمامی این جشنواره‌ها با حضور بالاترین مقام کشوری برگزار شود بنابراین در جشنواره فارابی هم از رئیس‌جمهوری دعوت به عمل آورده‌ایم تا در این مراسم به مانند برخی از ادوار گذشته شرکت کنند.
 
آثار شاخص و نخبه به عنوان برگزیده انتخاب شوند

حسین میرزایی، رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم و تحقیقات و فناوری در این نشست گزارشی از روند برگزاری هشتمین جشنواره بین‌المللی فارابی ارایه کرد و افزود: در این دوره برای نخستین‌بار آثار به صورت دیجیتالی از شرکت‌کنندگان دریافت شد، با توجه به اینکه طرح‌های پژوهشی خاتمه‌یافته، رساله‌های دکتری و کارشناسی ارشد و کتاب بخش‌های اصلی این جشنواره را تشکیل می‌دهند. در سه بخش نخست دریافت آثار از طریق سامانه الکترونیکی جشنواره صورت گرفت و نویسندگان کتاب‌ها نیز تنها روی جلد شناسنامه اثر و فهرست آن را در سامانه جشنواره بارگذاری و دو نسخه از اثر خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال کردند.
 
وی ادامه داد: فرایند داوری نیز در این دوره براساس ظرفیت‌های دیجیتالی صورت گرفت و به همین دلیل نتایج داوری با سرعت مناسب‌تری در اختیار دبیرخانه قرار گرفت. در این دوره از جشنواره بالاترین میزان آثار دریافتی در ادوار گذشته جشنواره فارابی را داشتیم و امیدواریم در سال آینده استفاده از روش دیجیتالی به افزایش آثار ارسالی کمک کند.
 
به گفته میرزایی، کمیته‌های علمی 12گانه در کنار کمیته بین‌الملل در بخش خارجی فعالیت خود را در این دوره آغاز کردند و هر کدام در گروه داوری نمایندگانی داشته‌اند. در کمیته بین‌الملل جشنواره نمایندگان یونسکو، ایسسکو، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، وزارت امور خارجه،  بنیاد ایران‌شناسی، معاونت بین‌الملل وزارت علوم و حوزه علمیه قم حضور داشته‌اند.

دبیر جشنواره فارابی در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر معرفی آثار شاخص و با کیفیت در هشتمین جشنواره بین‌المللی فارابی گفت: تاکید ما در این دوره از جشنواره بر این بوده که آثار شاخص و نخبه به عنوان برگزیده انتخاب شوند به همین دلیل در این دوره از جشنواره رتبه‌های اول تا سوم و شایستگان تقدیر نداشته‌ایم و تنها در بخش بزرگسال و جوان ممکن است برگزیده‌ای معرفی شود. بنابراین از آنجا که پروتکل‌ جشنواره فارابی بسیار سخت است تلاش شده که آثاری به عنوان طرح‌های برگزیده معرفی شوند که شایستگی لازم را داشته باشند.
 
رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم و تحقیقات و فناوری با بیان اینکه در این دوره از جشنواره فارابی 33 نفر برگزیده معرفی خواهند شد، اظهار کرد: در بخش بزرگسال 5 برگزیده و 4 شایسته تقدیر و در بخش جوان 4 برگزیده و 4 شایسته تقدیر خواهیم داشت. همچنین 7 برگزیده در بخش بین‌الملل از میان ایرانشناسان و اسلام‌شناسان خارجی معرفی خواهند شد. علاوه بر این پیشکسوت علوم انسانی، مترجم برتر، نظریه‌پرداز برتر، انجمن علمی برتر و نشریه برتر نیز معرفی خواهند شد.
 
به گفته میرزایی تاکنون چهار هزار و 136 اثر به دبیرخانه جشنواره واصل شده که از این تعداد رشته فقه، اصول، علوم قرآنی و حدیث بیشترین فراوانی را داشته است و با وجود اینکه در این دوره از جشنواره نگاه جنسیتی در دریافت و انتخاب آثار برتر وجود نداشته 71 درصد شرکت‌کنندگان مرد و 29 درصد زن بوده است. همچنین در فرایند پایانی داوری 5 برگزیده زن در این دوره از جشنواره بین‌المللی فارابی معرفی خواهند شد.
 
وی یادآور شد: حضور زنان در این دوره از جشنواره فارابی در رشته‌هایی مانند فناوری اطلاعات، اطلاع‌رسانی و کتابداری، زبان و ادبیات، علوم تربیتی، روانشناسی، علوم رفتاری، مطالعات هنر و زیبایی‌شناسی پررنگ‌تر بوده است. علاوه بر این زنان در فراینده داوری آثار نیز حضور داشته‌اند.

میرزایی در ادامه این نشست در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا مبنی بر استفاده از ظرفیت شبکه نخبگان علوم انسانی برای افزایش کیفیت جشنواره فارابی گفت: شبکه نخبگان علوم انسانی توانسته ارتباط خوبی را با جشنواره فارابی برقرار کند بدین صورت که برخی از برگزیدگان ادوار گذشته که در این شبکه عضو هستند در این دوره از جشنواره داوری آثار را به عهده گرفته‌اند و حتی عضو برخی از کمیته‌های علمی بوده‌اند بنابراین تلاش ما در استفاده از ظرفیت این نخبگان است.
 
وی درباره جوایز برگزیدگان این دوره نیز توضیحاتی را ارائه کرد و گفت: تلاش کردیم تا بازنگری در جوایز نیز به عمل بیاید برخلاف بسیاری از دوره‌ها که تنها از طریق بنیاد ملی نخبگان امتیازات و حمایت‌های لازم از برگزیدگان جشنواره فارابی به عمل می‌آمد در این دوره جوایز نقدی برگزیدگان در همان روز اختتامیه به آنها اهدا خواهد شد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها