یکشنبه ۱۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۲
آشنا کردن صحیح و پایه‌­ای دانشجویان با جامعه‌شناسی زبان در یک کتاب

کتاب «درآمدی بر جامعه‌شناسی زبان» شناخته‌شده‌ترین کتاب در حوزه جامعه‌شناسی زبان و زبان‌شناسی اجتماعی است. هدف از نوشتن این کتاب آشنا کردن صحیح و پایه‌­ای دانشجویان با بیشتر موضو‌ع‌‌هایی است که در درس‌­هایی با عنوان «زبان‌شناسی اجتماعی» یا «جامعه‌­شناسی زبان» بدا‌‌‌‌‌ن­‌ها پرداخته می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب «درآمدی بر جامعه‌شناسی زبان» با مقدمه آغاز شده و با فصل نتیجه‌گیری به پایان رسیده است. در بین این دو فصل 14 فصل دیگر قرار دارد که به موضوع‌هایی چون گویش‌ها و گونه‌های زبانی، زبان‌های پیجین و کریول، تنوع زبانی، تحول زبان، زبان و فرهنگ،‌ زبان و جنسیت، برنامه‌ریزی زبانی، ‌اختصاص داده شده است.

در هر فصل نیز موضوع‌های دیگری مورد توجه نویسنده قرار گرفته است و در پایان هر قسمت پرسش‌هایی مطرح شده که به طور خاص کتاب را برای آموزش و تدریس مناسب کرده است. هر فصل با پیشنهاد منابعی برای مطالعه بیشتر تمام شده است.

به گفته مولف کتاب، هدف از نوشتن این کتاب آشنا کردن صحیح و پایه‌­ای دانشجویان با بیشتر موضو‌ع‌­هایی است که در درس‌­هایی با عنوان «زبان‌شناسی اجتماعی» یا «جامعه‌­شناسی زبان» بدا‌‌‌‌‌ن­‌ها پرداخته می‌شود. برای بهره‌­گیری از این کتاب به دانش پیشین و اندکی در زمینه زبانشناسی، مردم‌­شناسی یا جامعه‌­شناسی نیاز است. بنابراین به نظر می‌­رسد سودمندترین کاربرد آن می‌­تواند برای درس­‌های سطوح پایه باشد.

این کتاب را در سطوح بالاتر هم می‌­توان به کار برد، یعنی در سطوحی که در آنها شمار محدودی از موضو‌‌‌ع­‌ها مطالعه می‌­شوند، اما آموزش‌دهنده می‌­خواهد دانشجویانش با موضوع‌­هایی هم که در آن درس به آنها پرداخته نمی‌­شود، آشنا شوند. هریک از زیرموضوع‌­هایی که در این کتاب بدان­‌ها پرداخته شده است با بخشی به عنوان «بحث» پایان می‌گیرد.

مطالبی که در این بخش ارائه شده است، به گونه‌ای است که خواننده را به بحث و پژوهش بیشتر در زمینه مورد نظر تشویق کند؛ این بخش حتی می‌تواند باعث شود تمرین‌های گوناگونی هم در اختیار خواننده قرار بگیرد.

این کتاب را می‌توان شناخته‌شده‌ترین کتاب در حوزه جامعه‌شناسی زبان و زبان‌شناسی اجتماعی دانست. انتشار چندین ویراست از این کتاب و چاپ چندین باره هر ویراست آن و همچنین تدریس آن در سطوح و رشته‌های مختلف دانشگاهی به‌خوبی نشانگر شناخته بودن آن است. رجوع به کتابنامه کتاب نیز نشان می‌دهد که مؤلف از انبوهی از منابع مختلف در نوشتن آن بهره گرفته است. این کتاب به معرفی و بحث درباره مهم‌ترین موضوع‌هایی پرداخته است که به‌طور معمول در حوزه جامعه‌شناسی زبان یا زبان‌شناسی اجتماعی مطالعه می‌شود. بنابراین همزمان می‌تواند برای کسانی که با نگاهی جامعه‌شناسانه به زبان نظر می‌کنند و کسانی که با نگاهی زبان‌شناسانه به مطالعه جامعه و رفتارهای اعضای آن می‌پردازند سودمند باشند.

مولف در بخشی از مقدمه کتاب می‌‌نویسد:‌ «بی‌گمان دیدن ویراست پنجم کتاب برای من خشنودکننده است. امیدوارم که این کتاب همچنان بازتاب‌دهنده آنچه باشد که در جذاب‌ترین حوزه زبان‌شناسی در حال روی دادن است؛ حوزه‌ای که به نظر می‌رسد به خاطر تحول و موفقیت سریعش در حال چند پاره شدن باشد. با این همه،‌ هر بررسی ژرفی نشان می‌دهد که زبان‌شناسی اجتماعی هنوز بر محور توجه به این موضوع می‌چرخد که مردم چگونه زبان را به کار می‌برند تا با آن هویت‌ها را آفریده و بیان کنند، در قالب گروه‌هایی با همدیگر ارتباط برقرار کنند و در پی مقاومت در برابر انواع مختلف قدرت باشند یا خود را در برابر چنان قدرت‌هایی حفظ کنند یا آن قدرت‌ها را افزایش دهند.»

کتاب «درآمدی بر جامعه‌شناسی زبان» نوشته رونالد وارداف به ترجمه رضا امینی با شمارگان 500 نسخه در 662 صفحه به بهای 32 هزار تومان از سوی نشر بوی کاغذ روانه بازار نشر شده است.

برای اطلاعات بیشتر می‌توانید به نشانی زیر مراجعه کنید:

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها