رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي گفت: آستان قدس رضوی نگین میراث معنوی کشور است و به برکت وجود ثامن الحجج(ع) یکی از غنیترین منابع میراث معنوی و مکتوب کشور را در اختیار دارد که این مساله یک دستاورد ملی و حتی جهانی است.
صالحي اميري ادامه داد: محور نخست این نشست؛ برگزاری نشست ها و همایشهای مشترک در طول سال 94 است که شامل روز اسناد ملی و مناسبت هايي از اين دست خواهد بود. همکاری مشترک در نمایشگاه کتاب و نمایشگاه مطبوعات نیز از دیگر عرصههای همکاری بین اعضای مهتاب خواهد بود. محور بعدی که در جلسه اعضاي مهتاب مورد بررسی قرار گرفت مشارکت جمعی در راستای دیجیتالسازی اسناد بود و ما با داشتن تجهیزات جدید در مرکز اسناد ملی پروژه دیجیتالسازی که از ابتدای سال 94 آغاز كرديم و روزانه 35 هزار برگ سند دیجیتال سازی مي شود اعلام آمادگی کردیم که اسناد تمام نهادها و دستگاه ها را اسکن و دیجیتال سازی کنیم.
وی افزود: مشکل اسناد در کشور ما در نحوه ارائه به پژوهشگران و مردم است و تنها پژوهشگران تهرانی میتوانند با مراجعه به مرکز اسناد از اسناد کشور استفاده کنند حال آنکه با توجه به رویکرد دولت و سازمان اسناد و کتابخانه ملی پس از انجام پروژه دیجیتال سازی، اسناد کشور از طریق سایت این مجموعه در اختیار تمام پژوهشگران و علاقهمندان در سطح ملی و حتی ایرانیان خارج از کشور قرار خواهد گرفت
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي در ادامه گفت: در این نشست تفاهم نامه همکاری بین سازمان اسناد و کتابخانه ملی و مرکز اسناد و کتابخانه های آستان قدس رضوی و همچنین تفاهم نامه همکاری بین مرکز اسناد و کتابخانههای آستان قدس رضوی و مرکز اسناد و دیپلماسی وزارت امور خارجه به امضا رسيد.
وی در خصوص میزان اسناد دیجیتال کشور تاکنون، گفت: متاسفانه تاکنون کمتر از پنج درصد اسناد ما دیجیتالسازی شده است و ما در اولین قدم این میزان را به ده درصد و طی یک دوره دو ساله به 20 درصد خواهیم رساند.
او در خصوص میزان همکاری دستگاه ها با سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز عنوان کرد: خوشبختانه دستگاه ها در دولت جدید همکاری مثبتی را با ما آغاز کردند و نهاد ریاست جمهوری، وزارت جهاد کشاورزی و قوه قضائیه تاکنون همکاری های درخشانی را با ما داشتند.
صالحی امیری اظهار کرد: ما در زمینه تاریخ شفاهی نیز برنامههای جدی را آغاز کرده ایم و در همین راستا تاکنون شرح حال 600 تن از رجال سیاسی، مذهبی و … کشور را به ثبت رسانده ایم که متعاقبا در اختیار مردم عزیز قرار خواهد گرفت البته به جز مواردی که گوینده ما را از انتشار آن منع کرده است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی درباره نحوه انتقال اسناد موجود در تهران به خراسان گفت: در جلسه با استاندار، ایشان قول مساعد دادند که با احداث ساختمان مرکز اسناد ملی، شرايطي را برای انتقال این اسناد از تهران به مشهد فراهم کنند. از آنجا كه در حال حاضر پنج میلیون برگ سند مربوط به خراسان در تهران وجود دارد که پس از احداث ساختمان مناسب در نیمه اول سال 94 به مشهد منتقل خواهد شد. اميدواريم كه سال 94 سال جهش بزرگ در عرصه انتشار اسناد و اطلاعات باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود از مردم درخواست كرد که اسناد و نسخ خطی موجود در منازل را به مرکز اسناد و كتابخانه ملی و یا آستان قدس رضوی تحویل بدهند چون عمر مفيد اسناد و نسخ خطی در منازل حداکثر 50 سال است اما با نگهداری در شرايط استاندارد این زمان به حداقل 500 سال میرسد. در همين راستا سه پیشنهاد داریم یکی اینکه آنها را وقف و یا اهدا کنند؛ دوم اینکه آنها را به ما امانت بدهند و سوم اینکه آنها را از طریق کمیسیون معاملات به مراکز اسناد و یا آستان قدس رضوی بفروشند.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در خصوص همکاری با آستان قدس رضوی گفت: آستان قدس رضوی نگین میراث معنوی کشور است و به برکت وجود ثامن الحجج(ع) یکی از غنیترین منابع میراث معنوی و مکتوب کشور را در اختیار دارد که این مساله یک دستاورد ملی و حتی جهانی است.
در ادامه اين ديدار، محمدهادی زاهدی رئیس سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: طي چند سال گذشته منابع کتابخانهای ما دو برابر شده است اما در اين زمينه با سه دغدغه اصلی مواجه هستيم که شامل جمعآوری، اشاعه اطلاعات و گسترش آنهاست. به همين دليل انتظار داریم که کتابخانه مرکزی دست به يك جنبش نرم افزاري بزند. این مقوله بسیار گسترده و پیچیده است و از همین رو نیازمند بررسي و انجام كارهاي دقيق تر است.
زاهدی در ادامه گفت: درزمينه جمع آوري منابع ما با مشکلاتی جدی روبهرو هستیم ولی با این وجود اقدامات خوبی تاکنون انجام شده و یکی از دغدغههای ما این است که بتوانیم به نحوی کتابخانههای ارزشمندی را که در جهان اسلام در معرض تهدید قرار دارند حفظ کنیم.
وی گفت: پس از دستور تولیت آستان قدس رضوی آیتالله واعظ طبسی مبنی بر اینکه نباید کتابی در بیرون وجود داشته باشد که ما آن را در کتابخانه آستان قدس نداشته باشيم به همين دليل تلاش گسترده ای را برای جمعآوری منابع آغاز کردیم كه خوشبختانه در چند سال اخیر منابع کتابخانهای را به دو برابر افزایش داديم و در حال حاضر در کتابخانه آستان قدس رضوی بیش از 95 هزار جلد کتاب خطی و ده میلیون برگ سند موجود داريم.
زاهدی خطاب به رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: با بررسي هايي كه انجام داديم متوجه شديم كه مجموعه منابع فارسی در کشور هند بیش از مجموعه منابع فارسی در ایران است و اگر بتوانیم در حوزه آسیایی کتابخانه های منطقهای ایجاد کنیم توانسته ایم گام بلندي برداریم كه اين حرکتي بزرگ و تاثیرگذار خواهد بود.
در ادامه این نشست از خدمات محمد رجبی كه طی سه دهه در کتابخانه ملی، کتابخانه مجلس و کتابخانه دانشگاه تهران به فعاليت مي پرداخت، تجليل به عمل آمد. همچنین در این جلسه مقرر شد که نهادها و شخصیتهای اسنادی برجسته جهان که در حوزه اسناد ایران فعالیتها و آثار فاخری را انجام دادهاند شناسایی شوند و در مناسبتهای خاص مورد تجلیل قرار بگیرند.
نظر شما