با برگزیدگان شانزدهمین همایش کتاب سال حوزه / 14
تحلیلها و نوآوریها «قبسات الیقین» را شایسته تحسین کرد/ از آرای بوعلی و خواجه نصیر تا نظریههای مظفر و مصباح
حجتالاسلام محمدامين ابوالحسني،نویسنده «قبسات الیقین» که در کتاب خود دیدگاههای اندیشمندان گذشته مانند ابوعلی سینا و خواجه نصیر طوسی و معاصر مانند علامه مظفر و آیتالله مصباح یزدی در باب برهان را مطرح کرده، معتقد است اثر وی به دلیل تحلیلها و نوآوریها مورد توجه قرار گرفته است.
وی با اشاره به این نکته که در مباحث برهان، کتابی فارسی که به تحلیل حرفها از گذشته تاکنون پرداخته باشد، وجود نداشت، اظهار کرد: بنده با کمک یکی از استادانم سعی کردم ابتدا آرا و نظریههای اندیشمندان این علم مانند ابوعلی سینا و خواجه نصیرالدین طوسی را تبیین کنم. پس از مطرح کردن نظریهها بهصورت کامل، به تحلیل و نقد آنها پرداختم. اگر طرحی جدید برای موضوع علم در باب برهان وجود داشت، آنها را هم مطرح کردم.
این مدرس مدارس حوزه علمیه در ادامه با پرداختن به معرفی بخشهای اصلی کتاب، توضیح داد: این اثر از دو بخش مقدمه و تصدیقهای قرآنی تشکیل شده است؛ بخش مقدمه مبانی و کلیات کتاب را شامل میشود. در بخش تصدیقهای برهانی، چهار موضوع، تعریف برهان و قیودی که در تعریف آن وجود دارد، تقسیم برهان به «انّ» و «لمّ»، بررسی علیّت و تأثیر آن در بحثهای عرفانی و همچنین شرایط و مقدمات برهان به صورت جدی بررسی شدهاند. قالب بحثها بعد از تحلیل و نقد، نظریهپردازی است.
حجتالاسلام ابوالحسنی که به مدت سه سال وقت خود را صرف نگارش این کتاب کرده است، درباره دلایلی که به نظرش کتاب را مورد توجه داوران قرار داد، گفت: این کتاب علاوه بر همایش «کتاب سال حوزه»، در جشنواره «علامه حلی» نیز برگزیده شد. به گمانم به دلیل تحلیلها و نوآوریها مورد توجه قرار گرفت.
وی افزود: بخشی از نظریههای این کتاب را بنده با راهنمایی استادم مطرح کردم و برخی از محتوای آن برگرفته از دیگر کتابها است. همچنین علاوه بر اندیشمندان گذشته، به دیدگاههای معاصر مانند نظریههای منطقی آیتالله مصباح و برخی از سخنان علامه مظفر نیز اشاره داشتهام.
نظر شما