جمعه ۱۹ دی ۱۳۹۳ - ۱۰:۵۶
آیا بازارگرمی برای کتاب‌های تخصصی اشکال دارد؟/ دیدار از کتابفروشی‌هایی که محافظه‌کاری می‌کنند

بعد از کتابفروشی یساولی نوبت به کتابفروشی چشمه رسید که از همکاری با خبرنگار ایبنا خودداری کند. دلایل این تصمیم معلوم نیست ولی گویا به پدیدآورندگان کتاب مربوط است نه به مدیر نشر. اهالی قلم نباید فراموش کنند با تداوم این گزارش‌ها، نوبت به معرفی همه کتاب‌ها خواهد رسید.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) – کتابفروشی‌های خیابان کریمخان به دلیل آن‌که از هیاهوی فروش و عرضه کتاب‌های درسی و دانشگاهی دور هستند، توانسته‌اند میزبان برخی هنردوستان، هنرمندان و چهره‌های برجسته اهل قلم باشند. تهیه گزارشی از پُرفروش‌های کتاب‌های حوزه هنر و انعکاس حواشی خبرسازترین کتاب‌ها، تلاشی است که گروه هنر و رسانه ایبنا برای معرفی کتاب‌های تخصصی هنر در پایان هر هفته انجام می‌دهد و حتی اگر نوعی تبلیغ برای برخی کتاب‌ها به حساب آید، نباید فراموش کرد که بازارگرمی برای کتاب‌های تخصصی، اتفاق فرخنده‌ای است که در جامعه ما کمتر مجال تحقق یافته است.

با وجود این چندی پیش فروشگاه یساولی به دلیل یک سوءتفاهم و دیروز فروشگاه چشمه به دلایلی نه‌چندان معلوم از همکاری در تهیه این گزارش‌ها دلسرد شدند. فروشگاه گویا نیز به شیوه‌های مختلف خود را تافته جا بافته معرفی کرده و می‌کند.

گذشته از این گلایه‌ها، در بازدید این هفته از کتابفروشی‌های ثالث، انتشارات علمی- فرهنگی، چشمه و رود، فروش خوب کتاب‌های «موزه یک کارخانه است: مجموعه‌ی راهنمای سیاسی برای هنر معاصر» (ایمان گنجی و کیوان مهتدی– حرفه هنرمند) در کتابفروشی ثالث و «آنچه سینما هست!» (دادلی اندرو – ترجمه مجید اخگر – بیدگل) و «گفتگو با فرانسوا تروفو» ( ویرایش رولان برگن و ترجمه آرمان صالحی –شور آفرین) در فروشگاه رود، بیش از دیگر کتاب‌ها در خاطر فروشندگان مانده بود. «موزه یک کارخانه است» در هفته گذشته نزدیک به 10 نسخه در فروشگاه ثالث فروش داشته است. همچنین خبردار شدیم چاپ کتاب احمد طالبی‌نژاد (از شما چه پنهان – چشمه) هم  تمام شد. این کتاب به دلیل اهمیت آن، با پوشش خبری خوبی از سوی خبرگزاری ایبنا همراه بوده و پس از آن، رسانه های مختلفی به محتوای آن علاقه نشان دادند. گفت و گوی ایبنا با طالبی نژاد را می توانید در «اینجا» بخوانید.

ویترین ثالث به‌دلیل مراسم چهارشنبه شب، رونمایی از چند کتاب سیدعلی صالحی (شاعر) که تمامی آثار این شاعر را در کنار هم به نمایش گذاشته بود، روز گذشته در دست تغییر بود. این ویترین در ردیفی مجزا پنج کتاب از آثار تازه بازنشرشده غلامحسین ساعدی (نشر آگاه) را که با طرح جلدهایی متفاوت و زیبا از بهزاد خورشیدی عرضه‌شده‌اند، نمایش می‌داد. «عزاداران بیل»، «خانه روشنی»، «آشفته‌حالان بیداربخت»، «دیکته و زاویه» و «وای بر مغلوب» کتاب‌های ساعدی هستند که با طرح‌جلدهایی اصطلاحا یونیفرمی، اما خلاقانه و قابل توجه دوباره به بازار کتاب آمده‌اند. ایبنا پیش از این با این طراح گفت و گویی انجام داده که می توانید آن را در «اینجا» بخوانید.

مجتبی خیرآبادی دلیل تغییر در ویترین این مجموعه، را طرح‌جلدهای زیبا و متفاوت آنها دانست که خود به زیبایی ویترین کتابفروشی می‌افزایند.

در ردیفی دیگر از ویترین، کتاب‌های «آهوی الوداع به موسم زایمان آب»، «نثار نام کوچک تو»، «گل رز در سفر به ستاره شمالی»، «شازده کوچولو فال‌فروش میدان راه‌آهن» و «کتاب کوچک معصومیت و امید» از جمله مجموعه شعرهای سیدعلی صالحی، همچنان مقابل دید اهالی کتاب قرار گرفته بودند.
 
کتاب تازه سوزان سونتاگ در ویترین ثالث

همچنین در بخش دیگری از ویترین ثالث، کتاب تازه‌ای از سوزان سونتاک، تحلیل‌گر پُرخواننده، عکاسی و سینما، به نام «بیماری و استعاره‌، ایدز و استعاره‌هایش» (ترجمه احسان کیانی‌خواه) قرار داشت. این کتاب به گفته فروشنده روز گذشته به کتابفروشی رسیده است. «1000 نماد، در هنر و اسطوره شکل به چه معناست» (راونا شفرد و راپرت شفرد – ترجمه آزاده بیداربخت و نسترن لواسانی)، «درباره عکاسی» (سوزان سونتاک – فرشید آذرنگ و نگین شیدوش)، «انقلاب 57» (عکس‌ها مریم زندی)، «موزه یک کارخانه است» و «عکاسی و ادبیات» (فرانسوا برونه – ترجمه محسن بایرام‌نژاد – حرفه نویسنده) دیگر کتاب‌های بخش هنر، ویترین این هفته ثالث بودند.

خیرآبادی، فروشنده این کتابفروشی با اشاره به افزایش فروش کتاب «انقلاب 57» خبر داد که بیش از نیمی از نسخه‌های این کتاب به فروش رفته است.

گزیده نقاشی‌های محمد مهدی رسولی در قطع کوچک

در داخل فروشگاه ثالث، در قفسه کتاب‌های تجسمی تغییری که بیش از همه به چشم میخورد، حضور کتاب‌هایی متعدد از نشر «کتاب آبان» بود. «فرهنگواره گرمابه» (علی‌رضا لطفی و حسین مسجدی)، «سواد بصری» (جودیت وایلد و ریچارد وایلد - نازمریم شیخها)، «از خط تا خط» (آثار مهدی سعیدی)، «روی‌جلدهای مرتضی ممیز»، «هنر مدرن» (مایکل کریگان - فریبرز فرید‌افشین)، «منهای سی، نمایشگاه پوسترهای نسل نو طراحان گرافیک» (انجمن صنفی طراحان گرافیک)، «رموز نهفته در هنر نگارگری» (مرتضی خلج‌امیرحسینی)، «مبانی هنرهای تجسمی» (آرمین هوفمان - مهرنوش ارشدی) و «گرایش‌های هنری» (استفان لیتل -  مریم خسروشاهی) از جمله آثار این نشر بودند که به کتابفروشی ثالث رسیدند.

همچنین کتاب کوچک «گزیده‌ نقاشی‌های محمد مهدی رسولی» (نشر نظر)، اثر تازه دیگری که در این کتابفروشی دیده می‌شد. انتشار گزیده آثار نقاشی در قطع کوچک، جز برای نقاشان برجسته تاریخ نقاشی، کمتر دیده شده بود و از آنجا که کتاب در بردارنده آثاری است که دیده نشده‌اند، چاپ آن در قطع کوچک جای تعجب دارد!

خیرآبادی در پایان به بالارفتن فروش نمایشنامه «مراسم قطع دست در اسپوکن» ( مارتین مک‌دونا – بهرنگ رجبی – بیدگل) به دلیل اجرای این نمایشنامه به کارگردانی دانیال خجسته در تماشاخانه ایرانشهر اشاره کرد.
 
کتاب «شیار 143» در فروشگاه چشمه

بازدید از فروشگاه چشمه به دلایل ذکر شده، به مشاهدات خبرنگار خلاصه شد. در ویترین فروشگاه نسبت به هفته‌های گذشته، تغییر زیادی دیده نشد، جز این‌که پوستر بزرگ کتاب اصغر فرهادی برداشته شده بود اما روی میز طبقه دوم که به تازه‌ها و پرفروش‌های کتاب‌های هنر به ویژه سینما و تئاتر اختصاص دارد، آثار تازه‌ای دیده شدند. از جمله آنها رمان «شیار 143» نوشته نرگس آبیار بود که با کمی تاخیر از شروع اکرانش در سینماها عرضه شده است. در طرح روی جلد کتاب، عکسی از مریلا زارعی بازیگر فیلم چاپ شده است که با وجود ارتباط کم این طراحی با محتوای کتاب، در فروش آن تاثیر مستقیم خواهد داشت. این کتاب را انتشارات سوره مهر در 368 صفحه منتشر کرده است.

نمایشنامه‌های «مهمان‌خانه‌چی» (کارلو گولدونی - ترجمه عباس علی عزتی)، «قهوه‌خانه» (کارلو گولدونی – عباس علی عزتی) و «عشق و دو نمایشنامه دیگر» از توفیق الحکیم با ترجمه قاسم غریفی، سه کتاب تازه از نشر افراز (مجموعه نمایشنامه‌های برتر جهان) با طرح جلدهایی زیبا از نقاشان برجسته تاریخ نقاشی جهان بودند که به همراه نمایشنامه «پرتره مرد ریخته، مکاشفه‌ای در زندگی عبدالحسین نوشین در دو پرده» (نوشته علامحسین دولت‌آبادی و آراز بارسقیان – افراز) روی میز تازه‌ها قرار داشتند.

کتابفروشی علمی– فرهنگی نیز مجموعه داستان «اسباب خوشبختی» (اریک‌امانوئل اشمیت - شهلا حائری – قطره) را به اهالی کتاب پیشنهاد کرده بود. در گزارش هفته قبل ذکر شد که این کتابفروشی ایده‌ای جالب را در معرفی «کتاب پیشنهادی» خود اجرا می‌کند و هر هفته یا هر ماه اثری را که توسط همکاران کتابخوان کتابفروشی‌ها انتخاب می‌شوند، به خریداران خود معرفی می‌کند.

قفسه کتاب‌های هنر این فروشگاه هنوز فاصله زیادی با تازه‌های کتاب‌های منتشر شده در تمام زمینه های سینما، تئاتر، نقاشی، عکس و... دارد که فروشنده همچنان برای تکمیل آنها وعده و وعید می‌دهد.

این روزها در راسته کریمخان تکاپوی ناشرانی مثل «حرفه‌هنرمند»، «آگه» و کتابفروشی‌های دیگر برای عرضه انواع و اقسام تقویم‌ها و سررسیدهای نوروز 1394 آغاز شده است.این موضوع بیش از همه در ویترین کم‌حوصله کتابفروشی یساولی به چشم می‌خورد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها