مشفق کاشانی به هجدهمین «شب شاعر» رفت
براتی پور: شعر مشفق در حوزه مذهب و انقلاب موجز و تاثیرگذار است/ قزوه: مشفق استاد سهراب سپهری بود
عباسعلی براتیپور، شاعر در مراسم تجلیل از مشفق کاشانی گفت: مشفق همواره خالصانه برای اهل بیت(ع) شعر سروده و شعر وی چه در حوزه مذهب و چه درباره مسائل انقلابی بسیار موجز و تاثیرگذار بوده است.
محمدرضا سنگری در این مراسم گفت: مشفق کاشانی بیش از 60 سال است که در عرصه ادبیات این کشور تاثیرگذار بوده است و بسیاری از شاعران نسل انقلاب دست پرورده مکتب وی هستند. این قبیل نشستها در واقع نوعی تعظیم به چهرههایی است که آیت الهی محسوب میشوند و راه پرواز را به نسل امروز آموختهاند. این پاسداشتها دلها را گرم میکند و استواری میبخشد و از ناباوریها میکاهد.
وی افزود: از جمله خصوصیات مشفق کاشانی و ویژگی بارز و برجسته وی «معنا آشنایی» است که در دو حوزه مشهود است؛ حوزه اول این است که استاد، عرصه گسترده معانی را به خوبی دریافته است. درواقع هر دانشی که ما میآموزیم مانند جویباری است که به دریای علم ما میپیوندد و این اطلاعات در شعر نمایان میشود. حوزه دیگر این است که مشفق کاشانی واژهها را به درستی میشناسد. شاعر باید تمام قلمروهای متنوع و متکثر واژه را بشناسد. کمتر میتوان واژهای در شعر این استاد یافت که وی قلمروهای متنوع آن را نشناسد. در کنار این معناشناسی «معنا آرایی» از دیگر خصوصیاتی است که میتوان در شعر مشفق کاشانی دید. این ویژگی را به ندرت میتوان در شعر شاعران دیگر یافت.
عباسعلی براتیپور از دیگر سخنرانان این مراسم گفت: مشفق کاشانی حق پدری و استادی بر گردن من دارد. من در بسیاری از جلسات و مسافرتها با وی همراه بودم و خاطرات زیادی از وی دارم. به یاد میآورم زمانی که برای شرکت در یادوارهای عازم کاشان بودیم لاستیک چرخ عقب خودروی ما ترکید ولی به خیر گذشت.
وی افزود: همانطور که خود استاد بارها بیان کرده است اگر توفیقی نصیب وی شده از ناحیه اهل بیت(ع) بوده است، زیرا مشفق کاشانی همواره خالصانه برای اهل بیت(ع) شعر سروده است. اما مشفق کاشانی جز در حوزه شعر خصیصههای قابل توجهی دارد. شعر وی چه در حوزه مذهب و چه درباره مسائل انقلابی بسیار موجز و تاثیرگذار بوده است.
پرویز بیگی حبیب آبادی نیز در این مراسم گفت: من از سال 1359 با مشفق کاشانی آشنا شدم. بعد از مدتی تصمیم گرفتم که کتابی درباره وی گردآوری کنم لذا این طرح را با استاد درمیان گذاشتم و از سال 1382 به مدت 3 سال در جلسات مکرری که با استاد داشتم مصاحبههایی را از ایشان گرفتم و مطالب را بعد از پیاده و تنظیم کردن به استاد میدادم و ایشان با دقت فراوان تصحیح کرده و به من بازمیگرداندند. بعد از 3 سال حاصل این مطالب تبدیل به کتاب «سرگذشت یادها» شد.
وی افزود: سعی کردم در مراحل مختلف گردآوری این مطالب گام به گام فضا را برای استاد توضیح دهم و سوالاتم را مطرح کنم. در این بین گاهی به حلقههای مفقودهای میرسیدیم که بیان کردن این حلقهها میتواند برای ادبیات بسیار ارزشمند باشد. همچنین سعی کردم نکته مبهمی در این کتاب وجود نداشته باشد و واقعیتها در آن بیان شود.
بیگی حبیب آبادی ادامه داد: از نکات جالب که به آن برخوردم این بود که استاد از 10 سالگی کتابهای صائب، کلیله و دمنه و گلستان و بوستان را میخواندهاند؛ خواندن این کتابها برای یک کودک 10 ساله بسیار مشکل است. سعی کردم از زوایای مختلف استاد را ببینم. نکته قابل توجه این ست که مشفق کاشانی در 90 سالگی کلمات مثل موم در دستانش قرار دارد و در جلسات مختلف به راحتی غزل میسرایند.
محمدرضا سهرابینژاد نیز در این مراسم گفت: مشفق کاشانی پدر معنوی ماست. او نه تنها در 35 سال گذشته مورد محبت دوستان بوده بعد از انقلاب هم شاعران بزرگ معاصر و شاعران پیش از انقلاب هم نسبت به وی ارادت دارند. یکی از این افراد مهدی اخوان ثالث است که در اردیبهشت 1345 در کتاب «ارغنون» شعری را درباره استاد سروده است.
محمد گلریز از دیگر سخنرانان این مراسم هم گفت: آشنایی من با استاد به اوایل انقلاب برمیگردد و من دهها سرود را در قالب آموزههای عرفانی، توحیدی، آیینی و انقلابی از استاد خواندم. از جمله خصوصیات مشفق کاشانی، گشاده رویی و خوش خلقی وی است که با همه متواضعانه برخورد میکند.
وی افزود: در اوایل انقلاب که فضای خفقان و ترور و وحشت بر کشور حاکم بود و دل شیر میخواست که کسی ابیات انقلابی بسراید مشفق کاشانی با شجاعت و جسارت شعرهای انقلابی میسرود.
حسین اسرافیلی نیز در این مراسم گفت: مشفق کاشانی از مکارم اخلاقی زیادی برخوردار است. همیشه فتوت و جوانمردی در وی نمایان بوده است و من سجایای اخلاقی بسیاری را از وی آموختهام.
علیرضا قزوه هم در این آیین گفت: اگر بخواهیم 4 نسل از شاعران انقلاب را برشماریم استاد مشفق کاشانی و استاد سبزواری در راس آنها قرار میگیرند. مشفق کاشانی از جمله کسانی است که بیشترین شعر را در موضوعات متنوع انقلاب دارند.
وی افزود: مشفق کاشانی استاد «سهراب سپهری» بوده و به سهراب امید و توانایی سرودن را داده است و او را به وادی شعر کشانده است.
بسیاری از افراد در خارج از مرزهای ایران استاد را میشناسند. به عنوان مثال وقتی در تاجیکستان بودم یکی از شاعران مشهور تاجیکستان به نام «عبدالله قادی(ممتاز)»میگفت که آرزوی من این است که روزی به ایران بیایم و با مشفق کاشانی ملاقات حضوری داشته باشم.
عباس مشفق کاشانی نیز در پایان مراسم از حضار و سخنرانان تشکر کرد و گفت: از اولین سالهای انقلاب همیشه دوستان نسبت به من محبتهایی داشتهاند که فراموش شدنی نیست. من تلاش کردهام هیچ وقت وعده توخالی به کسی ندهم.
نظر شما