شنبه ۱۳ دی ۱۳۹۳ - ۰۵:۰۱
فهرست دست‌نویس‌های فارسی کتابخانه استانبول مکتوب شد

کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی دست‌نویس‌های فارسی کتابخانه فاتح(استانبول) را در مجموعه‌ای با همین عنوان منتشر کرد.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) کتاب «دستنویس‌های فارسی کتابخانه فاتح (استانبول)» با تالیف سید‌محمدتقی حسینی از سوی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی منتشر شده است. 

محمد رجبی، رئیس کتابخانه،‌موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در مقدمه این کتاب نوشته است:‌ «‌آثار بی‌شماری از دانشمندان ایرانی و اسلامی و گنجینه‌های عمومی و خصوصی نسخ خطی داخل و خارج کشور محفوظ است که هنوز معرفی نشده‌اند و از وجود آنها اطلاعی در دست نیست. بی‌تردید، شناسایی این ماثر می‌تواند نقش و سهم دانشمندان بزرگ را در توسعه علوم و معارف الهی و بشری، بهتر و بیشتر نشان دهد و جایگاه رفیع علمی و فرهنگی ایرانیان و مسلمانان را به درستی بازنماید.»

در ادامه مقدمه آمده است: «مخازن مخطوطات ترکیه، سرشار از آثار خطی ارزشمند در حوزه فرهنگ اسلامی و ایرانی است،  و از آن میان، دستنویس‌های فارسی موجود در این مخازن، برای ما از اهمیت بسیار برخوردار است؛ و شناسایی و معرفی آنها می‌تواند در غنای هر چه بیشتر فرهنگ امروز ایران و زبان علمی و ادبی فارسی، مؤثر باشد؛ به‌ویژه آثاری که  به پارسی در امپراطوری پهناور سرزمین عثمانی پدید آمده‌اند، و مواد تحقیق برای کسانی به شمار می‌روند که تاریخچه، نفوذ زبان فارسی را در آسیای صغیر، و متصرفات عثمانی از خاورمیانه عربی تا شمال آفریقا و جنوب شرقی اروپا، پیگیری و بررسی می‌کنند. »



در ابتدای کتاب، شمایی از کتابخانه فاتح از سوی فهرست‌نگار در اختیار مخاطبان قرار گرفته است. در این توصیف آمده است: «استانبول شهر مساجد است و مدارس، و نیز کتابخانه‌ها؛ کتابخانه‌هایی که مخازن آن آکنده است از میراث گرانبار نیاکانمان و به راستی که بر اهل علم، غنای این مخازن پوشیده نیست.»

در بخش نخست از این کتاب فهرست دست‌نویس‌های فارسی کتابخانه فاتح پیش‌روی مخاطبان قرار گرفته است و در بخش نمایه‌ها نیز اطلاعاتی اعم از آثار، پدیدآورندگان، کاتبان، و محل کتابت در کنار تاریخ کتابت و مالکان و نیز واقفین و مهرها نسخ خطی به مخاطبان و علاقه‌مندان ارائه شده است.

مؤلف در بخش پایانی،‌ تصویر نسخ خطی موجود در کتابخانه فاتح را گنجانده است که از آن میان می‌توان به «اخلاق ناصری»، « اخلاق محسنی» و «هدایه المتعلمین فی‌ الطب» و حدیقه‌الحقیقه و شریعته الطریقه» اشاره کرد.

خوانندگان می‌توانند در این بخش تصاویر «خلاصه الخمسه» ، «خمسه نظامی» و «‌دیوان انوری» را مشاهده کنند.

کتاب «‌فهرست دستنویس‌های فارسی کتابخانه فاتح (استانبول)» در 694 صفحه، به قیمتت 40 هزار تومان از سوی کتابخانه،‌موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها