گفتوگو با ناشر خوزستانی در نمایشگاه استانی
مدیر نشر «پژوهندگان راه دانش»: صنعت نشر در دوره گذشته با اُفت چشمگیری مواجه شد/ لزوم واگذاری مدیریت نمایشگاهها به هر استان
«پژوهندگان راه دانش» از جمله ناشران فعال در استان خوزستان است که حضور مستمر در تمام نمایشگاههای کتاب این استان و سایر استانها داشته است. مدیر این انتشارات ضمن ارائه گزارشی از کتابهای قابل عرضه در نمایشگاه استانی کتاب خوزستان گفت: متأسفانه در طول دو دوره دولت گذشته سطح کیفی کتابها با اُفت مواجه شدند.
کمال کمایی، مدیرعامل تعاونی ناشران و کتابفروشان خوزستان و مدیر انتشارات «پژوهندگان راه دانش» در این باره اظهار کرد: این انتشارات در دوره جدید نمایشگاه استانی کتاب خوزستان، 44 عنوان کتاب را برای نخستینبار در معرض دید بازدیدکنندگان قرار خواهد داد که «پوکی استخوان»، «تاریخ ایران جهان»، «تاریخ معاصر»، «بُرونسپاری آموزش» و «شبکههای حسگر بیسیم» از جمله کتابهاییاند که برای نخستینبار در این نمایشگاه عرضه خواهند شد.
واگذاری مدیریت نمایشگاههای استانی کتاب به هر استان
مدیر انتشارات «پژوهندگان راه دانش» با اشاره به چالشها و مشکلات نمایشگاههای استانی کتاب، گفت: از جمله مشکلات نمایشگاههای استانی کتاب، مدیریت آنها از سوی تهران است؛ همین موضوع باعث میشود بسیاری از نمایشگاهها با توجه به موقعیت آب و هوایی هر استان، در زمان مناسبی برگزار نشوند و بسیاری از برنامهها با وضع فرهنگی بومی استان متناسب نباشند.
وی ادامه داد: پیشنهاد میکنم مدیریت و برگزاری نمایشگاههای کتاب هر استان به اداره فرهنگ و ارشاد استانها واگذار شود؛ در این صورت هر استانی با درنظر گرفتن تمامی جوانب، به تعیین زمان ثابت برای برپایی نمایشگاه کتاب اقدام میکند؛ تحقق این مهم، زمینه را برای حضور تعداد بیشتری از بازدیدکنندگان و ناشران در نمایشگاههای استانی کتاب فراهم میکند.
کمایی افزود: متأسفانه تعیین متراژ غرفهها در نمایشگاههای استانی کتاب براساس چارچوب و ضوابط مشخص صورت نمیگیرد. در صورتیکه اگر این نمایشگاهها به استانها واگذار شود، ضمن اینکه هر استان مکان ثابتی را برای برپایی نمایشگاهها تعیین میکند، متراژ ثابتی برای هر غرفه در نظر خواهد گرفت.
مشارکت تعاونی ناشران و کتابفروشان در برگزاری نمایشگاههای کتاب
مدیر تعاونی ناشران و کتابفروشان خوزستان اظهار کرد: متأسفانه به دلیل نبود چنین واسپاریهایی، تعاونیهای ناشران و کتابفروشان استانها در هیچ فرایندی شرکت داده نمیشوند. در صورتیکه این تعاونیها میتوانند بار بزرگی را از دوش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها بردارند.
این ناشر خوزستانی با بیان اینکه بسیاری از برنامههای جنبی نمایشگاههای استانی کتاب بیارتباط با حوزه نشر و کتاب است گفت: پیشنهاد میکنم برای پُربار کردن برنامههای جنبی نمایشگاههای استانی کتاب، از تعاونی ناشران و کتابفروشان هر استان خواسته شود تا در این نمایشگاهها زمینه تعامل مستقیم نویسندگان و ناشران و همچنین نویسندگان با مردم را فراهم کنند.
مدیر انتشارات «پژوهندگان راه دانش» با ذکر این نکته که نمایشگاههای استانی کتاب اکنون به فروشگاه بزرگ کتاب تبدیل شدهاند ادامه داد: یکی از اهداف راهاندازی نمایشگاههای استانی کتاب، اطلاعرسانی است؛ متأسفانه به دلیل نبود چنین فضایی در این نمایشگاهها، بسیاری از نویسندگان نمیدانند که برای چاپ آثارشان چگونه باید اقدام کنند. همچنین نبود اطلاعرسانی در این نمایشگاهها باعث میشود نویسندگان از وجود ناشر ویژه در استان خود بیاطلاع باشند و در نتیجه آثار خود را برای انتشار به انتشاراتیهای مستقر در سایر استانها ارسال کنند که ممکن است آثار آنها در این فرایند ناپدید شوند. متأسفانه تمامی این مشکلات زمینه کاهش میزان تولید کتاب در کشور را فراهم کردهاند.
تمرکز کتابفروشیهای اندک استان خوزستان در اهواز
کمایی با بیان اینکه متأسفانه اغلب کتابهای عرضه شده در نمایشگاههای استانی کتاب از سطح کیفی مناسبی برخوردار نیستند توضیح داد: در طول دوره گذشته به دلیل اینکه بسیاری از کتابها مجوز نشر دریافت نکردند و زمینه برای انتشار کتابهای نازل فراهم بود، سطح کیفی کتابها با اُفت چشمگیری مواجه شدند. گرانی کاغذ و نبود ارتباط مستقیم و مستمر میان نویسندگان و ناشران از دیگر دلایل اُفت کیفی کتابها به شمار میآیند.
مدیرعامل تعاونی ناشران و کتابفروشان خوزستان بیان کرد: با ابراز تأسف باید گفت که در نمایشگاههای استانی کتاب، میزان فروش کتابها کاهش یافته است و فقط کتابهای کمک آموزشی از فروش بالایی برخوردارند. در حالیکه اگر فضای این نمایشگاهها به خوبی مدیریت شوند، این نمایشگاهها به محملی برای عرضه کتابهای تمامی حوزهها تبدیل خواهند شد.
وی با اشاره به وضعیت کتابفروشیهای استان خوزستان گفت: تعداد کتابفروشیهای استان خوزستان بسیار کم است و تعداد آنها آنگونه که باید، با جمعیت استان متناسب نیست. همچنین تمرکز کتابفروشیهای استان خوزستان، در اهواز است که تعداد آنها نیز انگشت شمارند. بقیه کتابفروشیها، هم فضای بسیار کوچکی در اختیار دارند و هم ضعیف عمل میکنند.
کمایی با اشاره به ارتباط میان برپایی نمایشگاههای استانی کتاب با فعالیت کتابفروشیهای استانهای سراسر کشور، گفت: برپایی نمایشگاههای استانی کتاب هیچگونه تعارضی با فعالیت کتابفروشان ندارند، بلکه به فرایندهای مربوط به کتابفروشان نیز کمک میکنند. اما متأسفانه چون نمایشگاههای استانی کتاب به جای توجه به کیفیت کتابها، بیشتر تمرکز خود را بر فروش آثار گذاشتهاند، با برپایی چنین رویداد فرهنگی در هر استان، زمینه برای متضرر شدن کتابفروشیها فراهم میشود. در حالیکه باید نمایشگاههای استانی کتاب از حالت فروش کتاب خارج شوند و به سمت تولید محتوا و ارتباط با اهالی فرهنگ و نشر حرکت کنند.
نمایشگاه استانی کتاب خوزستان از 23 تا 29 آذرماه میزبان علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی خواهد بود.
نظر شما