شنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۱
پیشگویی فروید از ظهور فاشیسم و نازیسم در اروپا

زیگموند فروید کتاب «روانشناسی توده‌ای و تحلیل اگو» را در سال 1921 نوشت، یعنی دوازده سال پیش از به قدرت رسیدن هیتلر و شکل‌گیری نازیسم در آلمان. با این حال این کتاب ظهور فاشسیم و نازیسم در آلمان را پیش‌بینی کرده است.

خبرگزاری کتاب ایران- یکی از نقاط قوت کتاب«روانشناسی توده‌ای و تحلیل اگو» پیوند استادانه‌ای است که فروید در روانشناسی توده‌ای انجام داده و طی آن به شکل‌گیری و تداوم توده پرداخته و آن را در سراسر کتاب ترسیم کرده است.

از سوی دیگر نیز می‌توان اهمیت کتاب حاضر را در این موضوع دانست که فروید در ابتدای روانشناسی توده‌ای وجود تمایز میان روانشناسی فردی و توده‌ای را رد می‌کند.

سراسر کتاب نیز نمونه‌ای درخشان از به‌کارگیری مفاهیم روان‌کاوانه در توضیح پدیده‌ای اجتماعی است.

البته با مروری در آثار فروید می‌توان به این نتیجه رسید که این اقدام فروید در سایر کتاب‌‌های او مانند«موسی و یکتا‌پرستی»، «تمدن و ناخرسندی‌های آن» و «توتم و تابو» نیز دیده می‌شود.

از وجوه دیگر این کتاب این است که در آن مولف،‌ صورت‌بندی جدی و آگاهانه‌ای از مفاهیم روانکاوانه برای پدیده‌های اجتماعی در این کتاب ارایه کرده است.



پیوند رشته‌ها با نظر فروید
«روانشناسی توده‌ای» در مجوع آثار فروید و از دید تاریخ روان‌کاوی نیز جایگاه خاصی دارد. مفهوم «اگو ایدئال» که بعدها فروید آن را «سوپراگو» نامیده است برای نخستین بار در «درباره خود‌شیفتگی» این مولف مطرح شده است.

مکتب فرانکفورت در جامعه‌شناسی نیز از نظر فروید درباره روانشناسی فردی و توده‌ای وی بهره برده است، به‌طوری‌که تئودرو آدرنو مقاله «نظریه فرویدی و الگوی تبلیغات فاشیستی» را مبتنی بر روانشناسی توده‌ای فروید نگاشته است. «شخصیت اقتدار‌گرا»،«جامعه‌‌شناسی و روانشناسی» نیز از دیگر مقالات و کتاب‌هایی است که با توجه به این کتاب و نظریه فروید تالیف شده است.

پارسونز، به‌عنوان یک جامعه‌شناس از این نظریه فروید بهره گرفته و اعتقاد دارد، سوپر اگو نقطه تلاقی جامعه‌شناسی و روان‌کاوی دانسته است.

مترجم در این کتاب با احاطه به موضوع کتاب،‌ برای اصطلاحات رایج فروید، از ترجمه‌های متداول استفاده کرده است تا خوانندگان تخصصی آثار فروید در مطالعه آن دچار سردرگمی نشوند.

فروید کتاب«روانشناسی توده‌ای و تحلیل اگو»،‌ از سوی فروید در 12 فصل تالیف شده است که نسخه اول آن در حیات فروید از سوی استاندارد ادیشن(Standard Edition) ترجمه شده و نسخه‌های بعدی را انتشارات پنگوئن(Penguin) به چاپ رسانده است.

توصیف لوبون از ذهن توده‌ای،‌ حیات ذهنی جمعی و خود‌یکی‌انگاری در کنار سطحی متمایز در اگو از جمله موضوعات مورد بررسی از منظر این روانشناس برجسته است.

این اثر در ایران به همت سایرا رفیعی ترجمه و نشر نی آن را در بهار سال‌جاری با قیمت هفت هزار تومان چاپ و روانه بازار کتاب کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها