چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۸:۲۲
فانی: اذکایی نظریه‌پرداز فرهنگ ایرانی و مورخ تاریخ اندیشه در ایران است

کامران فانی، ‌عضو شورای مرکزی دایره‌المعارف بزرگ اسلامی در بزرگداشت بررسی احوال و آثار استاد پرویز اذکایی گفت: دکتر اذکایی نظریه‌پرداز فرهنگ ایرانی و مورخ تاریخ اندیشه در ایران است که همین مساله باعث می‌شود آثار وی بسیار پربار بوده و مشخصاً بر خواننده تاثیر بگذارد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کامران فانی، عضو هیات علمی دانشنامه تشیع ،استاد اذکایی را استاد مسلم اندیشه ایرانی به شمار آورد و گفت: چنین استادان برجسته‌ای را باید هرچه سریع‌تر به دانشجویان و علاقه‌مندان عرصه علم شناساند. وی پژوهشگری است که در حوزه کاری بسیار گسترده‌ای فعالیت می‌کند، از جمله تاریخ نگاری؛ نسخه‌شناسی؛ تاریخ علم و مطالعات فرنگی و مهم‌تر از همه این‌که اندیشه‌شناسی به حساب می‌آید که بیش از ۵۰۰ مقاله و ۴۰ کتاب حاصل دوران ارزشمند علمی وی است.

این عضو هیات علمی کتابخانه ملی افزود: در میان پژوهشگران ایرانی نمی‌توان نظریه‌پرداز مطرحی را نام برد و با توجه به بی‌توجهی ایرانیان و مصرف کننده بودنشان در زمینه نظریه؛ اذکایی نظریه‌پرداز فرهنگ ایرانی و مورخ تاریخ اندیشه در ایران است که همین مساله باعث می‌شود آثار وی بسیار پربار بوده و مشخصاً بر خواننده تاثیر یگذارد و بینش عمیقی به او بدهد.

در ادامه مراسم دکتر داریوش رحمانیان، رییس انجمن ایرانی تاریخ از اذکایی و نیز دیگر استادانی که دعوت انجمن ایرانی تاریخ را پذیرفته و در مراسم حضور یافتند تشکر و قدردانی کرد. 

وی در ادامه سخنان خود پاسداشت فرهنگ ایران را از جمله مهم‌ترین اهداف انجمن ذکر کرد و بر این اساس اجرای مراسم بزرگداشت پژوهشگران و اندیشمندانی را که در این راستا فعالیت کرده‌اند وظیفه انجمن محسوب کرد و لزوم برگزاری جلسه‌های باشکوهی برای پژوهشگرانی چون استاد اذکایی و آثار گرانسنگشان را در عرصه تاریخ و موسسه‌هایی چون انجمن تاریخ واجب دانست.

دکتر محمود جعفری دهقی؛ مدرس زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه لندن گفت: اذکایی جامع الاطراف است زیرا بحث درباره همه این موارد غیرممکن است. شهر همدان دانشمندخیز است و یکی از مهم‌ترین این دانشمندان در طول تاریخ استاد اذکایی به‌شمار می‌آید. 

سپس دکتر حسن انوشه؛ سرپرست مولفان دایره المعارف فارسی گفت: اجتماع دانش و فروتنی همزمان در استاد اذکایی وجود دارد. از این رو ابعاد برجسته شخصیتی این استاد بزرگوار را درکنار آثار علمی وی باید شناخت. باید از تلاش بی‌وقفه وی در شناخت فرهنگ ایرانی و گسترش آن و از طرف دیگر شناخت تاریخ و فرهنگ همدان سپاسگزاری کرد. اذکایی از دوستداران زبان و ادب فارسی است که همواره در تلاش بوده به منظور گسترش زبان فارسی هر چه کمتر از لغات عربی استفاده کند. 

دکتر غلامرضا جمشیدنژاد اول؛ عضو هیات علمی پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران نیز استاد پرویز اذکایی را پیرمغان فرهنگ ایران و خلیفه اللهی که در آیات سوره بقره‌ قرآن کریم آمده است نامید و اهمیت آثار و پژوهش‌های میدانی و کتابی استاد را یادآور شد. 

میثم کرمی یکی دیگر از سخنرانان برنامه بود که بر جنبه‌های کمتر شناخته شده استاد و تلاش‌های علمی وی در شناخت نسخه‌های خطی بسیار قدیمی و همچنین اشراف کامل را در علم نسب‌شناسی و زبان‌شناسی و جغرافیای تاریخی بیان کرد. 

وی اذکایی را فرزند خلف ابوریحان دانست که‌‌ همان دانشی که در ابوریحان باعث سربلندی ایران می‌شود در این استاد جمع است. سپس گفت: اهمیت مطالعات اذکایی در زمینه شاهنامه و شناخت آن بود که متاسفانه وی را به عنوان یکی از شاهنامه‌شناسان کاملا مورد بی‌لطفی و بی‌توجهی قرار داده‌ایم. 

استاد جمشید کیان فر نیز اذکایی را نهنگی در دریای علم دانست و اظهار کرد که وی در عرصه علم و دانش پخته خوار نبود و هرچه در آثارش مطرح شده است ریخته قلم وی است و وجه پراهمیت آثارش نیز در همین مساله و علم گسترده وی نهفته است. 

در بخش پایانی مراسم یکی از شاگردان و دوستداران استاد اذکایی سخنرانی کرد. مهرداد ملک‌زاده، باستان‌شناس وی را برای عرصه باستان‌شناسی علمی گوهری ارزشمند دانست و مقاله «درآمدی بر باستان‌شناسی همدان» را خواندنی‌تر از هر اثر دیگری در این باره دانست.

سخنرانی بسیار کوتاه پرویز اذکایی زینت‌بخش پایان مراسم بود. وی سخنان خود را با اشعاری از اقبال لاهوری آغاز کرد و گفت: «ما به تلاش عالمی می‌نگریم و می‌رویم»

نشست تخصصی بررسی احوال و آثار استاد پرویز اذکایی با اهدای لوح تقدیر و لوح عضویت افتخاری انجمن ایرانی تاریخ از سوی دکتر داریوش رحمانیان و نیز لوح تقدیر مرکز پژوهشی میراث مکتوب از سوی دکتر اکبر ایرانی به پایان رسید. بزرگداشت استاد پرویز اذکایی به همت انجمن ایرانی تاریخ سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت ماه در ساختمان آرشیو ملی ایران برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها