فیروز زنوزی جلالی، در بازدید از نمایشگاه کتاب تهران به خبرنگار ایبنا گفت: ناشران از برعهده گرفته ممیزی استقبال نمیکنند، چون این شیوه بازی با سرمایهشان است.
صاحب کتاب «سیاه بمبک» افزود: پیش از این فکر میکردم که وضع ما نویسندگان سال به سال دریغ از پارسال است. چندین سال قبل نویسندگان را بیشتر میدیدیم و با گذر زمان این جداییها بیشتر شد. ضروری است که اهل قلم زیر یک سقف به بهانهای با هم دستکم چای بخورند و گفتوگو کنند و از کار یکدیگر باخبر شوند.
این داستان نویس اضافه کرد: نمایشگاه کتاب به معنای واقعی کلمه باید یک نمایشگاه باشد و آن هم تعریف خاص خودش را دارد. نمایشگاه فرصت محدودی است که نگاهها چه در داخل و چه در خارج از کشور متوجه کتاب و کتابخوانی شود. به گمانم هنوز از این فرصت استفاده بهینه نمیکنیم. واقعا چه تعاملی با ناشران خارج از مرزهای خودمان داریم و کدام مترجمان در خارج از مرزها از آثار ما آگاه میشوند.
زنوزی توضیح داد: دستکم در مورد آثاری که برنده جایزه کتاب سال یا جلال شدهاند، باید بخشها یا چکیدهای از رمان برگزیده به زبانهای گوناگون انگلیسی، عربی، فرانسه و ایتالیایی ترجمه و در نمایشگاه کتاب ارایه شود.
نویسنده رمان «قاعده بازی» گفت: اگر پشت سخنان رییس جمهوری این جمله نهفته است که نیاز نیست کسی کار نویسندگان را کنترل کند، لزوما خود ایشان هم میدانند که میشود این گونه باشد اما تبعاتی دارد. صحبت بر سر این موضوع بود که اثر نویسنده نیز مانند نشریات منتشر شود و اگر کسی شکایتی داشتند، میتوان به آن شکایت رسیدگی کرد. البته برخی از ناشران این پیشنهاد را نپذیرفتند. آنها معتقدند ناشر هزینه هنگفتی را متقبل میشود، کتاب را وارد بازار میکند و بعد آن را جمع میکنند که این موضوع به سرمایه ناشر خسارت میزند.
زنوزی گفت: در چنین شرایطی نویسنده نیز آرامش خاطر ندارد و پس از انتشار کتاب هر لحظه با خود میگوید چه اتفاقی میافتد. آیا کسی مچ من را میگیرد یا نه؟ البته مساله ممیزی وجوه دوگانهای دارد و هر وجه بازخوردهایی مثبت و منفی با خود به همراه میآورد. به گمانم اگر شکل سنتی ممیزی با به کارگیری کارشناسان نخبه و رودرویی چهره به چهره آنها با پدیدآورندگان آثار پی گرفته شود، بسیاری از مسایل حل خواهد شد.
فیروز زنوزی جلالی سال 1329 در خرمآباد متولد شد. تا پایان تحصیلات ابتدایی در بروجرد بود و سپس به تهران آمد و تحصیلات دانشگاهی خود را در رشتههای نظامی گذراند و ناخدا یکم کمیسر دریایی شد.
«باران بر زمین سوخته» (مجموعه نقد آثار احمد محمود)، «سالهای سرد»، «خاک و خاکستر»، «روزی که خورشید سوخت»، «اسکاد روی ماز 543»، «مردی با کفشهای قهوهای»، «قاعده بازی» و «سیاه بمبک» برخی آثار زنوزی جلالی است.
نظر شما