عطر و رنگ توتفرنگی در کتاب
توتفرنگی با خواص تغذیهای و درمانی بسیار، دستمایه تالیف کتابهای بسیاری از طب تا مهندسی و نحوه کاشت آن شده است. کتابهای «توتفرنگی از کاشت تا فرآوری» نوشته عباس ملکی، «تولید توتفرنگی؛ راهنمای کاشت خانگی» تالیف حمید ملاحسینی و «بیماریهای توتفرنگی و آفات آن» به قلم محمد اشکان از آن جملهاند.
در طب سنتی نیز، بر خواص طب سنتی تاکید شده است و خواص درمانی آن مورد بررسی و آزمایش قرار گرفته است. براساس دستورالعلملهای موجود در کتابهای طب قدیم، در سالهای گذشته که علوم دارویی جدیدی وجود نداشت، حکیمان برای درمان بسیاری بیماریها، شربتی از کوبیده توتفرنگی تهیه میکردند و آن را در اختیار بیماران قرار میدادند.
توتفرنگی یا اتابکی
توتفرنگی، میوهای نسبتا جدید است که تا ۲۵۰-۳۰۰ سال قبل به این شکل امروزی وجود نداشت و بیشتر موارد استفاده دارویی داشته است. در قرن چهاردهم در فرانسه توت فرنگیهای وحشی از جنگل به زمین زراعتی منتقل شد و از آن بهعنوان یک گیاه اهلی استفاده شد. در جنگلهای شمال ایران توتفرنگی وحشی بهطور فراوان یافت میشود. بهنظر میرسد که اولین رقم اصلاح شده در زمان صدارت اتابک اعظم از فرانسه به ایران آمد و به نام اتابکی خوانده شد.
این میوه امروزه اغلب بهصورت هیدروپونیک (آبکشت) کشت میشود. از آنجاکه در این نوع کشت، اغلب شرایط محیط قابل کنترل است، نتیجه مطلوبتر است و میزان عملکرد بهصورت چشمگیری افزایش خواهد داشت. البته تنشهای موجود در طبیعت خود باعث افزایش طعم و بوی آن میشوند که با سیستم آبکشت این عطر و طعم کاهش مییابد.
با خوردن توتفرنگی، پیری را به تاخیر بیندازیم
توتفرنگی، بهدلیل دارا بودن فیتو کمیکال، اثرات مثبت بسیاری بر روی مغز میگذارد و میتواند اثرات نامطلوب پیری بر مغز را کاهش دهد.
توتفرنگی، منبع خوبی از فیبر، ویتامینC، فولات، پتاسیم و آنتی اكسیدانها است، كه این مواد مغذی باعث میشوند، توت فرنگی بهعنوان یک جایگزین شیرین، باعث افزایش سلامت قلب، كاهش خطر ابتلا به انواع سرطان و در كل ارتقا سلامتی بدن شود. این میوه بهاری، همچنین دارای املاح كلسیم، آهن و فسفر است. از مواد موثر مهم آن میتوان تانن، موسیلاژ، قندهای مختلف، سالیسیلاتها و بهخصوص اسیدهای میوه را نام برد.
این میوه چربی ندارد
توتفرنگی سرشار از ویتامین و فاقد چربی اشباع است و كالری كمی دارد. مصرفکنندگان این میوه زیبا و کوچک باید بدانند که یک واحد توتفرنگی معادل 8 عدد است كه 50 كالری انرژی دارد.
تاثیر توتفرنگی بر ارگانیسم بدن
توتفرنگی مانند سایر توتها (شاهتوت، توت سفید، تمشک) پاکكننده روده و مثانه است.
تحقیقات اخیر نشان داده است، دریافت روزانه یک واحد توت فرنگی باعث افزایش قابل توجهی در مقدار فولات خون شده و نیز فشار خون بالا را كاهش میدهد. فولات، مقدار هموسیستئین خون را كاهش میدهد. هموسیستئین اسید آمینهای است كه در مقادیر زیاد باعث مسدود شدن رگهای خونی میشود.
همچنین توت فرنگی دارای مقادیر بالایی از آنتی اكسیدان ها مثل الاژیک اسید و آنتوسیانین(رنگدانه قرمز) است كه در پیشگیری از بیماریهای قلبی موثرند.
داشتن قلبی سالم با مصرف توتفرنگی
مطالعات، اهمیت مصرف توتفرنگی را در برنامه غذایی، بهعنوان عامل بهبود عملكرد سیستم قلبی-عروقی نشان میدهد.
مصرف این میوه بر التهابات مفصلی تاثیر مناسب و مثبت دارد و در عین حال نیز از تصلب شرایین جلوگیری کرده و اشتهاآور نیز است.
بشویید و میل کنید
نكته مهمی كه در مورد توتفرنگی باید درنظر داشت این است كه بهعلت تماس میوهها با زمین، خاک و كود ممكن است آلوده شود كه باید آنرا شسته و سپس مصرف كرد.
حساسان پوستی، توتفرنگی نخورند
باید به این نکته توجه کرد که بعضی از افراد نسبت به این میوه حساسیت دارند و ممكن است این حساسیت بهصورت استفراغ و یا ناراحتیهای جلدی بروز كند. همچنین در افرادی كه دارای ناراحتیهای پوستی هستند، ممكن است باعث تشدید حساسیت شود كه مصرفکنندگان باید این نکات را درنظر داشته باشند._
نظر شما