دوشنبه ۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۲
یونسی: اسناد ایرانی خارج از کشور شناسایی و به سازمان اسناد منتقل شوند/ اسناد سازمان‌ها تا کی باید محرمانه تلقی شوند؟

مشاور رییس جمهور در امور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی گفت: اسناد و کتاب‌های ایرانی خارج از کشور باید شناسایی و به ایران منتقل شوند. اسناد داخلی هم باید به دوراز تعصب اداری و قید محرمانه بودن به سازمان اسناد منتقل شوند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ مراسم تودیع اسحاق صلاحی رییس پیشین سازمان اسناد و کتابخانه‌های ملی ایران و سیدرضا صالحی امیری رییس جدید سازمان اسناد و کتابخانه‌های ملی ایران صبح امروز دوشنبه (5 اسفندماه) با حضور محمد نهاوندیان رییس دفتر رییس جمهوری، محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت، حجت‌الاسلام والمسلمین علی یونسی دستیار ویژه رییس جمهوری در امور اقلیت‌های دینی و مذهبی، محمد رجبی رییس کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، سردار رادان، حسام‌الدین آشنا مشاور فرهنگی رییس جمهور، در مرکز همایش‌های این سازمان برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین علی یونسی در این مراسم با تاکید بر این که انتظارمان از رییس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران این است که اگر اسنادی برای انتقال به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از سوی وزارتخانه‌ها و ارگان‌های داخلی با مقاومت روبه‌روست یا قابل انتقال نیست حداقل بر این اسناد نظارت داشته باشد و با مدیریت صحیح، اطلاعات و فهرست اسناد موجود در وزارتخانه‌ها و سازمان ها را در اختیار داشته باشد.

وی عنوان کرد: در سازمان اسناد و کتابخانه های ملی ایران، اسناد به مراتب مهم‌تر از کتاب هستند زیرا بسیاری از کتاب‌ها ، خود سند هستند. اینجا حافظه ملی و آرشیو کشور است که از حافظه مکتوب تاریخی و هویت ملی ایرانیان نگهداری می‌کند. این اسناد در این مرکز تولید نمی‌شوند بلکه مورد حفاظت و بهره‌برداری قرار می‌گیرند ، هرچند که بخش عظیمی از این اسناد هنوز در خارج از کشور است.

یونسی با تاکید بر نقطه نظر بسیاری از صاحب‌نظران در عرصه اسناد ملی گفت: باید یک تحرک و پویایی جدید در حوزه اسناد و کتاب در این سازمان ایجاد شود زیرا اسناد و کتاب‌های زیادی در کشورهای گوناگون است که هنوز به داخل کشور منتقل نشده‌اند. ازجمله در کشورهایی مانند یمن، شامات، قفقاز و آسیای میانه و شبه‌قاره کتاب‌ها و اسنادی وجود دارند که در آنجا خاک می‌خورند یا مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

وی عنوان کرد: اصل یا نسخه‌ای از این کتاب‌ها و اسناد باید به هر قیمتی شده خریداری شود و به داخل کشور منتقل شود، به عنوان مثال در بازدید از کتابخانه اسپانیا متوجه شدم هزاران جلد کتاب درباره ایران و اسلام در آنجا وجود دارد و جای تاسف است که این آثار در ایران نیست. برای رسیدن به این هدف حمایت دولت و بودجه زیادی لازم است تا این کتاب‌ها و اسناد شناسایی و به داخل کشور منتقل شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین یونسی با تاکید بر اینکه در آرشیو وزارت امور خارجه بسیاری از کشورهای همسایه اسنادی از ایران وجود دارد که با دیپلماسی فعال شناسایی خواهند شد گفت: بخش دیگری از مشکلاتی که برای انتقال اسناد به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران وجود دارد تعصبات اداری است. این امر به ویژه در بحث انتقال اسناد از سوی وزارتخانه‌ها و ارگان‌های داخلی بیشتر به چشم می‌خورد.

دستیار رییس جمهوری در امور احکام و اقلیت‌های دینی و مذهبی با اشاره به میلیون‌ها برگ سندی که در قوه قضاییه خاک می‌خورد گفت: بسیاری از این اسناد در مکان‌های نامناسب، نمور و حتی در گونی‌های ذخیره شده‌اند و امکان دسترسی محققان و پژوهشگران به آنها وجود ندارد. ارتش جمهوری اسلامی ایران، وزارت امور خارجه، وزارت اطلاعات از دیگر مکان‌هایی هستند که دارای اسناد مهمی هستند که فقط در بایگانی‌های آنها خاک می‌خورند.

یونسی تاکید کرد: نکته دیگری که در بخش اسناد حایز اهمیت است این است که این اسناد تا کی باید در بایگانی بماند. سندها محرمانه تلقی شوند و منتشر نشوند و جامعه محققان و پژوهشگران ما تا کی باید از این اسناد محروم باشند؟. پدیده تعصب آمیز اداری محرمانه تلقی کردن اسناد نباید باعث شود سند، ملک شخصی تلقی شود. این اسناد باید به مراکز قانونی که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است منتقل شود.

وی اظهار کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خانه محققان و پژوهشگران است و باید محل انس و الفت اسلام‌شناسان و اسلام‌خواهان باشد و درهای این سازمان به صورت شبانه‌روزی به روی همه به ویژه این گروه‌ها باز باشد./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها