شنبه ۱۴ دی ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۳
«همایش ابعاد مردم‌شناختی فرهنگ عاشورا» در قاب کتاب

چکیده مقالات «همایش ابعاد مردم‌شناختی فرهنگ عاشورا» از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی منتشر شد. این کتاب شامل 60 مقاله برتر در حوزه مردم‌شناسی فرهنگ عاشوراست./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب چکیده مقالات «همایش ابعاد مردم‌شناختی فرهنگ عاشورا»، دربردارنده 60 مقاله از پژوهشگران مردم‌شناس کشور با موضوع فرهنگ عاشوراست. 

دکتر یدالله پرمون، رییس پژوهشکده مردم‌شناسی در مقدمه این کتاب نوشته‌است: «فرهنگ ایران امروز، در همه عرصه‌ها، با آموزه‌ها و مقدسات دین مبین اسلام عجین است، ‌و به همین دلیل زیرمجموعه‌ای بزرگ از آیین‌ها و آداب و رسوم ساری و جاری در میان مردم ایران زمین را گردهمایی‌های آیینی اسلامی تشکیل می‌دهند. حتی آن بخش از فرهنگ ایرانی، نیز که ریشه در ایران باستان دارد، امروزه به شایستگی پذیرای فرازهایی گرانسنگ از فرهنگ اسلامی است. در این میان، آیین‌های عاشورایی جایگاهی بسیار رفیع دارند، تا آن‌جا که امروز، به حق، از فرهنگ عاشورا یاد می‌کنیم.» 

«برغان، مهد تعزیه ایران در دوره قاجار»، «گاهشماری رویدادهای آیینی، فرهنگی ماه محرم در فرهنگ مردم کاشان»، «مشعل‌گردانی: معانی آیینی از منظر سوگواران»، «نگاهی انسان‌شناختی به تکیه سادات تهران»، «مراسم زار و زار خاک در روستای قورتان»،‌ «مردم‌شناسی عاشورا در ایران»، «تعزیه به مثابه میراث زنده فرهنگی»، «مراسم نخل‌برداری در شهرستان مهریز»، «آیین گل‌مالی در صبح عاشورا و بافت‌های بومی»، «بررسی انسان‌شناختی فرهنگ نذر ماه محرم»، «مراسم عاشورای محلی در روستای مهران»، «بررسی ابعاد انسان‌شناختی مراسم شام غریبان»، «بررسی انسان‌شناختی اشکال و کاربردهای نمادین هنرهای سنتی»، «محرم و فرهنگ عاشورا در سفرنامه‌ها»، «فرهنگ نذر، ماه محرم و اخلاق شهری» مقاله‌هایی به‌شمار می‌آیند که در این کتاب آمده اند.
 
در چکیده مقاله «محرم و فرهنگ عاشورا در سفرنامه‌های سیاحان غربی: نگاه انتقادی و تاریخ‌نگار» تالیف ژیلا مشیری آمده‌است: «از آن‌جا که  متون تاریخی، آگاهی چندانی از اوضاع اجتماعی و فکری جامعه ایران ارایه نکرده‌اند، سفرنامه‌ها یکی از منابع مهم در شناخت بهتر فرهنگ مردم ایران به شمار می‌آیند. در حالی‌که بسیاری از رفتارهای اجتماعی و فرهنگی از سوی مردم و یا مورخان ایرانی و شیعی، اموری عادی و طبیعی به نظر می‌رسید، از دیدگاه یک مسافر خارجی، فرهنگ آیینی و دینی ماه محرم، فرهنگی شگفت‌آور جلوه می‌کرد. براین اساس سیاحان کوشیده‌اند مشاهدات خود را از این آیین‌ها و رخدادها ثبت کنند. سفرنامه‌ها در واقع پرده‌هایی از صحنه‌های مختلف زندگی اجتماعی مردم ایران و  فرهنگ ماه محرم را به تصویر می‌کشند.» 

چاپ نخست کتاب «همایش ابعاد مردم‌شناختی فرهنگ عاشورا» در 181 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه و قیمت 8 هزار تومان از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی روانه بازار کتاب شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها