به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «آسیبپذیری قدرت های بزرگ در محیط جنگ ناهمتراز» اثر کیومرث حیدری با طرح جلدی که تصویر یک تانک با افراد مسلح و رزمندگانی پیاده را نشان میدهد، با پرچم های مختلف نشانگر جنگ های ناهمتراز و نامتقارن است.
جنگ ناهمتراز یکی از مسایلی است که بیشتر تحلیلگران سیاسی و نویسندگان این حوزه را به نوشتن کتاب ها و مقاله های متعدد وادار کرده است. نویسنده با تأسی از پروفسور «استیون داگلاس جانسون» «این جنگ را عمل، سازماندهی و تفکری از دشمنان برای به حداکثر رساندن مزیت های خود، بهره برداری از نقاط ضعف یک دشمن، بروز نوآوری یا کسب آزادی عمل بیشتر در سطوح راهبردی، سیاسی، نظامی، عملیاتی و تاکتیکی یا ترکیبی از همه این ها که می تواند متضمن روش ها، فناوری ها، ارزش ها، سازمان ها، دورنمای زمانی یا ترکیبی از این ها باشد. میداند.
در این جنگ فاصله زمانی بین لحظهای که یک رزمنده طرف جنگ ناهمتراز، با یکی از اقدامات پیش بینی نشده مواجه می شود به قدری کوتاه است که امکان کسب تکلیف از رده بالا وجود ندارد و به همین دلیل ایجاد انگیزه مثبت در کسانی که در آینده مسوولیت اجرای این نوع جنگ را به عهده می گیرند، باید به صورت دقیق مورد بازنگری قرار بگیرد زیرا فرماندهان بی انگیزه نمیتوانند در این جنگ پیروز شوند.
تاریخچه جنگ ناهمتراز بیشک در تاریخ به داستان نبرد داوود(ع) پیامبر و گولیات میرسد. داستان این نبرد نابرابر آن هم بین دو متخاصم با تجهیزات و امکانات متفاوت که یکی بر اعتقادات و باورهای عمیق خود متکی بود و دیگری عاری ازآن، به گونه زیبایی در کتاب مقدس انجیل بیان گردیده که موید پیروزی نهایی حق بر باطل و نور بر ظلمت است.»
این کتاب آمادگی برای وارد شدن به جنگ ناهمتراز را اینطور توصیف میکند: «در دوران گذار، آماده شدن برای حضور در محیط جنگ ناهمتراز در مقابل دشمن بدین مفهوم نیست که در خلق فناوریها باید با دشمن رقابت کرد زیرا توان نظامی و اقتصادی کشورها با یکدیگر متفاوت است. مفهوم این آمادگی این است که وقتی دشمن به کشتیهای جنگی مدرن دسترسی پیدا میکند باید در جهت دسترسی به مین دریایی که بتواند اثر آن کشتی را خنثی نماید،مجهز شد.»
آسیبپذیری قدرتهای بزرگ از ناحیه بازیگران غیر دولتی عنوان مبحث دیگر از این کتاب است. در اين قسمت آمده است: «بازیگران غیر دولتی جنگ ناهمتراز را که غربیها به زعم خود آنها را تروریست مینامند، بهترین الگو و مدل مبارزه علیه قدرتهای به ظاهر بزرگ جهانی هستند. این گروهها اگر چه از نظر سازمانی ضعیف بوده و از نظر نفرات و امکانات گاهی با کمبود شدید مواجه هستند، اما به هنگام ضرورت و نیاز قادرند با به کارگیری همین امکانات محدود خود و صبر و تحمل طولانی تا حصول موقعیت و زمان مطلوب برای عمل، تاثیرات مخرب راهبردی وسیعی را به دشمنان توانمندتر از خود تحمیل و مزیتهای بسیاری کسب نمایند.»
تعریف تهدید منافع جهانی قدرتهای بزرگ در جنگ ناهمتراز نیازمند تشریح نسلهای مختلف جنگ است. نسل نخست جنگ مدرن؛ جنگی با تاکتیکهای خطی و ستونی بود. در این جنگ میدان نبرد منظم بود و از سال 1648 تا 1860 طول کشید. ناپلئون نخستین کسی بود که در میادین جنگهای متعدد خود در اروپا اقدام به استفاده از جنگ نسل اول کرد.
جنگ نسل دوم، واکنشی به تفنگهای تهپر، سیم خاردار، مسلسل و آتش غیر مستقیم بود. در این نوع جنگ تاکتیکها بر اساس قدرت آتش و مانور انتخاب میشدند و کماکان به صورت خطی باقی میماندند.
جنگ نسل سوم، در واقع کنشی به قدرت آتش میدان جنگ بود. بر اساس مانور به جای فرسایش، تاکتیکهای جنگ نسل سوم نخستين تاکتیک از نوع غیرخطی بودند. ایده پرهیز از نقاط قوت دشمن، مورد پذیرش مبارزان قرار گرفت، ولی این مرحله کماکان در تهاجم به اهداف نظامی متمرکز بود.
در جنگ نسل چهارم هدف تخریب دشمن از داخل به جای تخریب فیزیکی بود. تمرکز این نبرد بر حامیان قیام و فرهنگ دشمن است. این نوع جنگ برای مبارزان ناهمتراز از هر نظر متناسب است زیرا هیچگاه به دشمن خود اعلان جنگ نمیدهند و میتوانند ضربه را به هر جایی که تمایل دارند، وارد نمایند.
کتاب «آسیبپذیری قدرتهای بزرگ در محیط جنگ ناهمتراز» نوشته کیومرث حیدری از سوی انتشارات دانشگاه فرماندهی و ستاد دانشگاه جنگ آجا با شمارگان هزار جلد در 188 صفحه، به بهای شش هزار و 500 تومان وارد بازار کتاب شده است.
یکشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۹
نظر شما