فراز و فرود شعرسرایی در وصف حضرت علی(ع)/4
عباس براتیپور: شعر سپید توفیقی در سرایش آثار مذهبی نداشته است
عباس براتیپور معتقد است که تا به حال شعر سپید و نو توفیقی در سرایش آثار مذهبی نداشته است. وی به «ایبنا» گفت که شعری که درباره ولایت حضرت علی(ع) سروده میشود، باید با اقبال در میان جامعه روبهرو باشد،ضمن آنکه سرایش شعرهای مذهبی جز در قالب کلاسیک امکانپذیر نیست.-
وی گفت: استقبال مردم از اشعار موزون بیشتر است و اگر دیگران هم در قالبهای نو به طبع آزمایی پرداختهاند، به اندازه شاعران کلاسیک گوی توفیق نیافتهاند. مثلاً شعر «علی ای همای رحمت» را همه خواندهاند و گوشههایی از آن را حفظ هستند. توجه خاص مردم به این شعر به دلیل وزن شعر است. البته معتقدم که در شعر اهل بیت باید عنایت خود اهل بیت(ع) وجود داشته باشد تا معنویت پیدا کند. عنایت اهل بیت مانند نمک در غذا است و اگر در شعری عنایت امام علی(ع) وجود نداشته باشد، آن شعر خالی از لطف و رنگ و بوی مذهبی است.
براتیپور گفت: شعرهای «خط خون» و «در سایه سار ولایت» از موسوی گرمارودی خوب سروده شدهاند، اما در قیاس با شعر «علی ای همای رحمت» در مرتبه پایینتری قرار دارند. معتقدم که شعر کلاسیک در جامعه بیشتر مورد پسند مردم است.
وی گفت: این مضمون است که قالب را انتخاب میکند. مثلاً در شعری که برای شهادت حضرت علی(ع) سرودم، از قالب کوتاه و مختصر رباعی استفاده کردهام: «محراب در آن پگاه بیتاب گریست/ دریا به خروش آمد و گرداب گریست/ تا تیغ شکافت فرق نورانی او/ خورشید به خون نشست و مهتاب گریست.» در این شعر منظور از خورشید ولایت، حضرت است. اگر تعریف از خود نباشد در چنین شعرهایی است که مخاطب به خواندن شعر علاقمند میشود. مردم چنین وزنهای کلاسیک و کوتاهی را دوست دارند هر چند که به تعبیر بعضیها، مضامین شعرها کهنه میشوند.
وی درباره مضامین شعرهایی که به حضرت علی(ع) اختصاص دارد، گفت: مضامین این شعرها همان مضامین قدیمی است، اما زبان شعرها باید نو باشند و زاویه دید شاعر هم مورد قبول مخاطبان شعرش قرار گیرد. بهتر است سعی شود که در اشعار مذهبی از مضامین تکراری پرهیز کنیم. من در غزلی سعی کردم که هم زبان شعرم نو باشد و هم حرف تکراری نزنم: «چراغ کوفه خاموش است امشب/ جهان با غم هم آغوش است امشب/ ز نخلستان نوایی برنخیزد/ فلک افتاده از جوش است امشب...» هر یک از اشعار مذهبی به فراخور اندیشه و نوع نگاه شاعر نوشته میشود و من سعی کردهام دید جدیدی نسبت به شهادت حضرت علی(ع) داشته باشم.
این شاعر درباره شعر آقاسی گفت: او در مثنوی کارهای نویی با موضوع زندگی و شخصیت حضرت امیر(ع) انجام داد. اگر واقعهای را در مورد حضرت علی(ع) بیان کنیم، فرق دارد با این که بخواهیم مدح او را بگوییم. در مدح دستمان بازتر است و در سرایش یک واقعه دست شاعر بستهتر است.
نظر شما