استاد جغرافیای دانشگاه شهید بهشتی:
«سامانه اطلاعات مکانی» ابزار نوینی را برای پردازش زمین آموزش میدهد
احسان گلمهر، استاد جغرافیای دانشگاه شهید بهشتی درباره کتاب «سامانه اطلاعات مکانی و پدافندغیرعامل در شهرسازی» گفت: این کتاب فراسویی است برای کسانی که با پدافند غیرعامل درارتباطند و به صورت کاربردی ابزار نوینی را در پردازش زمین در اختیار آنها قرار میدهد.-
گلمهر در ادامه افزود: رشد شهرگرایی و روند بیرویه شهرنشینی و حجم بالای دادهها و اطلاعات مورد توجه در برنامهریزی و ساماندهی شهرها و دینامیزم شهری، مستلزم پایش مستمر اطلاعات شهری است.
وی افزود: بحث پدافند غیرعامل یک بحث نوپا در جغرافیای کشور ماست و کمتر کسی را میتوان یافت که در این زمینه به صورت کاربردی کار کرده باشند. ما باید نگاه بنیادینی به این رشته داشته باشیم تا بتوانیم فعالان این عرصه را راهنمایی کرده و پاسخی برای پرسشهای آنها در زمینه سیستم اطلاعات جغرافیایی داشته باشیم.
عضو هیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه پیام نور اظهار کرد: پردازش اطلاعات جغرافیایی و دسترسی به دادههای مکانی معمولا در زمینه (GIS) به کار گرفته میشوند و کموبیش یکسان هستند. اولی بیشتر بر جنبه تفسیر و درک انسانی دادهها تاکید میکند در حالی که دومی بیشتر بر جنبه تکنیکی و فنی و نحوه محاسبه دادهها و نمایش پدیدههای جغرافیایی بحث میکند.
این پژوهشگر فعال در زمینه سیستم اطلاعات جغرافیایی درباره مفاهیم پایهای سامانه اطلاعات مکانی و مبانی پدافند غیرعامل گفت: هدف از نوشتن سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) این است که علاوه بر ایجاد یک منبع جامع برای دانشجویان جغرافیایی و پدافند غیرعامل، محققان و دانشپژوهان دیگر (دانشجویان مهندسی ژئوماتیک) نیز بهصورت بینرشتهای بتوانند از این ابزار استفاده کنند.
کتاب «سامانه اطلاعات مکانی و پدافندغیرعامل در شهرسازی» در 10 فصل مرتبط تهیه و تنظیم شده است. فصل نخست حاوی مفاهیم پایه درباره سامانه اطلاعات مکانی است. این فصل دیباچهای برای ورود به عرصه سامانه اطلاعات مکانی است که در آن ضمن تعریف سیستم اطلاعات جغرافیایی برخی کارکردهای اصلی این سامانه مورد اشاره قرار گرفته است.
در فصل دوم نویسنده با بیانی ساده مبانی پایهای پدافند غیرعامل را به تفسیر میکشد. فصل سوم کاربرد سیستم اطلاعات مکانی در شهر است. در این فصل به انواع مکانهای شهری اشاره شده و چگونگی پردازش آنها توسط سیستم اطلاعات مکانی مورد بررسی قرار میگیرد.
فصل چهارم مکانیابی با سامانه اطلاعات مکانی است. در این فصل به چگونگی ورود دادههای مکانی به محیط سیستم و تجزیه و تحلیل آنها اشاره شده است. فصل پنجم شناسایی در بستر سامانه اطلاعات مکانی را به تصویر میکشد. فصل ششم نیز به نمایش اطلاعات در سامانه اطلاعات مکانی میپردازد. این فصل حاوی نحوه نمایش خروجی دادهها در محیط سیستم است.
فصل هفتم به سیستم اطلاعات مکان-زمانمند اختصاص دارد. فصل هشتم سامانه پردازش دادههای مکانی نام دارد و فصل نهم آمادهسازی اطلاعات مکانمحور و فصل دهم پردازشهای مکانمحور را به بحث میکشد، در این فصل از اشیاء مکانی برای دادههای بُرداری استفاده میشود.
چاپ دوم «سامانه اطلاعات مکانی و پدافند غیرعامل در شهرسازی» نوشته احسان گلمهر و مهدی مدیری در 582 صفحه با شمارگان سه هزار نسخه و بهای بیست هزار تومان از سوی سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح منتشر شده است.
نظر شما