پنجشنبه ۲۴ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۲:۰۰
اولین‌ها در اردبیل متبلور شدند

نخستین کتابخانه اردبیل در قرن هشتم هجری قمری به‌ همت شیخ صدرالدین موسی، فرزند شیخ صفی‌الدین اردبیلی در جوار آرامگاه پدرش برای استفاده عموم ایجاد شد. پس از کتابخانه آستان قدس رضوی، کتابخانه اردبیل قدیمی‌ترین و غنی‌ترین کتابخانه ایران به‌شمار می‌آید. امسال در کتابخانه موسوم به «شیخ صفی‌الدین اردبیلی» دفتر انجمن خیرین کتابخانه‌ساز اردبیل نیز افتتاح شد.-

 خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)_ استان اردبیل به عنوان پیشگام و نخستین استان در سراسر کشور، انجمن خیرین کتابخانه‌ساز این منطقه را به ثبت رساند. سه شنبه(پنجم دی‌ماه) دفتر این انجمن با حضور مقامات استانی در کتابخانه «شیخ صفی‌الدین اردبیلی» افتتاح شد. 

این انجمن در گام نخست به شناسایی سرمایه‌گذاران اردبیلی پرداخت و تعهدات احداث کتابخانه‌ در مناطق محروم و تعیین شده از سوی اداره کل کتابخانه‌های استان اردبیل را برعهده گرفت. با افتتاح دفتر انجمن خیرین کتابخانه‌ساز استان اردبیل، فعالیت این انجمن سازمان یافته‌تر اجرا خواهد شد. همچنین فعالیت سایر انجمن‌های خیرین کتابخانه‌ساز شهرستان‌های این استان زیر نظر انجمن خیرین استان خواهد بود. مدیر عامل، هیات امنا، ‌هیات رییسه و سرمایه‌گذاران این انجمن تعیین شده‌اند. فعالیت انجمن خیرین کتابخانه‌سازان شامل هر کار فرهنگی در حوزه کتاب می‌شود و در سه حوزه تامین تجهیزات کتابخانه‌ها، ساخت و ساز کتابخانه‌ها و اهدای کتاب شکل می‌گیرد. 

افتتاح تالار نویسندگان در کتابخانه مرکزی 
در تالار نویسندگان استان اردبیل موسوم به «گنجینه نویسندگان اردبیل» که امسال افتتاح شد، بیش از 600 اثر بومی جمع‌آوری شده‌اند. این تالار با حضور «منصور واعظی» دبیر نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در مهرماه امسال افتتاح شد.

صادق فرهمند امین، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان اردبیل با بیان این‌که چنین تالاری در سراسر ایران برای نخستین‌بار ایجاد شده است، اظهار می‌کند: در گنجینه نویسندگان اردبیل آثار نویسندگان اردبیلی از گذشته بسیار دور تا زمان حال وجود دارد.
 
اکنون کتاب‌های نویسندگان بزرگ استان اردبیل نظیر محقق اردبیلی، حسن احمدی گیوی، آیت‌الله موسوی اردبیلی، آیت‌الله علی مشکینی، بیضای اردبیلی، یحیوی، انوری، بابا صفری، عبدالله توکلی، آیت‌الله موسوی نُنه‌کران، محمدرضا بایرامی، غفارزادگان و امیرحسین فردی در تالار نویسندگان اردبیل نگهداری می‌شوند.

راه‌اندازی کتابخانه دیجیتالی نهج‌البلاغه 
تاکنون کتابخانه دیجیتالی نهج‌البلاغه در هیچ یک از کتابخانه‌های کشور ایجاد نشده و اداره کتابخانه‌های عمومی استان اردبیل در افتتاح این کتابخانه دیجیتالی با مشارکت بنیاد علمی نهج‌البلاغه کشور پیشگام شده است. 

علاقه‌مندان به نهج‌البلاغه در هر گروه سنی و اجتماعی می‌توانند از مطالب این کتابخانه بهره‌مند شوند. کتابخانه دیجیتال نهج‌البلاغه می‌کوشد موضوعات و کتاب‌های منتشر شده در این حوزه را در اختیار کاربران قرار دهد. 

همچنین اداره کتابخانه‌های استان اردبیل در کتابخانه مرکزی این شهر، نگارخانه‌ای را برای اجرای برنامه‌های فرهنگی بنیاد نهج‌البلاغه نظیر نمایشگاه‌های خطاطی و طراحی اختصاص داده است.

افزایش صد درصدی اعضای کتابخانه‌های اردبیل 

در سال 1390 تعداد اعضای کتابخانه‌های عمومی اردبیل 41 هزار و 862 نفر بود، در حالی که امسال 84 هزار و 387 نفر عضو کتابخانه‌های اردبیل شدند. 

همچنین در سال 1390 تعداد مراجعان 117 هزار و 852 بود اما امسال این آمار به دو میلیون و 793 هزار و 126 افزایش یافت که این افزایش مرهون شبانه‌روزی شدن فعالیت کتابخانه مرکزی اردبیل و دو شیفیت شدن برخی کتابخانه‌های این استان است. 

تعداد امانت کتاب امسال از 88 هزار و 142 مورد به 151 هزار و 248 مورد  و زیربنای کتابخانه‌ها از 14 هزار متر مربع به 27 هزار متر افزایش یافت، در حالی که اگر سایر پروژه‌های احداث کتابخانه‌های عمومی استان اردبیل به پایان می‌رسیدند، این آمار به 37 هزار متر مربع افزایش می‌یافت.

همچنین اداره کتابخانه‌های این استان به دلیل برگزاری مستمر و منظم انجمن‌های کتابخانه‌های عمومی، به رتبه سوم کشوری نایل شد. فعالیت کانون‌های ادبی این استان نیز اداره کتابخانه‌های عمومی را از این نظر به رتبه دوم در سطح کشور رساند.

نمایشگاهی که گل کرد
نمایشگاه استانی کتاب در اردبیل امسال با شور و شوق فراوانی برگزار شد و استقبال از آن هم قابل قبول بود. همچنین در این نمایشگاه علاوه‌ بر عرضه کتاب، ویژه‌برنامه‌هایی با موضوعات قرآن کریم، ترویج فرهنگ عفاف و حجاب، مهدویت، نقد و بررسی تازه‌های نشر استان اردبیل و ایستگاه نقاشی و هنرهای تجسمی تعیین انجام گرفتند.

با توجه به زمان برگزاری نمایشگاه استانی کتاب اردبیل در فصل تابستان، این نمایشگاه با استقبال بی‌نظیر اردبیلی‌ها روبه‌رو شد، زیرا در فصل تابستان استان اردبیل از هوای مطلوبی برخوردار است. این در حالی بود که در سه سال گذشته این نمایشگاه‌ها در فصل زمستان برگزار می‌شد و استقبال از آن به اندازه امسال نبود. در نمایشگاه کتاب امسال علاه بر ناشران و بازدیدکنندگان اردبیلی، گردشگران هم از این نمایشگاه بازدید کردند.

مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد استان اردبیل در این باره می‌گوید: در این نمایشگاه ناشرانی از سراسر کشور کتاب‌هایی را با موضوعات گوناگون و 40 درصد تخفیف عرضه کردند. برای حمایت از ناشران کوشیدیم پس از پایان یافتن نمایشگاه استانی کتاب، منابع مکتوب مورد نیاز دانشگاه‌ها، مراکز علمی ـ فرهنگی و حوزه‌های علمیه را خریداری و به آن‌ها اهدا کنیم تا با این اقدام هم از ناشران حمایت صورت گیردو هم منابع کتابخانه‌ها تکمیل شوند.

تجلیل از نمونه‌ها در هفته کتاب 
در هفته کتاب طی مراسمی از 80 نفر از کتابداران نمونه، مسوولان کتابخانه‌های نمونه، کتابداران برتر فرهنگی، کتابخانه‌های برتر فرهنگی، کتابخانه‌های نمونه استانی، فعال‌ترین بخش کودک کتابخانه‌‌های استان، ‌کتابداران پیشکسوت، خیران نمونه، فرماندار برتر استان، ‌شهرداران نمونه،‌ اهداکننده‌های کتاب، استادان برجسته کتابداری که با کتابخانه‌ها تعامل دارند، مولفان و مترجمان برگزیده استان، ‌رسانه‌ها و خبرنگاران برتر، مسوولان اداراتی که با اداره کتابخانه‌های استان همکاری دارند و بسیجیان نمونه قدردانی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط