دوشنبه ۱ آبان ۱۳۹۱ - ۱۳:۳۸
ارزيابي 1714 عنوان كتاب در ششمين جشنواره فارابی

آيين اختتاميه و اهداي جوايز ششمين جشنواره بين‌المللي فارابي ويژه آثار علوم انساني و اسلامي، شنبه 6 آبان برگزار مي‌شود. اين جشنوراه دو هزار و 998 اثر را ارزيابي كرد كه هزار و 714 عنوان آن كتاب بودند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، نشست خبري ششمين جشنواره فارابي (ويژه تحقيقات علوم انساني و اسلامي) پيش از ظهر امروز، اول آبان با سخنراني غلامرضا خواجه‌سروي، معاون فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم تحقیقات و فناوري برگزار شد.

خواجه‌سروي در ابتداي اين نشست كه با 40 دقيقه تاخير آغاز شد، به اهميت علوم انساني در دولت نهم و دهم اشاره كرد و گفت: در اين دوره تلاش شد كه علوم انساني بتواند حوزه‌هاي كاربردي زندگي اجتماعي، سياسي و فرهنگي مردم را پوشش دهد.

وي با اشاره به تاسيس رشته‌هاي كاربردي علوم انساني و بين‌رشته‌اي در كشور گفت: در پژوهشكده راهبردي، 250 رشته با اين رويكرد طراحي شد كه برخي از آن‌ها تصويب شدند. پي‌گيري‌هاي وزارت علوم سبب شد كه علوم انساني به يكي از دغدغه‌هاي مسوولان دانشگاهي كشور ما تبدیل شود.

خواجه‌سروي افزود: در راستاي همين پي‌گيري‌ها بخش علوم انساني جشنواره خورازمي از اين جشنواره جدا شد و به صورت جداگانه در جشنواره فارابي جريان يافت.

وي از برگزاري ششمين دوره اين جشنواره بين‌المللي در روز شنبه، 6 آبان‌ماه خبر داد و گفت: در اين دوره از جشنواره سعي كرديم به دو موضوع كاربرد علوم انساني و همچنين تركيب آن با حوزه‌هاي ديگر براي افزايش قابليت كاربردي آن توجه كنيم.

معاون فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم، تحقیقات و فناوري به افزايش استقبال دانشگاهيان و حوزويان از اين جشنواره اشاره كرد و گفت: اين جشنواره در ميان پژوهشگران خارجي حوزه ايران‌شناسي و اسلام‌شناسي نيز مورد توجه قرار گرفته است.

وي تجديدنظر در سرفصل‌هاي علوم انساني و توليد متن براي اين سرفصل‌ها را از ديگر كارهاي وزارت علوم و فناوري در راستاي اهميت دادن به علوم انساني دانست و گفت: متاسفانه دو حوزه هنر و معماري ذيل ساير جشنواره‌ها پراكنده‌اند، به همين جهت تصميم داريم جشنواره زيتون را ويژه هنر و معماري اسلامي در آينده‌اي نزديك، از 7 تا 15 آذر، برگزار كنيم.

اين مقام مسوول ادامه داد: كار ديگري كه در راستای كاربردي كردن علوم انساني انجام داده‌ايم، تغيير در آيين‌نامه‌هاي ارتقاي علمي استادان است. طبق اين تغييرات، استاداني كه آثارشان در حوزه كاربردي كردن علوم انساني باشد، امتياز بيشتري كسب مي‌كنند. اعتقاد ما اين است كه هر اندازه علوم انساني را در كشورمان تقويت كنيم، در واقع پايه‌هاي هويتي خودمان ار تقويت كرده‌ايم.

شركت 2998 اثر در ششمين جشنواره فارابي
خواجه‌سروي درباره آثار ارسال شده به ششمين جشنواره بين‌المللي فارابي گفت: در اين دوره، دو هزار و 998 اثر از داخل و خارج به دبيرخانه رسید. اين آثار در دوازده گروه داخلي و يك گروه خارجي ارزيابي شدند. ميزان آثار واصله نسبت به سال گذشته حدود 50 درصد رشد داشت، سال گذشته دو هزار و 33 اثر به دبيرخانه رسيده بود. 

وي افزود: بيشترين فراواني آثار در گروه‌هاي فقه و اصول و علوم قرآن و حديث با 415 اثر بود و گروه مطالعات انقلاب اسلامي و امام خميني(ره) با 48 اثر كمترين فراواني را داشت. البته لازم به ذكر است كه اين گروه دومين سالي است كه در جشنواره فارابي فعاليت مي‌كند.

به گفته خواجه‌سروي، ‌312 اثر خارجي به دبيرخانه ششمين دوره جشنواره فارابي رسيده‌ كه سال گذشته نیز همین تعداد بود! همچنين هزار و 205 نفر ـ ساعت براي پالايش اوليه آثار صرف شده است. براي ارزيابي كل آثار نيز 25 هزار و 98 ساعت ـ نفر صرف شد.

وي به برگزيده‌هاي اين دوره از جشنواره اشاره كرد و گفت: پارسال يعني در دوره پنجم جشنواره فارابي، 60 اثر برگزيده داشتيم كه اين تعداد در جشنواره ششم به 43 اثر رسيده است. اين كاهش در تعداد برگزيده‌ها تنها به سخت‌گيري و دقت علمي زياد داوران جشنواره مربوط مي‌شود. در مجموع، 899 نفر داوري در اين جشنواره را بر عهده داشتند كه بيشتر آن‌ها دانشيار و استادند.

در پرداخت جوايز برگزيده‌هاي خارجي دچار مشكليم
خواجه‌سروي افزود: متاسفانه امسال به دليل مشكلات ناشي از كمبود بودجه، در بخش پرداخت جوايز برگزيده‌هاي خارجي دچار مشكل هستيم كه اميدواريم این مشکل رفع شود. اين پرداخت‌ها به صورت ارزي انجام مي‌شوند. اين در حالي است كه ميزان جوايز با وجود كمبود بودجه، نسبت به سال قبل كاهش نيافته است.

وي با اشاره به برگزيده شدن سه اثر در بخش خارجي گفت: 15 كشور چون  پاكستان، دانمارك، گرجستان، آمريكا، مصر، سوريه،‌ ازبكستان،‌ فرانسه، سوئيس و بلژيك در جشنواره شركت داشتند كه از ميان آن‌ها، پاتريك رينگ‌برگ از كشور سوئيس و از استادان بنام حوزه ايران و اسلام، شيلا كنري، رييس بخش هنرهاي اسلامي موزه متروپوليتن آمريكا و بيورگي ساني‌كيتزه از گرجستان برندگان خارجي هستند. البته در اين بخش سه برگزيده ديگر از كشورهاي مصر و سوريه و هند داشتيم كه به دلايل انصراف دادند، اما ما جوايز آن‌ها را پرداخت خواهيم كرد.

در بيشتر گروه‌ها برگزيده نخست نداشتيم
معاون فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم و فناوري با بيان اين‌كه در اين دوره از جشنواره فارابي در بيشتر گروه‌ها برگزيده رتبه نخست نداشتيم، گفت: اين موضوع هيچ ارتباطي به كمبود بودجه ندارد و تنها به دقت علمي داوران برمي‌گردد.

وي افزود: در اين دوره از جشنوراه از پيشكسوت حوزه علوم انساني، مفاخرپژوه برجسته، نظريه‌پرداز برجسته، شخصيت پيشرو در حوزه علوم انساني و معارف اسلامي، مصحح برتر، مترجم برجسته، نشريه علمي و موسسه علمي برتر قدردانی مي‌شود. در بخش انجمن علمي نيز هيچ انجمني برتر شناخته نشد.

خواجه‌سروي يادآوري كرد: بخشي از جوايز در قالب اعتبار پژوهشي است كه از سوي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و بنياد نخبگان پرداخت مي‌شود و بقيه جوايز نيز نقدي است كه دبيرخانه جشنواره آن را مي‌پردازد.

به گفته خواجه‌سروي،‌از پنج ميليون تا 12 ميليون تومان به تناسب براي برگزيدگان در نظر گرفته شده است.

3/57 درصد از كل آثار واصله كتاب بودند
طبق توضيحات اين مقام مسوول، از كل آثار واصله به دبيرخانه، هزار و 714 اثر معادل با 3/57 درصد كتاب بودند. 3/7 آثار در قالب گزارش پاياني پژوهش، 13 درصد در قالب رساله دكترا و همچنين 4/22 اثر در قالب پايان‌نامه ارشد بودند.

وي افزود: 61/33 درصد از آثار رسيده، از نوع پژوهش‌هاي بنيادي، حدود 10 درصد آثار از نوع پژوهش توسعه‌اي، 3/41 درصد از نوع پژوهش كاربردي و 31/15 درصد نيز از نوع پژوهش تركيبي بودند.

خواجه‌سروي ادامه داد: 5/65 درصد آثار در رده سني بزرگسالان و بقيه در رده سني جوانان بودند. همچنين 5/81 درصد آثار رسيده به دبيرخانه ششمين جشنواره بين‌المللي فارابي متعلق به آقايان و بقيه متعلق به بانوان پژوهشگر بودند.

وي در پايان گفت: قرار است رييس‌جمهور نيز در آيين اختتاميه اين جشنواره حضور داشته باشد. اين آيين، شنبه 6 آبان برگزار مي‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها