ايبنا - خواندن يك صفحه از يك كتاب را ميتوان چند گونه تعبيركرد؛ چيدن شاخه گلي از يك باغ، چشيدن جرعهاي از اكسير دانايي، لحظهاي همدلي با اهل دل، استشمام رايحهاي ناب، توصيه يك دوست براي دوستي با دوستي مهربان و...
از مبانی عرفانی یوگا برمیآید که یوگا به مراقبه درونی دعوت میکند، بدون اینکه مراقبه با هدف پیوند به خدا صورت گیرد. در یوگا نوعی تسلیم درونی مطرح میشود؛ ولی این تسلیم درونی نه به خدا، که حالتی از بودن است. البته از آنجا که اگر نام خدا باشد این، تسلیم و حالت «بودن درونی» راحتتر صورت میگیرد، نام خدا بهانه مناسبی است که تسلیم روحی زودتر و آسانتر اتفاق افتد. به همین علت اشو در بحث از هدف یوگا صریحاً از بیخدایی که در یوگا وجود دارد؛ پرده برمیدارد و میگوید که پاتانجلی هم اصراری بر وجود خدا در یوگا نداشته است. وی در سخنی شگفت میگوید:
پاتانجلی یک چیز نادر برای گفتن دارد و آن این است که اهمیت ندارد که خدا وجود دارد یا ندارد. پاتانجلی میگوید خدا بهانهای است برای تسلیم کردن. در غیر این صورت کجا تسلیم خواهی شد؟ اگر بتوانی بدون خداوند تسلیم شوی، خوب است و از نظر پاتانجلی مشکلی ندارد. او اصرار ندارد که باید وجود خدا را باور داشته باشی. او چنان علمی است که میگوید خدا ضرورت نیست، فقط روشی برای تسلیم شدن است. مردمانی مانند بودا یا ماهاویرا بودهاند که بدون خدا تسلیم شدهاند؛ ولی اینها پدیدههایی نادر هستند... پاتانجلی میگوید اگر بتوانید بدون خدا هم تسلیم شوید، ما اصراری نداریم؛ موضوع تسلیم شدن است، نه خداوند.
صفحه 47 / یوگا و مدیتیشن/ حمیدرضا مظاهری سیف/ انتشارات صهبای یقین/ چاپ اول/ سال 1391/ 112 صفحه/ 3500 تومان
نظر شما