به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم دومین دوره جایزه پژوهشی اکبر رادی عصر دیروز جمعه هفتم مهر با حضور محمود دولتآبادی، حمیده عنقا همسر اکبر رادی، بهزاد فراهانی، عطاالله کوپال، مهتاج نجومی و اعضای هیات علمی این جایزه در تالار شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
قمست اول این مراسم با اجرای رشید کاکاوند به سخنرانی محمود دولتآبادی، بهزاد فراهانی و مهتاج نجومی و حمیده عنقا همسر رادی، درباره اکبر رادی اختصاص داشت.
محمود دولتآبادی در این مراسم گفت: اکبر رادی و امثال او به گمان من مصداق این عبارت قطعی هستند که هنر در هر شکل و شمایل و شاخهای هنرورز را در یک گام به سوی آدمیت درستتر و هنرپذیر را یک گام به سمت آنچه در ذات هنرورز است، میبرد.
وی افزود: اکبر رادی مصداق روشنی از حرکت هنرمندان واقعی به سوی آدمیت است. من همواره درباره اکبر رادی نوشتهام و سخن گفتهام، اما آنچه که مرا از مجموعه آثار او به سمت کانون اصلی هدایت میکند، رفتار، منش و آدمیت اکبر رادی بود.
نجومی، بازیگر تئاتر و سینما سخنران بعدی این مراسم بود. او کلام خود را با نقل قولی از شاهین سرکیسیان، کارگردان فقید تئاتر شروع کرد: سرکیسیان نخستین کارگردانی بود که آثار اکبر رادی را روی صحنه برد. او در جایی گفته است که رادی نخستین نویسندهای است که در جریان ایجاد نمایش و تئاتر ملی روی او حساب جدی باز کرد.
یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بهزاد فراهانی بازیگر پیشکسوت تئاتر و سینما بود. فراهانی گفت: تئاتری که تا به امروز بر ما گذشته، تئاتر خرسندی نبوده است. کمتر نویسندهای در این زمانه توانسته است به اندازه اکبر رادی حق واژگان را ادا کند. رادی در قلب ادبیات نمایشی شریف زندگی کرد.
این بازیگر و کارگردان در پایان گفت: من بسیاری از نمایشنامههای رادی را در رادیو اجرا کردم و این افتخار بزرگی برای من است. در پیش از انقلاب اسلامی ایران به هیچ عنوان به نمایشنامه روزنه آبی نوشته اکبر رادی اجازه اجرای صحنهای ندادند و در این دوران نیز نمیگذارند این نمایشنامه اجرا شود و بهانه آنها برای مساله این است که این موضوع این نمایشنامه دیگر کهنه و قدیمی است.
بخش دوم این مراسم با اجرای عطاالله کوپال به قدرداني از پیشکسوتان و همچنین اعلام نفرات برتر مسابقه مقالهنویسی و پژوهش درباره اکبر رادی اختصاص داشت.
کوپال در ابتدای این بخش گفت: حاصل دوره پیشین این جایزه کتاب «مقالات رادیشناسی 1» است که از سوی نشر قطره منتشر شد. مسابقه امسال نیز در دو بخش استادان و منتقدان تئاتر و بخش مسابقه برگزار شد و مقالات برگزیده به زودی با عنوان «رادیشناسی 2» از سوی همین ناشر منتشر خواهد شد.
وی افزود: این مسابقه یک شیوه پژوهشی منظم برای یک نویسنده است. بنیاد اکبر رادی نیز موفقترین بنیاد یک نویسنده در ایران است. گام بعدی این بنیاد معرفی اکبر رادی به جهانیان است.
در بخش تقدیر از پیشکسوتان این مراسم از رضا میرمعنوی، برای کارگردانی نمایشنامههای اکبر رادی و از مهتاج نجومی و بهزاد فراهانی برای آنکه بازیگران نخستین نمایشنامه اجرا شده از اکبر رادی، یعنی نمایشنامه روزنه آبی به کارگردانی شاهین سرکیسیان بودند قدرداني شد.
هیات داوران دومین دوره جایزه پژوهشی اکبر رادی برگزیدگان و شایستگان تقدیر این مسابقه را به شرح زیر اعلام کرد: رتبه نخست هاجر عباسی با مقاله «روایت پستمدرن در نمایشنامه خانمچه و مهتابی»، رتبه دوم عاطفه وحیدنیا با مقاله «نشانههای واقعیت گریزی در آثار رادی» و رتبه سوم روحالله مالمیر با مقاله «زمینههای بحران خانواده در نمایشنامههای دهه 50 رادی».
همچنین هیات داوران از مقالههای سلیم باشکوه، فرزانه غلامی، مجبوبه میرزایی و وفا کشاورزی، ناتاشا محرم زاده، رزالین شدیدی، مریم فرحناکیان و اعظم سعادت قدرداني کردند.
عباس شادروان، شهرام کرمی، بهزاد صدیقی، بهرام جلالیپور و فرامرز طالبی اعضای هیات داوران دومین دوره مسابقه مقالهنویسی اکبر رادی بودند. مدیریت بنیاد اکبر رادی نیز بر عهده محمد امیر یاراحمدی است.
همچنین در این مراسم قسمتی از نمایشنامههای «هملت با سالاد فصل»، «از پشت شیشهها» و «در مه بخوان» از سوي گروه محسن قصابیان، نمایشنامهخوانی شد.
مراسم دومین دوره جایزه پژوهشی اکبر رادی عصر دیروز جمعه هفتم مهر با حضور محمود دولتآبادی، حمیده عنقا همسر اکبر رادی، بهزاد فراهانی، عطاالله کوپال، بهزاد فراهانی، مهتاج نجومی و اعضای هیات علمی این جایزه، در تالار شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
اکبر رادی، نمایشنامه نویس فقید گیلانی و از نخستین و مهمترین چهرههای ادبیات نمایشی ایران است. وی در سال ۱۳۸۶ درگذشت.
شنبه ۸ مهر ۱۳۹۱ - ۱۰:۳۳
نظر شما