به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، امکان استفاده از منابع تخصصی مرتبط با رشته زلزلهشناسی، منابع چندرسانهای، پایاننامهها و سمینارهای فارسی و لاتین و همچنین دسترسی به نقشههای مختلف، برخی از امکانات کتابخانه پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله هستند.
منیژه نعمتی، رییس کتابخانه پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله، درباره تاریخچه این مرکز گفت: کتابخانه پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله در سال 1369 با هدف اطلاعرسانی و فراهم کردن زمینههای رشد و توسعه همهجانبه در بخشهای مختلف تاسیس شد و در سال 1378 به مکان جدید با وسعت 278 متر مربع انتقال یافت.
وی درباره امکانات کتابخانه پژوهشگاه گفت: این کتابخانه با داشتن مجموعهای غنی از منابع چاپی و الکترونیکی امکان دسترسی محققان را به جدیدترین اطلاعات علمی در داخل و خارج از کشور در سریعترین زمان ممکن فراهم میکند. علاوه بر آن، کتابخانه از سال 1384 سرویس استفاده از بانکهای اطلاعاتی را به دانشجویان و اعضای هیات علمی ارایه داده است.
نعمتی معتقد است با توجه به زلزلهخیز بودن کشور ایران، پژوهش، آموزش و ارایه خدمات مهندسی و مشاورهای در حوزههای مربوط به زلزلهشناسی و مهندسی زلزله میتواند در نهایت به کاهش خطرپذیری و افزایش سطح فرهنگ ایمنی در کشور کمک کند.
این کارشناس ارشد رشته کتابداری و اطلاعرسانی درباره دامنه موضوعی منابع کتابخانه عنوان کرد: منابع مربوط به زلزلهشناسی، مهندسی زلزله، سازه، ژئوتکنیک، مدیریت خطرپذیری، آموزش همگانی و سایر علوم مرتبط با فعالیتهای پژوهشگاه در این کتابخانه وجود دارند. منابع موجود در این کتابخانه شامل کتابهای تخصصی، پایاننامههای مرتبط، مجلات، مقالههای علمی، فیلمهای آموزشی، نقشهها، استانداردها و عکسهای هوایی میشوند که اعضای کتابخانه میتوانند از آنها بهرهمند شوند.
وی درباره خدماتی که این کتابخانه میتواند به علاقهمندان و محققان ارایه کند توضیح داد: مجموعه کتابخانه به صورت باز و با سیستم ردهبندی کتابخانه کنگره (LC) که یک ردهبندی موضوعی است قابل استفاده است و تمام خدمات کتابخانهای به کمک رایانه انجام میشوند. این کتابخانه عضو خدمات کپی و امانت کتاب از کتابخانه بریتانیا (BL) و داراي طرح تامین مدرک و امانت کتاب از پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران (طرح غدیر) و سیستم امانت بین دانشگاهی در سطح کشور است. نرمافزار جامع اين کتابخانه، نرمافزار سیمرغ تحت وب است که به کمک آن تمام اطلاعات کتابشناختی، روي شبکه قرار دارد و برای همگان قابل دسترسی است.
به گفته نعمتی، در این کتابخانه بیش از سه هزارو 400 عنوان کتاب فارسی، 6 هزار کتاب لاتین، حدود سه هزار و 400 شیت نقشه، 318 پایاننامه و یکهزار کتاب الکترونیکی موجود است. علاوه بر اینها بیش از يكهزارو 800 عنوان گزارش فارسی و لاتین و بیش از 500 لوح در بخش دیداری، شنیداری و لوح فشرده در مخازن این کتابخانه وجود دارد.
رییس کتابخانه پژوهشگاه زلزلهشناسي ادامه داد: این کتابخانه که متشکل از بخشهای سفارش و تامین مدرک، سازماندهی منابع اطلاعاتی، منابع دیداری و شنیداری و الکترونیکی، امانت، مرجع و اطلاعرسانی، تایپ و امور دفتری است، تلاش ميكند با در نظر گرفتن نیازهای علمی محققان متخصص به تجهیز منابع علمی و تخصصی بپردازد و میکوشد با کتابخانهها، مراکز اطلاعرسانی و دانشگاههای داخل و خارج کشور ارتباط و تبادل اطلاعات علمی بیشتری داشته باشد.
وی درباره تامین منابع اطلاعات کتابخانه پژوهشگاه گفت: مسوولان این کتابخانه میکوشند با خرید از نمایشگاههای کتاب و اطلاع یافتن از تازههای موسسات انتشاراتی مربوط و تهیه کتاب از آنها، منابع کتابخانه را بهروز نگه دارند. در همین راستا کتابخانه پژوهشگاه با حضور فعال در بیستوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در اردیبهشت سال 1391، اقدام به تهیه و گردآوری 97 عنوان کتاب تخصصی فارسی، 95 عنوان کتاب لاتین و 61 عنوان کتاب الکترونیکی لاتین كرده است که اغلب از جدیدترین آثار منتشر شده در این حوزه بودهاند.
نعمتی درباره افرادی که میتوانند از امکانات این کتابخانه استفاده کنند گفت: استفادهکنندگان از کتابخانه و مرکز اسناد پژوهشگاه شامل اعضای هیات علمی، دانشجویان، کارکنان پژوهشگاه و اعضای طرح غدیرند. کلیه افراد خارج از این دستهها هم میتوانند با معرفینامه و ارایه کارت شناسایی معتبر از خدمات در محل کتابخانه بهرهمند شوند.
با توجه به لرزهخیزی، آسیبپذیری و خطر لرزهای بالای فلات ایران «موسسه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله» در آذر ماه سال 1368 بر اساس پیشنهاد بیستوچهارمین مجمع عمومی سازمان یونسکو و تصویب شورای گسترش آموزش عالی دولت ایران با تکیه بر متخصصان ایرانی تاسیس شد.
این موسسه در پاییز 1378 براساس مصوبه چهارصد و هشتمین جلسه شورای گسترش آموزش عالی به پژوهشگاه ارتقا یافت. از این رو پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله با هدف ارتقای دانش زلزلهشناسی در سطح کشور، در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو میپذیرد.
علاقهمندان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر و یا جستوجو در منابع کتابخانهای به سایت www.iiees.ac.ir و وبلاگwww.iieeslib.blogfa.ir مراجعه کنند و یا با شمارههای 22831116 و 09384563778 تماس بگیرند.
کتابخانه و مرکز اسناد پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله در تهران، خیابان شهید دکتر لواسانی (فرمانیه)، دیباجی شمالی، خیابان ارغوان غربی، شماره 21 واقع شده و روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 تا 16 پاسخگوی مراجعان به این مرکز است.
شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۱ - ۱۰:۰۶
نظر شما