دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۳۹۱ - ۰۴:۳۵
روايت قيام 15 خرداد در رمان «نان و ني»

رمان «نان و ني» درباره قيام خونين پانزده خرداد 1342 توسط محمدرضا شريفي خبوشان نوشته شد. اين اثر در قالب مجموعه كتاب‌هاي «روز‌هاي انقلاب» توسط حوزه هنري منتشر مي‌شود و به گفته مولف آن، ظرفيت تبديل به فيلمنامه را داراست._

محمدرضا شريفي خبوشان در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، در اين باره اظهار كرد: نوشتن رمان «نان و ني» را به تازگي به پايان رسانده‌ام.

وي اين كتاب را از جمله نخستين آثاري دانست كه در قالب رمان به روايت روز تاريخي 15 خرداد 1342 مي‌پردازد و افزود: رويكرد اين رمان پررنگ كردن جنبه مذهبي این قيام و گره زدن همزماني آن با انجام مراسم بني‌اسد در عزاي امام حسين(ع) و دستگيري امام خميني (ره) است. مردم در اين شرايط باور‌هاي مذهبي خود را بروز مي‌دهند و قيام 15 خرداد به يك جريان مذهبي تبديل مي‌شود.

شريفي خبوشان درباره قهرمان رمان «نان و ني» گفت:‌ قهرمان رمان نوجواني است كه در اين حركت با مردم همراه مي‌شود و لحظه به لحظه رخداد‌هاي اين روز را از نگاه خودش روايت مي‌كند. اين رمان با زباني ساده فراز و نشيب‌هاي رويدادها را روایت مي‌كند،به صورتی كه مخاطب نوجوان انگيزه دنبال كردن ماجراها را در كتاب مي‌يابد تا با این واسطه برداشتي درست از ماجراها داشته باشد.

وي درباره منابعي كه براي نگارش اين كتاب استفاده كرده است افزود: سال‌ها قبل مطالعاتي را در زمينه جريان‌هاي قبل از انقلاب شروع كردم و اكنون بر روي دو رمان كار مي‌كنم كه يكي از‌ آن‌ها سلسله حوادث تاريخي را پس از مشروطه تا پيروزي انقلاب اسلامی ايران در سال 1357 دنبال مي‌كند. داشتن اطلاعات قبلي و از سوي دیگر ساكن بودن من در ورامين، به عنوان یکی از مکان‌های خیزش‌های مردمی در نهضت امام خمینی(ره) انگيزه‌اي شد تا رمان «نان و ني» را بنويسم.

اين نويسنده درباره ظرفيت‌هاي تاريخي 15 خرداد براي نوشتن اثر توضيح داد: اين واقعه تاريخي جاي كار بسياري دارد زيرا حوادث اين روز تنها معطوف به ورامين و پيشوا نيست و شهر‌هاي مهمي چون تهران و قم را نيز دربر دارد. در اين روز شخصيت‌هاي مهمي در كنار مردم حضور داشتند. دليل ورود مردم به اين قيام و همزمان شدن آن با ايام محرم و از سوي دیگر بازماندگان اين واقعه تاريخي كه امروز سالخورده‌اند و هنوز آن خاطرات را نقل مي‌كنند، جاي كار بسيار دارد.

وي افزود: نويسندگان مي‌توانند از اين ظرفيت‌ها بهره بگيرند و به اين جريان‌هاي ناب تاريخي كه هنوز راويان آن‌ها در جامعه حضور دارند بپردازند.

شريفي خبوشان گفت: براي نوشتن رمان «نان و ني» علاوه بر استفاده از منابع مکتوب با چند نفر از اين راویان سالخورده صحبت كرده ام. گفته‌هاي اين افراد كمك بسياري به نوشتن اين رمان كرد.

وي درباره عنوان كتابش خاطرنشان کرد: نان و ني در اين رمان نمادند كه مخاطب با خواندن كتاب دليل انتخاب اين نام را مي‌يابد. از سوي دیگر اين رمان پايان بازي دارد و مخاطب مي‌تواند با برداشت خود به آن پايان دهد.

شريفي خبوشان درباره نوشتن رمان‌هاي تاريخي گفت: نوشتن این گونه آثار سخت‌تر از ديگر رمان‌هاست. نويسنده بايد در كنار تخيل و خلق شخصيت‌ها چارچوبي را براي خود در نظر بگيرد كه بر اساس آن لطمه‌اي به جريان تاريخي وارد نشود. نوشتن اين نوع رمان‌ها آسان نيست اما كشش و جذابيت‌هاي خاص خود را دارد.

وي ادامه داد: مخاطب رمان «نان و ني» علاوه بر نوجوانان مي‌تواند گروه سني بزرگسال هم باشند و منبعي براي نگارش يك فيلمنامه هم محسوب شود. زيرا روند رمان پرحادثه است و شخصيت اصلي در حال حركت و نظاره‌گر حوادث است. اين وضعیت در تمام فصل‌هاي كتاب وجود دارد و به این دلیل استعداد يك كار سينمايي را داراست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها