جمعه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۰:۵۳
«پژوهشنامه خلیج فارس» در نمایشگاه کتاب رونمایی شد

مراسم رونمایی از جلد چهارم و پنجم از «پژوهشنامه خلیج فارس» عصر دیروز (پنجشنبه 21 اردیبهشت) برگزار شد. مجتبی تبریزنیا ویژگی بارز این اثر را تالیفی بودن مقالات آن دانست و از ضرورت پژوهش در این حوزه سخن گفت./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از ستاد خبری سراي اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نشست رونمایی از دو مجلد چهارم و پنجم مجموعه «پژوهشنامه خلیج فارس» عصر دیروز (پنجشنبه 21 اردیبهشت) از ساعت 16 و 20 دقیقه در سرای اصلی اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

در ابتدای این نشست، مجتبی تبریزنیا، یکی از مولفان این اثر، درباره انتشار این اثر گفت: جلد چهارم و پنجم این اثر همزمان با روز ملی خلیج‌ فارس، دهم اردیبهشت، به چاپ رسید. آغاز فعالیت این پروژه در زمانی بود که نام خلیج فارس تغییر داده شد و این اقدام واکنش ایرانیان را در پی داشت. از همین زمان تدوین این مجموعه پژوهشی در راستای دفاع از حقوق کشور آغاز شد.

 وی در ادامه صحبت‌هایش درباره چرایی نام گذاری دهم اردیبهشت به نام روز ملی خلیج فارس سخن گفت و درباره جایزه‌ای به نام «کتاب برتر خلیج فارس» و ضرورت و اهمیت آن توضیحاتی ارایه کرد.

 تبریزنیا درباره محتوای این دو مجلد گفت: جلد چهارم پژوهشنامه شامل 21 مقاله است که در 560 صفحه نوشته شده و در جلد پنجم آن 24 مقاله در 552 صفحه گنجانده شده که این پژوهش‌ها با تسلسل زمانی و در حوزه‌هایی چون تاریخ، باستان شناسی، مردم شناسی و معرفی نسخه‌های خطی نوشته‌ شده‌اند.

 وی ویژگی بارز این دو مجلد را تالیفی بودن مقالات آن‌‌ها دانست و گفت: سعی کردیم در این دو شماره از مقالات ترجمه شده استفاده نکنیم و با بهره‌گیری از اسنادی که به دست آورده و ارایه کردیم، نتایج تحقیقات را در این حوزه ماندگار کنیم.

 استفاده از محققان بومی و جنوبی کشور، موضوع دیگری بود که تبریزنیا آن را یادآور شد و افزود: این دو اثر به کمک این محققان بومی که درک بهتری از فضای جغرافیایی منطقه داشتند و همچنین دانشجویان و استادان رشته‌های مرتبط تالیف شده است.

 علیرضا خلیفه‌زاده، دیگر سخنران این نشست، در ابتدای صحبت‌هایش از نکات جالبی سخن گفت که در پژوهش در حوزه خلیج فارس نهفته اند و افزود: به این موضوع در کتاب‌های زیادی پرداخته شده اما نیاز است که روی این موضوع به طور اختصاصی تمرکز کنیم. هنوز اسناد محلی زیادی هستند که بکر مانده‌اند و امروزه انتظار می‌رود که پژوهشگران سراغ این حوزه بروند و رازهای نهفته را فاش کنند. باید بکوشیم گرد و غبار فراموشی از روی این آثار پاک شود.

این پژوهشگر حوزه خلیج فارس در ادامه به اهمیت این پژوهشنامه اشاره کرد و گفت: به حق این اثر دست روی تمام نکته‌هایی گذاشته که در زمینه تاریخ، تاریخ سیاسی، جغرافیای تاریخی و باستان‌شناسی مطرح اند و می‌توان آن را حاصل تلاش محققان سراسر کشور دانست.

وی با توجه به سخنان تبریزنيا درباره بومی بودن مولفان این مجموعه گفت: دست‌اندرکاران این مجموعه از استادان سراسر کشور بوده‌اند که آقای تبریزنیا یکی از نمونه‌های آن است. این موضوع مایه مباهات مردم ایران زمین است که می‌کوشند از نام خلیج فارس حمایت کنند.

خلیفه‌زاده، تحقیق بیشتر در این زمینه را با اهمیت خواند و افزود: باید بکوشیم صادرکننده مقالات در این حوزه باشیم و منتظر نمانیم که کشورهای دیگر مطالبی را درباره کشورمان در اختیار ما قرار دهند. البته باید به کتاب‌های دیگری که در این حوزه منتشر شده‌اند هم توجه کنیم و آثاری را که به زبان غیر فارسی نوشته شده‌اند  به منظور پاسبانی از خلیج فارس ترجمه کنیم.

مطالب این کتاب‌ها به سه بخش اصلی پژوهش‌های تاریخی، پژوهش‌های باستان‌شناسی و پژوهش‌های مردم‌شناسی تقسیم شده‌اند. فاطمه نجفی، سیامک سرلک، سارا ماریا مایر، عبدالله صفرزایی، علیرضا خسروزاده، مهدی فتوت و حسن کیان‌راد از جمله افرادی اند که مقالاتی در این مجموعه دارند.

جلد چهارم و پنجم این مجموعه به کوشش دکترعبدالرسول خیر اندیش و مجتبی تبریزنیا از سوی انتشارات خانه کتاب منتشر شده است و در مجموع 22500 تومان قیمت دارد.

 سیامک سرلک یکی دیگر از کارشناسان این برنامه بود که به دلیل ترافیک پارکینگ نمایشگاه نتوانست در این نشست حاضر شود.

در پایان هم مراسم نمادین رونمایی از دو جلد چهارم و پنجم این مجموعه با حضور تبریزنیا و خلیفه‌زاده برگزار شد.

 سرای اصلی اهل قلم در ابتدای نیم طبقه سالن شبستان واقع شده است.

 بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی كتاب تهران تا 23 اردیبهشت ماه در مصلای امام خمینی (ره) برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها