شنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۰:۱۰
نامه‌های خطاب به ایرج افشار  به دست ادب دوستان رسيد

«نامه‌های خاموشان» به کوشش محمدافشین وفایی و شهریار شاهین‌دژی از سوی نشر سخن منتشر شد. این کتاب در برگیرنده نامه‌هایی از ناموران فرهنگی و ادبی به ایرج افشار، ایران‌شناس فقید است. در این نامه‌ها سخن بیشتر از کتاب، نسخه خطی متعلق به یک کتابخانه یا کتابداری است.-

افشین‌وفایی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: «نامه‌های خاموشان» (نامه‌های ناموران فرهنگی و ادبی به ایرج افشار از حرف آ تا ب) جلد نخست از مجموعه‌ای با همین عنوان است.
وی به اسامی برخی از چهره‌هایی که نامه‌های آن‌ها در این مجلد منتشر شده است، اشاره و تشریح کرد: مهدی آذر، مهدی آذریزدی، احمد آرام، اسکندر آزموده، سیدجلال‌الدین آشتیانی، محمد آشنا، جلال‌ آل‌احمد، مهدی اخوان‌ثالث، فریدون اسدزاده، هوشنگ اعلم، ابواقاسم افنان، سهیل افنان، سیدکریم امیری فیروزکوهی، سیدابوالقاسم انجوی شیرازی، مهدی بازرگان، اسفندیار بزرگمهر، منوچهر بزرگمهر، م.ا. به‌آذین، یدالله بهزاد و مهدی بیانی از جمله افرادی هستند، که نامه‌های آن‌ها به ایرج افشار در این کتاب آمده است.

این نویسنده تاکید کرد: ایرج افشار از نظر وسعت مکاتبه‌های پیوسته با ایرانیان و غیرایرانیان یک استثنا بود. وی همواره ناگزیر بود برای اداره روابط گسترده‌اش با دیگران و در هر کجای دنیا که حضور داشت، نامه‌نگاری منظمی داشته باشد. تنوعی، که در میان مخاطبان افشار دیده می‌شود، گویای وسعت بی‌نظیر روابط اوست.

وی ادامه داد: مخاطبان او اشخاصی با گرایش‌های مختلف فرهنگی، مذهبی و سیاسی بودند و به‌طور طبیعی هریک دیدگاه‌های متفاوت خود را داشته‌اند. البته روابط آن‌ها با استاد افشار بیشتر از نوع فرهنگی و گاه به سبب دوستی و آشنایی قدیمی‌شان بوده، که آن نیز در نهایت به روابط فرهنگی انجامیده است.

افشین‌وفایی به محتوای برخی از نامه‌ها اشاره کرد و افزود: در این نامه‌ها سخن بیشتر از کتاب، نسخه خطی متعلق به یک کتابخانه یا کتابداری است.

وی با تاکید بر اهمیت بایگانی کردن نامه‌ها از سوی استاد افشار توضیح داد: استاد افشار به بایگانی‌کردن نامه‌هایی، که به دستش می‌رسید اهمیت ویژه‌ای می‌داد و نامه‌ای را دور نمی‌انداخت. به‌طور کلی هیچ سندی را بی‌ارزش نمی‌دانست. به‌نظر می‌رسد بخش مهمی از تاریخ‌نگاری معاصر، که مدیون ایرج افشار است، تا حد زیادی از همین دیدگاه او سرچشمه می‌گیرد.

این پژوهشگر به ارایه توضیحاتی پیرامون اهمیت این نامه‌ها پرداخت و گفت: «نامه‌های خاموشان» از جنبه‌های گوناگونی اهمیت دارد. این نامه‌ها حالات شخصی نویسندگان آن‌ها را، که اغلب اشخاصی سرشناس هستند، در بعضی از گوشه‌های زندگی‌شان باز می‌نماید. همچنین گاه بیانگر کیفیت فضای فرهنگی، اجتماعی و تاحدی سیاسی روزگاری هستند، که نامه‌ها در آن زمان به رشته تحریر در آمده‌اند.

وی یادآور شد: از سوی دیگر در این نامه‌ها نظر نویسندگان آن‌ها، پیرامون برخی از کتاب‌ها، مجله‌ها، اشخاص یا حوادث روی داده، منعکس شده است. همچنین این نامه‌ها نمودار نوع روابط نویسندگانشان با ایرج افشار است. البته در این نامه‌ها جنبه‌های خصوصی کمتر از جنبه‌های دیگر بازگو می‌شود.

افشین‌وفایی در پایان اشاره‌ای به تعداد جلدهای این اثر داشت و گفت: این مجموعه احتمالا در 10 جلد تدوین و منتشر خواهد شد. یک جلد از این مجموعه به نامه‌های مستشرقان اروپایی، آمریکایی، هندی و دیگر کشورها اختصاص می‌یابد. البته نخست نامه‌های چهره‌ها و شخصیت‌های درگذشته منتشر می‌شود و در آینده به نامه‌های شخصیت‌های در قید حیات هم خواهم پرداخت.

محمدافشین وفایی متولد 1359 است. «صد شعر از این صد سال»، «رساله سپهسالار در مناقب حضرت خداوندگار»، «حرف آخر عشق» (نقد و تحلیل گزیده اشعار قیصر امین‌پور) و «نامه‌های ژنو از سیدمحمدعلی جمالزاده به ایرج افشار» از آثار منتشر شده وی هستند.

«نامه‌های خاموشان: نامه‌های ناموران فرهنگی و ادبی به ایرج افشار ( آ-ب)» به کوشش محمدافشین‌ وفایی و شهریار شاهین‌دژی در 800 صفحه از سوی نشر شخن منتشر شد. این کتاب در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ارایه می‌شود.

کتاب «انیس‌الخلوة و جلیس‌اسلوة» کتاب دیگری است، که به کوشش محمد افشین‌وفایی و ارحام مرادی در 486 صفحه از سوی انتشارات کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی منتشر در بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ارایه می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط