یکشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۰
«يادنامه ابوالقاسم حالت» به چاپ مي‌رسد

«يادنامه ابوالقاسم حالت» كتاب ديگري از مجموعه طنزپردازان معاصر انتشارات سوره مهر، به چاپ مي‌رسد. به گفته عمادالدين قرشي، در اين اثر كه پس از «يادنامه ابوتراب جلي» آماده مي‌شود، مجموعه آثار مطبوعاتي و مصاحبه‌هاي اين طنزپرداز به چاپ خواهد رسید.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، قرشي كه يادنامه ابوتراب جلي نيز به كوشش وي گردآوري و منتشر شده است، درباره اين كتاب توضيح داد: اين مجموعه نيز به دنبال يادنامه منوچهر احترامي و يادنامه ابوتراب جلي آماده انتشار مي‌شود.

وي با اشاره به اين‌كه انتشار اين مجموعه‌ها از كتاب‌سازي به دور هستند، اضافه كرد: انتشار اين مجموعه‌ها سعي دارد از آفت كتاب‌سازي دوري كند. به عنوان مثال در اين كتاب مجموعه مصاحبه‌هاي صوتي يا منتشر نشده ايشان كنار آثار مطبوعاتي‌شان گنجانده مي‌شود؛ ضمن آن‌كه بر 30 كتاب اين طنز‌پرداز نيز مروري منتقدانه صورت مي‌گيرد.

اين پژوهشگر گفت: مرحوم حالت دوره‌اي سردبير نشريه توفيق بود و در گل آقا به عنوان چهره پيشكسوت طنز معاصر ايران فعاليت مي‌كرد؛ واضح است كه انتشار گزيده‌اي از آثار مطبوعاتي ايشان در اين كتاب، براي علاقه‌مندان و متخصصان عرصه طنز مي‌تواند الگو و مرجعي مستند باشد.

وي همچنين با اشاره به ويژگي‌هاي ديگر اين اثر پژوهشي گفت: در گزينش آثار اين مجموعه براساس نظر كارشناسان ارجحيت متن‌هاي داستاني و مقالات لحاظ مي‌شود؛ در حالي كه در نظر داريم غير از انتشار عكس‌هايي از ايشان، صداي برخي سخنراني‌هايشان را نيز در يك لوح فشرده گردآوري كنيم تا براي علاقه‌مندان حوزه طنز بسته مفيدتري را عرضه كرده باشيم. 

به گفته قرشي، يادنامه ابوالقاسم حالت كه از سوي انتشارات سوره مهر منتشر خواهد شد، آبان سال 1391 در مراسم اختتاميه هفتمين دوره جشنواره طنز مكتوب رونمايي مي‌شود. 

«يادنامه ابوتراب جلي» نيز امسال در ششمين دوره طنز مكتوب رونمايي شد. 

ابوالقاسم حالت ملقب به ابوالعینک (1298 - 1371) شاعر، مترجم و طنزپرداز ایرانی بود. وی در سال 1298 در تهران به دنیا آمد. وی پس از تحصیلات مقدماتی و متوسطه به استخدام شرکت ملی نفت ایران درآمد و تا زمان بازنشستگی در خدمت این سازمان بود. ابوالقاسم حالت در جوانی به فراگیری زبان‌های عربی، انگلیسی و فرانسه پرداخت و از سال 1314 به شعر و شاعری روی آورد و به سرایش شعر در قالب کهن و تذکره‌نویسی همت گماشت. 

دیوان حالت مشتمل بر قطعات ادبی، مثنوی‌ها، قصاید، غزلیات و رباعیات است. وی از سال 1317 همکاری خود را با مجله فکاهی توفیق آغاز کرد و بحر طویل‌های خود را با امضای هدهد میرزا و اشعارش را با اسامی مستعار خروس لاری، شوخ، فاضل ماب و ابوالعینک به چاپ می‌رساند. علاقه به مسایل دینی سبب شد از سال 1323 هر هفته چند رباعی جدی که ترجمه‌ای از کلمات قصار علی بن ابی‌طالب بود در مجله «آئین اسلام» چاپ کند. 

حالت در ترانه‌سرایی نیز دستی داشت و عموما این ترانه‏ها در قالب فکاهی، انتقادی علیه وضعیت سیاسی و اجتماعی آن زمان بود. حالت در آن سال‌ها با نشریات امید، تهران مصور و پیام ایرانی نیز همکاری داشت و ملک‌الشعرا بهار او را به کنگره نویسندگان ایران دعوت کرد. حالت در زمینه موسیقی اصیل ایرانی نیز فعالیت داشت و سراینده نخستین سرود جمهوری اسلامی بود.
 
وی پس از انقلاب اسلامی نیز باوجود کهولت سن مدت زمانی نسبتا طولانی با مجله گل آقا همکاری کرد. از ابوالقاسم حالت آثار ادبی و فرهنگی فراوانی در زمینه‌های طنز، شعر، ادبیات و ترجمه باقی مانده‌است. وی در سوم آبان سال 1371 بر اثر سکته قلبی درگذشت.

«كتابشناسي طنز» نيز ديگر كار پژوهشي قرشي است كه در حال حاضر در مراحل مقدماتي قرار دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط