نويسنده «فرهنگنامه حيات وحش ايران(مهرهداران)» درباره مهمترين ويژگي اين اثر گفت: براي نخستينبار در ايران كتابي درباره حيات وحش كشورمان نوشته شده است كه ترجمه و كپيبرداري از آثار ديگر نيست و نويسندگان ايراني آن را تأليف كردهاند.-
فاطمه حسينيزواريي افزود: گونههاي ايراني، مهجور ماندهاند و كودكان و نوجوانان كشورمان، فيل و زرافه را ميشناسند ولي گور ايراني و گوزن زرد را نميشناسند. در اين كتاب، متون تاليفي در كنار عكسهايي كاملاً ايراني قرار گرفته است تا كودكان و نوجوانان را با گونههاي مختلف حيوانات ايراني آشنا كند.
وي با تاكيد بر اصالت عكسهاي مجموعه، درباره ارتباط نويسندگان و عكاسان توضيح داد: عكاسان اين مجموعه با ما هماهنگ بودند و عكسهاي موردنظر را تهيه كردند. در مورد بعضي از گونهها نيز كه امكان تهيه عكس فراهم نشد، تصويرگران زير نظر كارشناسان تصاوير موردنياز را تهيه كردند.
اين نويسنده و پژوهشگر درباره زبان اثر گفت: بيشتر نويسندگان كتاب پيش از اين نيز تجربه نوشتن براي كودكان و نوجوانان را داشتند، به عنوان نمونه براي مجلات رشد يا كتابهاي درسي نوشتههايي را تاليف كرده بودند و به همين دليل متن كتاب با زباني ساده و قابل استفاده براي عموم مردم نوشته شده است.
نويسنده مقالات علمي مجلات رشد ادامه داد: حيات وحش ما بينظير است. تنوع زيستي جانوران ايراني آنقدر زياد است كه ميتوانيم به آن افتخار كنيم اما حتي در كتابهاي درسي، داستانها و شعرهايمان به اين تنوع نپرداختهايم. كودكان و نوجوانان ايراني نميدانند كه تعداد گربهسانان ايراني با تعداد اين حيوانات در قاره آفريقا برابري ميكند. موضوعاتي از اين دست را حتي بزرگترها هم نميدانند!
ما از چيزي ميتوانيم حفاظت كنيم كه آنرا بشناسيم. يكي از ويژگيهاي اين كتاب، بيان نقش حيوانات در زندگي روزمره است. نوجوانان ما بايد بدانند كه «ببر مازندران» چه تاثيري بر زندگيشان دارد. اين گوشتخوار كمياب، جمعيت طعمهاش، گراز را كنترل ميكند اما با از بين رفتن ببر مازندران تعداد گرازها در منطقه افزايش مييابد و گرازها به مزارع هجوم ميآورند و محصولات كشاورزي را نابود ميكنند.
زواريي درباره ارتباط اين فرهنگنامه با برنامه درسي آموزش و پرورش توضيح داد: متاسفانه در كتابهاي درسي گونههاي ايراني معرفي نشدهاند در حالي كه ما تاكيدمان بر معرفي مهرهداران ايران بوده است.
«فرهنگنامه حيات وحش ايران (مهرهداران)» را انتشارات طلايي نخستينبار در سال 1388 منتشر كرد و از آن زمان تا كنون اين فرهنگنامه 7 جايزه مختلف همچون جايزه كتاب سال جمهوري اسلامي ايران را كسب كرده است.
نظر شما