به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، دومين ويژهنامه ادبيات تطبيقي با دو مقاله از عليرضا انوشيرواني درباره آسيبها و چالشهاي ادبيات تطبيقي در ايران به چاپ رسيد.
اين نشريه از سه بخش مقاله، گزارش و معرفي و نقد كتاب تشكيل شده است.
عليرضا انوشيرواني، عضو فرهنگستان زبان فارسي، كه سال گذشته
(89) در سفر علمياش به دانشگاه هاروارد آمريكا، ديويد دمراش، استاد و رييس گروه ادبيات تطبيقي اين دانشگاه را به فرهنگستان زبان و ادب فارسي دعوت كرد، در بخشي از مقالهاش در اين نشريه با نام «آسيبشناسي ادبيات تطبيقي در ايران» اينگونه نوشته است: «ادبيات تطبيقي رشتهاي نوپا در مطالعات ادبي است و در طول دو قرن عمر كوتاه خود فراز و نشيبهاي فراواني را يكي پس از ديگري پشت سر نهاده است. يافتن تعريفي واحد و منسجم كه مورد قبول همگان باشد، كاري است دشوار تا سرحد ناممكن. صاحبنظران اين رشته همواره بر سر نام و ماهيت اين رشته با هم بحث داشتهاند. ريشه اين اختلاف نظر را بايد در چارچوبهاي نظري ادبيات تطبيقي جستوجو كرد كه تعريفهايي متفاوت و گاه متناقض براساس آنها شكل گرفته است.»
در بخش مقاله اين ويژهنامه، مقالاتي چون «پيدايش چهار پاره و جايگاه آن در شعر فارسي» (آمر طاهراحمد)، «آسيبشناسي ادبيات تطبيقي در ايران» (عليرضا انوشيرواني)، «تاثير ابن حماد جوهري در علم عروض فارسي» (علياصغر قهرماني) و «بحران ادبيات تطبيقي» (رنه ولک، ترجمه سعيد ارباب شيراني)، به چاپ رسيده است.
فصل گزارش اين نشريه نيز دو گزارش با عنوان «انجمن ادبيات تطبيقي بريتانيا» و «ادبيات تطبيقي در كره» گنجانده شده است.
در فصل معرفي و نقد كتاب دومين شماره از اين ويژهنامه تخصصي نيز مطالبي مانند «ايران در ادبيات فرانسه» (رقيه بهادري)، «از سعدي تا آراگون» (رقيه بهادري)، «گستره شعر فارسي در انگلستان و آمريكا» (جان يوحنان)، «چشمانداز ادبيات تطبيقي غرب» (ويدا بزرگچمني)، «شيوه خواندن ادبيات جهان» (مسيح ذكاوت) و «ادبيات تطبيقي: درآمدي نقادانه» (مسيح ذكاوت) درج شده است.
سردبير نخستين ويژهنامه ادبيات تطبيقي احمد سميعيگيلاني، معاون سردبير، عليرضا انوشيرواني و مدير مسوول آن غلامعلي حدادعادل است.
«ويژهنامه دوم ادبيات تطبيقي» (دوه اول، شماره دوم)، ويژه پاييز 89، از سوي انتشارات فرهنگستان زبان و ادبيات فارسي منتشر شد. اين نشريه 185 صفحه و قيمت آن دو هزار و 500 تومان است.
پنجشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۱:۱۱
نظر شما