دوشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۷:۱۷
در «دانشنامه فلسطين» از هر گونه موضع‌گيري پرهيز كرديم

صفاتاج، سرويراستار «دانشنامه فلسطين» در آيين رونمايي اين اثر در نمايشگاه كتاب تهران گفت: در نگارش اين كتاب ضمن بررسي مسايل فلسطين با رويكرد انقلاب اسلامي، از اعمال هر گونه پيش‌فرض‌، پيش‌داوري و موضع‌گيري پرهيز كرديم./

خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) ـ به گزارش ستاد خبري سراهاي اهل قلم نمايشگاه كتاب تهران، نشست رونمايي از دانشنامه فلسطين عصر امروز (دوشنبه 19 فروردين) در سراي اهل قلم نمايشگاه كتاب تهران برگزار شد. در اين نشست احمد سروش‌نژاد، رييس موسسه ندا، شهرام سلطاني، مدير انتشارات آرون و مجيد صفاتاج، سرويراستار دانشنامه حضور داشتند.

سروش‌نژاد اين دانشنامه را اثري ارزشمند در حوزه فلسطين برشمرد كه منبعي مطمئن براي پژوهشگران به شمار مي‌آيد. وي وجود اين اثر را در هر خانه داراي فايده‌هايي دانست.

سپس صفاتاج گفت: پيش از اين دانشنامه صهيونيزم و فلسطين در شش مجلد و شش هزار صفحه توسط انتشارات آرون منتشر شده بود. از اين رو جا دارد از زحمات آقاي سلطاني، مدير اين انتشارات تشكر كنم.

وي درباره دليل و انگيزه انجام اين پژوهش گفت: با توجه به تحصيلم در رشته تاريخ، همواره شاهد منابعي در اين رشته بودم كه عمده آنها توسط مستشرقان غربي و روسي نگارش شده‌اند. اين منابع در بسياري مواقع برخلاف واقعيت‌هاي موجود و به نفع مطامع استعمارگران بود. از همين رو تصميم گرفتيم نگارش منابع تاريخي در جهان اسلام را شروع كنيم و نقطه آغاز آن را فلسطين قرار داديم، زيرا فلسطين، سرزمين مقدس اسلامي است كه غصب شده است.

صفاتاج با اشاره به نوشته شدن اين اثر به شيوه دايره المعارفي گفت: علت گزينش اين شيوه، سهل‌الصول شدن موضوعات و مداخل دانشنامه بود. اين موضوعات آن چه در حوزه فلسطين وجود دارند نظير تاريخ، اشخاص و رويدادها را از زمان باستان تاكنون شامل مي‌شوند. اين دانشنامه به‌ ويژه براي آن دسته از هنرمنداني كه قصد تهيه اثري تصويري درباره فلسطين را دارند مفيد خواهد بود.

وي به فعاليت هشتاد و چهار نفر در نگارش اين دانشنامه اشاره كرد و گفت: نگارش اين اثر بيست سال به طول انجاميد و جلد هشتم آن كه جلد پاياني آن است چند ماه قبل منتشر شد.

صفاتاج با بيان اين كه «دوره‌هاي تاريخي و مباحث جغرافيايي در اين اثر به صورت جداگانه و مفصل بررسي شده‌اند» گفت: شهر و روستايي از فلسطين نيست كه تاريخچه آن از دوران باستان تاكنون در اين دانشنامه وجود نداشته باشد.

وي شخصيت‌هاي ديني، مذهبي، فرهنگي و سياسي، مبارزان فلسطيني، رويدادها و حوادث فلسطين و مقاومت‌هاي اين ملت را موضوعات بخش برخي ديگري از مداخل اين اثر ذكر كرد و گفت: اين موضوعات با استفاده از روش تحقيق طولي و عرضي بررسي شده‌اند.

صفاتاج يادآور شد: در اين مجموعه تلاش شده در اين دانشنامه تصويري شفاف، علمي، مستند و متقن با استفاده از اسناد و مدارك معتبر از فلسطين ارايه شوند. بخش اعظم اين موضوعات با استفاده از منابع دست‌نويس قديمي و همچنين منابع دست اول چاپي بررسي شده‌اند.

وي با اشاره به كمك شايان توجه موسسه ندا به مديريت احمد سروش‌نژاد گفت: بانك اطلاعاتي اين موسسه در پيشبرد پژوهش‌هاي اين اثر نقش مهمي داشت.

صفاتاج ادامه داد: بسياري از رهبران فلسطيني پس از مشاهده اين دانشنامه، به كامل بودن نسبي آن اذعان و ابراز اميدواري كردند كه اين اثر به عربي و انگليسي ترجمه و بسته‌هاي نرم‌افزاري آن ارايه شوند.

وي بار ديگر از زحمات سلطاني، مديرمسوول انتشارات آرون و سروش‌نژاد، رييس موسسه ندا تشكر كرد و گفت: اگر همت اين افراد نبود انتشار دانشنامه مدت‌ها به تعويق مي‌افتاد.

سپس سلطاني گفت: چاپ اين اثر پس از پايان نگارش آن،‌ سه سال طول كشيد. ويرايش اين اثر توسط آقاي صفاتاج نيز مدت زيادي ادامه داشت كه با تاكيدهاي فراوان به هر حال به پايان رسيد.

در پايان نشست، يكي از حاضران سوالي مبني بر امكان ادامه دانشنامه و ترجمه آن به زبان‌هاي ديگر پرسيد و صفاتاج پاسخ داد: هنگام آغاز پژوهش‌ها در سال 70 گمان مي‌كرديم  كه اين اثر در چهار مجلد منتشر شود كه به دليل جريان روزانه وقايع فلسطين به حجم آن افزوده شد كه البته سعي كرديم موضوعات كليدي را بررسي كنيم.

وي درباره امكان ترجمه اين كتاب گفت: ترجمه پنج هزار صفحه كتاب در قطع رحلي كه دو ستون با قلم ريز را دربرمي‌گيرد كار بسيار دشواري است و نياز به تيم مترجمان زبده و آشنا با مسايل فلسطين دارد. بنابراين ترجمه اين كتاب نياز به حمايت دارد.

سروش‌نژاد تاكيد كرد: اهميت اين اثر به اين دليل است كه نويسنده با رويكرد انقلاب اسلامي ايران به مسايل فلسطين نگاه كرده و تحريفات موجو درباره تاريخ اين سرزمين را شناسايي كرده است.

صفاتاج خاطرنشان كرد: ضمن داشتن اين رويكرد در نگارش كتاب، همچنين تلاش كرده‌ايم موضوعات را بدون هيچ پيش‌فرض‌، پيش‌داوري و موضع‌گيري بررسي كنيم. 

بيست و چهارمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران تا 24 ارديبهشت ماه در مصلاي امام خميني (ره) برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها