دوشنبه ۱ شهریور ۱۳۸۹ - ۱۴:۰۴
ارزش غذايي شيركاكائو در يك كتاب تشريح شد

كتاب «شيركاكائو؛ مواد خام، فناوري توليد و كنترل كيفيت » به قلم رضا شرف‌الدين از سوي جهاد دانشگاهي واحد تربيت معلم منتشر شد._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، ارزيابي سبد و سفره فعلي جامعه ايراني نشان مي‌دهد كه سرانه دريافت مواد لبني فاصله نسبتاً زيادي تا ميزبان مطلوب داشته و رقمي در حدود 95 كيلوگرم در سال را نشان مي‌دهد. اين رقم در مقايسه با كشورهاي توسعه يافته يا كشورهايي كه سلامت تغذيه دارند، بسيار پايين است.

شيركاكائو، يكي از فرآورده‌هاي شيري مبتني بر پودر كاكائو است كه امروزه در بيشتر نقاط جهان كم و بيش فرآوري مي‌شود. اين محصول در واقع يك نوشابه كاكائويي به شمار مي‌رود كه در فارسي علاوه بر نام شيركاكائو، گاهي «شير شكلاتي» نيز خوانده مي‌شود. شيركاكائو در گروه «شيرهاي طعم‌دار» جا مي‌گيرد و در اين طبقه‌بندي آن را به نام «نوشابه‌هاي شيري طعم‌دار شده با كاكائو» مي‌شناسند.

توليد شيركاكائو از ديرباز در كشور معمول بوده و سپس اين فرآورده به صورت صنعتي در صنايع شير كشور گسترش يافته است. با اين وجود اطلاعات مدوني درباره روش توليد و فرآوري اين فرآورده، هنوز منتشر نشده است. 

نوشتار حاضر داراي هشت فصل با عناوين تاريخچه و كلياتي درباره شيركاكائو، انتخاب مواد، فرمولاسيون و بالانس كردن اجزاء در شير كاكائو، فرآوري شير كاكائو، فرآورده‌هاي پودري شير كاكائو، مكانيسم‌هاي درگير در فرآوري شيركاكائو، كنترل كيفيت شير كاكائو، بهداشت و كنترل شاخص‌هاي ميكروبي در شير كاكائو است.

مباحثي نظير تاريخچه كاكائو، توليد جهاني كاكائو، كلياتي در مورد گياه كاكائو، تكنولوژي فرآوري پودركاكائو، تخمير، فرآيند برشته كردن، قليايي و پرس كردن در بخش نخست و شير ، چربي شير، پروتئين شير، پودركاكائو، شكر، شير خشك و نمك‌ها در بخش دوم مورد بحث قرار گرفته است.

در ابتداي هر فصل كتاب، علل تدوين و تشريح مباحث گوناگون مورد توجه قرار گرفته است.

كتاب «شيركاكائو» در 227 صفحه، 1500 نسخه و بهاي 32000 ريال از سوي جهاد دانشگاهي واحد تربيت معلم تاليف شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها