جمعه ۱۷ مهر ۱۴۰۵ - ۱۳:۰۳
لزوم استفاده از ظرفیت فعالیت‌های فرهنگی و هنری در محیط‌های آموزشی

اصفهان- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر ضرورت استفاده از ظرفیت فعالیت‌های فرهنگی و هنری در محیط‌های آموزشی تاکید کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) دراصفهان، سیدعباس صالحی در حاشیه اختتامیه سی‌وهشتمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان در اصفهان در جمع خبرنگاران با اشاره به ضرورت بازنگری در سازوکار حمایت از تولیدات سینمایی این حوزه، اظهار کرد: حمایت‌های دولتی در مواردی ضروری است، اما نمی‌تواند به تکیه‌گاه دائمی سینمای کودک تبدیل شود. این سینما برای دستیابی به پایداری، به اقتصادی فعال و چرخه‌ای نیاز دارد که در آن تولید و اکران بر پایه شناخت مخاطب و استقبال واقعی از آثار شکل بگیرد.

وی با اشاره به نقش داوری کودکان و نوجوانان در این فرایند افزود: هنگامی که عوامل تولید به‌صورت مستقیم با مخاطبان اصلی آثار خود مواجه می‌شوند، پرسش‌ها و دیدگاه‌های آنان را می‌شنوند و با معیارهای انتخابشان آشنا می‌شوند، شناخت دقیق‌تری از نیازهای این گروه سنی به دست می‌آورند؛ شناختی که می‌تواند بر کیفیت تولیدات آینده و امکان موفقیت آن‌ها در اکران اثر بگذارد.

بازگشت سینمای کودک از دوره رکود به مسیر رونق

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با ارزیابی روند تولید فیلم‌های کودک و نوجوان در دهه‌های گذشته، از نشانه‌های احیای این حوزه سخن گفت و بیان کرد: سینمای کودک در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ شرایط متفاوتی را تجربه کرد و در دهه‌های ۸۰ و ۹۰ با افت و رکود روبه‌رو شد؛ با این حال، شواهد جشنواره امسال از بهبود وضعیت تولید و افزایش توجه به این گونه سینمایی حکایت دارد.

صالحی با اشاره به حضور فعال‌تر بنیاد سینمایی فارابی در تولید آثار امسال ادامه داد: افزایش تعداد فیلم‌های حاضر در جشنواره نسبت به دوره گذشته و تحولات مشاهده‌شده در سینمای داستانی کودک و پویانمایی، نشانه‌هایی از بازگشت توجه به این حوزه است. امیدواریم سینمای کودک در دهه جاری بتواند به شرایطی نزدیک به رونق دهه‌های ۶۰ و ۷۰ دست پیدا کند.

تغییر جایگاه کودکان از مخاطب صرف به مشارکت‌کننده در سینما

صالحی با اشاره به تحولات سی‌وهشتمین دوره جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان، مشارکت بیشتر این گروه سنی را از ویژگی‌های مهم دوره اخیر دانست و گفت: حضور داوران کودک و نوجوان، فعالیت خبرنگاران این گروه سنی و برگزاری المپیاد فیلم‌سازی، زمینه مشارکت مؤثرتر کودکان و نوجوانان در فرایندهای مرتبط با سینما را فراهم کرده است.

وی افزود: هرچه مخاطبان اصلی جشنواره سهم بیشتری در این رویداد داشته باشند، سینما به واقعیت خود نزدیک‌تر می‌شود. توجه به دیدگاه کودکان و نوجوانان نباید به زمان تماشای فیلم محدود بماند، بلکه لازم است در شناخت مخاطب، ارزیابی آثار و شکل‌گیری تولیدات آینده نیز جایگاه داشته باشد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین با اشاره به حضور آثار تولیدشده با بهره‌گیری از هوش مصنوعی در جشنواره امسال، این موضوع را نشانه‌ای از تأثیر فناوری‌های نوین بر آینده سینما دانست و اظهار کرد: هوش مصنوعی در حال تغییر فضای تولید فیلم است و نقش آن در سینمای کودک و نوجوان و سینمای بزرگسالان پررنگ‌تر خواهد شد.

ضرورت توازن میان خیال و واقعیت در سینمای کودک

صالحی توجه به سینمای مستند را از دیگر وجوه قابل توجه جشنواره امسال برشمرد و با اشاره به دو قلمرو خیال و واقعیت در جهان کودکان گفت: سینمای کودک باید هر دو حوزه را هم‌زمان مورد توجه قرار دهد و در کنار ظرفیت‌های تخیل، به بازنمایی واقعیت نیز بپردازد.

وی همچنین درباره پیوند جشنواره امسال با کودکان میناب اظهار کرد: حوادث تلخ روزهای نخست جنگ، از جمله شهادت کودکان، تأثیری عمیق بر جامعه گذاشت و توجه جشنواره به میناب، در انتخاب فیلم‌ها و اختصاص هدایا به کودکان، نشان داد که این کودکان از یک خاطره فراتر رفته‌اند و به بخشی از وجدان جمعی ایرانیان و انسان‌های آزاده تبدیل شده‌اند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه جشنواره امسال نخستین رویداد سینمایی کشور پس از جنگ بوده است، تأکید کرد: سینما و هنر همچنان در ابتدای مسیر روایت و بازتاب این رخدادها قرار دارند.

تثبیت میزبانی اصفهان و استمرار جشنواره

صالحی در بخش دیگری از سخنان خود، استمرار برگزاری جشنواره و جلوگیری از نوسان در روند میزبانی را ضروری دانست و گفت: جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان که در آغاز در چارچوب جشنواره فیلم فجر برگزار می‌شد، پس از جدایی به رویدادی مستقل و نمادی برای سینمای کودک و نوجوان تبدیل شد؛ بنابراین باید سازوکاری فراهم شود که میزبانی آن با پشتیبانی محتوایی و اجرایی مناسب همراه باشد و استمرار و ثبات این رویداد تضمین شود.

وی با اشاره به تفاهم‌نامه مربوط به دبیرخانه دائمی جشنواره افزود: هدف آن است که جشنواره به‌عنوان سرمایه‌ای فرهنگی حفظ شود و تجربه میزبانی اصفهان بتواند به تثبیت و تقویت این رویداد در سال‌های آینده کمک کند. اصفهان نیز این فرصت را دارد که در کنار میزبانی جشنواره، جلوه‌هایی از فرهنگ و هنر سنتی و معاصر خود را عرضه کند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین با تأکید بر اهمیت پیوند میان کیفیت تولید و وضعیت اکران گفت: هر اندازه فیلم‌های کودک بتوانند مخاطبان خود را بیشتر جذب کنند، امکان برخورداری از وضعیت مناسب‌تر در اکران نیز افزایش می‌یابد؛ ازاین‌رو، تقویت ارتباط میان تولیدکنندگان و مخاطبان، در کنار حمایت‌های موردی و هدفمند، می‌تواند به شکل‌گیری اقتصادی پایدارتر برای سینمای کودک کمک کند.

صالحی در پایان، با اشاره به ظرفیت فعالیت‌های فرهنگی و هنری در محیط‌های آموزشی، گفت: نظام مدرسه نباید تنها بر بخشی از توانایی‌ها و نیازهای دانش‌آموزان متمرکز بماند. انسان از ساحت‌های گوناگون تشکیل شده است و حضور در رویدادهایی مانند جشنواره می‌تواند به رشد ابعاد دیگر وجودی دانش‌آموزان کمک کند تا خود را فراتر از دریافت‌کنندگان صرف اطلاعات، به‌عنوان انسان‌هایی برخوردار از توانایی تجربه، خلاقیت و مشارکت بشناسند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها