به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «گفتارهایی در روششناسی علم اقتصاد» از موسی غنینژاد، به چاپ اول رسیده و اکنون در دسترس علاقهمندان قرار دارد.
این کتاب در شش گفتار تدوین شده که موضوعات آن به شرح زیر است:
گفتار یکم: نگاهی به روششناسی پوزیتویستی و تاثیر آن بر فلسفه علم معاصر
گفتار دوم: روششناسی اقتصاد سیاسی کلاسیک
گفتار سوم: جدال روشها و اهمیت آن
گفتار چهارم: علم اقتصاد و پوزیتویسم
گفتار پنجم: علم اقتصاد و رابطه آن با شناخت کنش انسانی
گفتار ششم: جایگاه مباحث روششناسی در جریان اصلی علم اقتصاد کنونی
در مقدمه کتاب به قلم نویسنده آمده است: علم اقتصاد چگونه علمی است و چه تفاوتی با علوم دیگر دارد؟ این علم چه کارآمدیای دارد و به کدام پرسشهای نظری و عملی میتواند پاسخ دهد؟ با توجه به ناکامیهای نسبی برخی مدعیان دانش اقتصادی در حل مشکلات پایداری مانند فقر، بیکاری و عدم توانایی در پیشبینی بحرانهای فاجعهبار اقتصادی تا چه حد و چگونه میتوان اقتصاد را علم دانست؟ پرسشهایی از این دست تقریباً همزمان با شکلگیری علم اقتصاد به صورت مجموعه دانش مدون و به هم پیوسته از اواخر سده هیجدهم و اوایل سده نوزدهم میلادی مطرح شده است.
پرسشهای ناظر بر چگونگی علم و مدعیات آن، مختص دانش اقتصادی نیست، بلکه، همهی علوم با سؤالاتی از این دست روبهرو هستند برای پاسخ به این گونه پرسشها است که کنکاش در ماهیت علم به طور کلی و چگونگی هر علم معینی مانند اقتصاد به طور خاص ضرورت پیدا میکند. در این صورت ما با فلسفه علم یا به اصطلاح معرفتشناسی و روششناسی سر و کار داریم. معرفتشناسی به طور کلی شاخهای از معارف فلسفی است که به موضوع شناخت رابطه ذهن و عین در فرایند شناخت و چگونگی شناخت معتبر میپردازد؛ و روششناسی به عنوان زیر مجموعهای از مباحث معرفتشناختی، چگونگی شکلگیری مفاهیم بنیادی علوم و اعتبار (منطقی و تجربی) قضیهها و استدلالهای مبتنی بر آنها را بررسی میکند.
این کتاب در ۳۳۰ صفحه و با قیمت ۴۸۵ هزار تومان، با شمارگان ۵۰۰ نسخه در سال ۱۴۰۳ به چاپ رسیده است و اکنون در دسترس علاقهمندان قرار دارد.
نظر شما