منیره هاشمی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره بازنمایی تصویر ایران در اشعار کتاب «ایرانِ من» گفت: ایرانی که من در اشعارم معرفی کردهام، یک ایران مقاوم، سرسبز و استوار است. تصویری که من ارائه دادهام، این ایران است و سعی کردهام کشور را بهصورت مقاوم در شعرهایم به تصویر بکشم: کشوری در حال پیشرفت و تلاش.
او در مورد قالب اشعار کتاب بیان کرد: این کتاب شامل اشعاری در قالب چهارپاره است که ویژه دوره دبستان سروده شدهاند. اشعار این مجموعه بههمپیوسته هستند و مضامینی همچون ایران، دهه فجر و تلاش کودکان برای حفظ سرودهای انقلابی را دربرمیگیرند.
این شاعر کودک و نوجوان ضمن اشاره به اینکه موضوع اشعار با یکدیگر ارتباط دارند و اینطور نیست که مستقل باشند، عنوان کرد: این اشعار درباره خود ایران، دهه فجر و تلاش بچهها برای حفظ کردن سرودها در دهه فجر است. بهنوعی، همه شعرها به هم مرتبط هستند.
«دهه فجر در ذهن کودکانِ قدیم با فعالیتهای پرشور مدرسه ثبت شده و آنها خاطرات دهه فجر را با شعر و سرود و تزیین مدرسه به یاد میآورند. اشعار کتاب «ایرانِ من» چقدر ظرفیت ماندگارکردن دهه فجر در ذهن کودکان را دارند؟ آیا میتوان آنها را به شکل سرود خواند؟»، هاشمی در اینباره توضیح داد: در اشعارم سعی کردهام زمان حال را به تصویر بکشم؛ زیرا بچههای امروز درکی از دهه فجرِ مثلاً دهه ۶۰ یا اواخر دهه ۵۰ ندارند. سعی کردم با ورقزدن آلبوم خاطرات پدربزرگ یا پدر و همچنین تزیین کلاسها و گروه سرودی که بچهها اکنون برای دهه فجر انجام میدهند، فضایی ایجاد کنم که بچهها دهه فجر امروز را درک کنند، نه گذشتهای که هیچ تصوری از آن در ذهنشان نیست.
این شاعر کودک و نوجوان، وضعیت شعر انقلاب اسلامی را در سالهای اخیر روبهرشد ارزیابی میکند و معتقد است که شاعران برجستهای در این حوزه فعالیت کردهاند. منیزه هاشمی دراینخصوص بیان کرد: در سالهای اخیر، شعر کودک و نوجوان رشد چشمگیری داشته و شاعران جدیدی وارد این عرصه شدهاند. به همین ترتیب، شعر کودک و نوجوان با موضوع انقلاب نیز رشد داشته است. مجموعههای مستقل بسیار خوبی چاپ شده و شاعران برجستهای در این زمینه شعر سرودهاند. به نظر من، برگ جدیدی در کتاب شعر کودک و نوجوان نوشته شده است که شامل سرودن شعرهای خوب درباره انقلاب است.
هاشمی همچنین درباره خطر سفارشیشدن اشعار با موضوعات خاص مانند دهه فجر و انقلاب اسلامی هشدار میدهد و بر اهمیت حفظ خلاقیت و اصالت در شعر تأکید دارد. او بر این باور است که شاعر باید از نگاه سطحی پرهیز کرده و به دنبال زاویههای جدید باشد. او در توضیح بیشتر صحبت خود گفت: همیشه خطر اینکه شعر سفارشی خلاقیت و ادبیت و اصالت خود را از دست بدهد وجود دارد. چه در شعر، چه داستان و چه آثار هنری؛ این نیازمند هوشمندی و تفکر درست است تا کار جنبههای هنری و ادبی خود را حفظ کند. کارها نباید دچار تکرار شوند و خالی از هنر و ظرافتهای ادبی باشند. شاعر باید تلاش کند تا از این آفتها دور بماند. پیدا کردن زاویههای جدید برای هر موضوع نیازمند تلاش و کوشش شاعرانه است.
شاعر کتاب «ایرانِ من» در پایان، به نقش شاعران کودک و نوجوان در خلق آثاری مرتبط با زندگی روزمره کودکان اشاره کرده و معتقد است که برای ایجاد ارتباط میان شعر و کودکان، باید نگاهی دقیق به دنیای آنها داشت. منیره هاشمی در مورد این موضوع عنوان کرد: شاعر نباید از اولین چیزی که به ذهنش میآید شعر بسازد بهویژه شاعران کودک و نوجوان باید به زندگی امروز بچهها نگاه کنند و دقیق شوند در فکر آنها و اتفاقاتی که برایشان میافتد تا بتوانند شعری بگویند که شعر امروز بچهها باشد و بچهها بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.
نظر شما