جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۷
ماموریت‌های مهم فرهنگی استاندار هرمزگان/ پروژه‌ای که بعد از ۴ رئیس جمهور و ۶ استاندار هنوز نیمه تمام است

هرمزگان - استاندار جدید هرمزگان یکسری ماموریت‌های مهم فرهنگی بر زمین مانده دارد که می‌شود در اولویت به آن‌ها پرداخت.

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - یوسف ملایی، نویسنده و پژوهشگر هرمزگانی: جغرافیای مرزی و مهاجرپذیر هرمزگان شاید بیشتر از هر استان دیگری به پیوست فرهنگی، مهندسی فرهنگی و مدیریت فرهنگی نیاز دارد. باتوجه به اینکه در سالیان اخیر به فرهنگ و ادبیات این دیار به عنوان یک اولویت و ضرورت توجه نشده است، قطعاً پسرفت‌هایی نیز در این زمینه داریم. از سوی دیگر شناخت عمیق و جامع استاندار بومی نسبت به ویژگی‌های خرد و کلان فرهنگی، دانش و تجربه کم‌نظیر، نگرش مثبت، انگیزه خدمت به زادگاه و … جورچین موفقیت وی را تکمیل و جامعه فرهنگی را امیدوار می‌کند تا خوش‌بینانه پیشنهادات و ایده‌آل‌هایشان را مطرح و مطالبه کنند.

در این یادداشت به بخشی از اولویت‌های مهم فرهنگی محمد آشوری تازیانی، سومین استاندار بومی و بیستمین استاندار هرمزگان پرداخته‌ایم.

ایجاد «بنیاد بهمنی» و ساخت مقبر «چهره ماندگار» ادبیات ایران زمین

یکی از اولویت‌های اساسی بیستمین استاندار هرمزگان، تکمیل ماموریت وی در خصوص زنده‌یاد استاد محمدعلی بهمنی دارنده تندیس خورشید مهر به‌عنوان برترین غزل‌سرای ایران است. ایجاد بنیاد بهمنی و ساخت مقبره «چهره ماندگار» عرصه فرهنگ و ادبیات ایران زمین یک اولویت است. با ذکر این توضیح که به کوشش آشوری (نماینده وقت هرمزگان در مجلس شورای اسلامی) پیکر این بزرگمرد شاعر از تهران به هرمزگان منتقل شد و شهریورماه سال‌جاری در ضلع شرقی فرهنگسرای شهید آوینی بندرعباس به خاک سپرده شد.

عبور از هفت خان کتابخانه مرکزی بندرعباس با هفتمین استاندار

پایان بخشیدن به ۱۶ سال انتظار عاشقان کتاب و کتابخوانی هرمزگان در گشایش کتابخانه مرکزی بندرعباس به نظر می‌رسد یکی از ضرورت‌ها و رسالت‌های پیش‌روی استاندار جدید است. تاکنون پای ۴ رئیس جمهور (محمود احمدی‌نژاد، حجت‌الاسلام حسن روحانی، حجت‌الاسلام ابراهیم رئیسی و مسعود پزشکیان)، چندین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، ۶ استاندار (محمدحسن پرآور، حسین هاشمی تختی، ابراهیم عزیزی، جاسم جادری، فریدون همتی و مهدی دوستی) و چندین مدیرکل کتابخانه عمومی و همچنین ۳ مدیر پروژه به این مجموعه باز شده است.

عملیات احداث کتابخانه مرکزی بندرعباس از سال ۸۷ در زمینی به وسعت هفت هزار مترمربع در قالب پنج طبقه و بخش‌های کودک، هرمزگان شناسی، مخزن جامعه کتاب، نابینایان و ناشنوایان، پژوهشگران و محققان، نگهداری کودکان‌، سالن مطالعه و غیره در بوستان خلیج فارس (پارک جنگلی بندرعباس) در سفر دوم محمود احمدی نژاد به هرمزگان مورد تصویب قرار گرفت. شش میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برای احداث آن برای ساخت ۳ ساله در نظر گرفته شده بود که از آن زمان ۱۶ سال می‌گذرد و با هزینه چند برابر مصوب شده گشایشی اتفاق نیفتاده است.

قابل ذکر است که حجت‌الاسلام محمد عبادی‌زاده نماینده ولی فقیه در هرمزگان و رئیس شورای فرهنگ عمومی استان، مجتبی قهرمانی رئیس کل دادگستری هرمزگان، حبیب بهادری فرماندار بندرعباس، مهدی نوبانی شهردار بندرعباس، اعضای شورای شهر بندرعباس و فرشاد محمدی مدیرکل کتابخانه‌های عمومی هرمزگان به طور جد پیگیر اتمام این پروژه هستند که بیش از ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. به نظر می‌رسد عبور از هفت خان کتابخانه مرکزی بندرعباس با هفتمین استاندار هرمزگان در زمان ساخت این سازه محقق شود.

سومین ماموریت استاندار، از سرگیری ساخت تالار مرکزی بندرعباس

یکی دیگر از ابر پروژه‌های فرهنگی هرمزگان ساخت تالار مرکزی بندرعباس است. اسمعیل جهانگیری مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان نیز پیگیر رفع موانع از سرگیری ساخت این پروژه بود که ظاهراً آنچه می‌بایست محقق نشده است.

پروژه تالار مرکزی بندرعباس با سطح زیربنایی حدود ۱۶ هزار متر مربع در نوار ساحلی و پشت ترمینال مسافربری محله نخل ناخدای بندرعباس طراحی و در سال ۸۸ کلنگ آن توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت به زمین زده شد اما پس از ۱۵ سال هنوز ساخت و تکمیل آن در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

این پروژه پر حاشیه در سال ۹۴ برابر با رای کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری به دلیل نداشتن پروانه ساختمانی متوقف شد و در حال حاضر هم همچنان راکد مانده است. از سرگیری ساخت تالار مرکزی بندرعباس به اعتقاد من سومین ماموریت فرهنگی استاندار هرمزگان خواهد بود.

چند شهرستان هرمزگان، فاقد کانون پرورش فکری کودکان هستند

کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان استان هرمزگان در شهرستان‌های رودان، پارسیان و بشاگرد، بخش رودخانه، جزیره هنگام، شهر تنب بزرگ و … مراکز ثابت ندارد. اما پروین پشت‌کوهی به عنوان فعال‌ترین مدیر فرهنگی با همه کمبودها به همت و عشق، توانسته است کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان هرمزگان را جزو پنج کانون برتر کشور قرار دهد و مراکز سیار پارسیان در غرب و جاسک در شرق هرمزگان را راه‌اندازی کند.

قابل ذکر است هرمزگان فقط دارای ۱۶ مرکز ثابت در کنار چهار کتابخانه سیار و دو کتابخانه پستی بالغ بر ۶۰ فعالیت فرهنگی - هنری را به کودکان و نوجوانان ارائه می‌دهد.

یکی از مسئولیت‌ها و اولویت‌های فرزند فرهیخته و کتاب‌خوان هرمزگان در مسئولیت جدید، قطعاً اشاعه فرهنگ کتاب‌خوانی با ایجاد زیرساخت‌های کانون پرورش فکری در سراسر استان است.

ساخت سردیس، تندیس و مقبره بزرگان ادبیات و هنر

ساخت سردیس، تندیس و مقبره بزرگان ادبیات و هنر هرمزگان مانند: محمدعلی مینابی بندرعباسی معروف به سدیدالسلطنهٔ کبابی، شاعر، نویسنده و مورخ هرمزگانی که در ضلع غربی امامزاده سیدکامل (ع) در قلب شهر بندرعباس آرمیده است.

به نظر می‌رسد در این زمینه نیز زنده یاد «عبدالرحمن فرامرزی»، بنیانگذار و سردبیر روزنامه کیهان، نویسنده معاصر، استاد دانشگاه، وکیل پایه یک دادگستری، سیاستمدار، منتخب شش دوره نمایندگی مجلس شورای ملی و از قهرمانان ملی و میهنی است که در رویایی رویی با متفقین و انگلیسی ها، راست قامت و جسورانه ایستاد. «ابراهیم منصفی» (رامی)، شاعر، موسیقی دان، نویسنده، معلم و خنیاگر جنوب، «صالح سنگبر» (پوریا) خالق کتاب یادتن و کغار؛ «منصور نعیمی» محقق، شاعر، مستند ساز و پدید آورنده فرهنگ جامع هرمزگان، «ناصر عبداللهی» (ناصریا) خواننده، آهنگساز، تنظیم‌کننده، نوازنده، ترانه‌سرا و صدای ماندگار جنوب و … مغفول مانده‌اند.

برگزاری «نوزدهمین نمایشگاه کتاب» هرمزگان

«نوزدهمین نمایشگاه کتاب» هرمزگان برای بیستمین استاندار هرمزگان می‌تواند یک اولویت مهم باشد. دستور وی به اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان برای برگزاری نمایشگاه بزرگ کتاب، در زمان مناسب و با تبلیغات فراوان و همچنین تازه‌های کتاب کشور برای جامعه کتابخوان این جغرافیا یک ضرورت است. نمایشگاه با برنامه‌های فرهنگی و ادبی فاخر و بومی مورد تاکید است. قطعاً خانه کتاب ایران، اراده بسیار قوی برای برگزاری نمایشگاه کتاب در استان‌ها دارد و تجربه موفق در هرمزگان در این زمینه، یکی از اولویت‌های این موسسه بزرگ است.

ساماندهی خیرین حوزه فرهنگ

مدیریت و وارد مدار کردن جدی جامعه خیرین در حوزه فرهنگ و کتاب از واجبات آینده فرهنگی استان است. جامعه خیرین استان بیشتر در حوزه زیر ساخت‌های مذهبی و آموزشی- مسجد سازی، مدرسه سازی، و بهداشت و روزمرگی‌ها فعال هستند و کمتر در حوزه کتاب، کتابخانه سازی، موسیقی، فرهنگ، پژوهش، آداب و رسوم، زبان و … ورود کرده‌اند.

برگزاری جشنواره اقوام هرمزگان

استان هرمزگان از آن‌جایی یک استان استراتژیک، نظامی، دریایی، دانشگاهی و پایتخت اقتصادی کشور است رنگین‌کمانی از اقوام ایرانی را در قلب گرم و پر تپش خود جای داده است. زیرا ساکنان هرمزگان علاوه بر گویش‌ها (اشُمی، اچُمی، جزیرتی، روباری، رودخانه‌ای و … و لهجه‌های متفاوت به ۹ زبان (عربی، بلوچی، جگدالی، کُرشی، قشقایی، کُمزاری، خُلوصی، بندری و فارسی) سخن می‌گویند که در نوع خود جالب‌توجه است. این فرهنگ‌ها و زبان‌ها، موسیقی، شعر، ترانه، هیچانه، ضرب المثل، قصه، افسانه، پوشاک، خوراک، آداب، سنت و رسوم خاص و متنوع زیاری دارند که می‌بایست به شکل ویژه مورد عنایت استاندار قرار بگیرند و برگزاری جشنواره اقوام هرمزگان بهترین راهکار برای اشاعه فرهنگ، وفاق و همدلی است.

جشن مجزای کتاب سال هرمزگان یک ضرورت است

هرمزگانی ها اصولاً انسان‌های کتابخوان و آگاهی هستند. حدود یک‌هزار نویسنده و هزاران عنوان کتاب، دیرینگی هزار ساله خلق کتاب در این دیار، بیانگر پیشینه غنی مردمان این سرزمین دارد. شلوغ بودن «بوکتاب» بزرگ‌ترین کتابفروشی ایران پس از تهران، افزایش کتابفروشی ها در هرمزگان، افزایش ناشران، رونمایی های مستمر کتاب، انجمن‌های ادبی، نقد و بررسی آثار، چهره‌های شاخص ادبی، تقاضای ایجاد کتابخانه عمومی و کتابخانه‌های سیار و … نشان از ظرفیت‌های هرمزگان در حوزه کتاب است. بنابراین برگزاری جشن مجزای کتاب سال هرمزگان یک مطالبه به‌حق جامعه کتابخوان است. هر ساله در حاشیه جشن روز ۱۰ اردیبهشت به مناسبت روز ملی خلیج‌فارس، از نویسندگان حوزه خلیج‌فارس تقدیر می‌شود که اصلاً کافی نیست.

این بخش نخست مطالبات جامعه فرهنگی در حوزه کتاب، فرهنگ و ادبیات از استاندار بومی و مولف هرمزگانی است. در صورت تحقق این پیشنهادات، در خصوص نامگذاری روز شهرستان‌ها، هفته هرمزگان، جشنواره نمایش، رسانه های صوتی، تصویری، مکتوب و آنلاین، گردشگری و بومگردی، پژوهش، فرهنگ ایثار و شهادت، فعالیت‌های دریا محور، جشنواره های محصولات کشاورزی و فرهنگی، شب‌های مفاخر و فرزانگان، رمان، قصه، اِلمان ها و … نیز به طور مفصل و مجزا خواهیم پرداخت.

به گزارش ایبنا، محمد آشوری تازیانی نویسنده کتاب «مطالعه وضعیت و گفتمان‌های توسعه پایدار هرمزگان» (۱۳ آذرماه) با حضور اسکندر مومنی وزیر کشور به عنوان بیستمین استاندار هرمزگان معارفه و از مهدی دوستی استاندار پیشین قدردانی شد.

برچسب‌ها

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 3
  • حسن رضایی IR ۱۶:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    پروژه فرهنگی زمین مانده در طرح دانش بنیاد و اقتصاد مقاومتی و مشکلات باورهای استانی
  • مریم هرمزی IR ۰۰:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۷
    به جزیره هرمز هم رسیدگی کنید موفق باشید
  • رجب IR ۲۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۷
    مهمترین کار مانده روی زمین پل خلیج‌فارس است نه چیز دیگر که از سال۵۳ مونده استاندار هرمزگان همین یک کار انجام بده کافی است
  • ابراهیم DE ۲۲:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۷
    پل اتصال بندرپهل به لافت قشم هم یادتون نره
  • محمد IR ۰۰:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۸
    پل قشم و بندر چی شد

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها