سه‌شنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۲ - ۱۵:۰۱
بدون مخابرات، جنگی نداشتیم/«کارنامه مخابرات در دفاع مقدس» به‌زودی منتشر می‌شود

آیین رونمایی کتاب «تاریخ شفاهی به روایت حسین باقری» در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس رونمایی شد.

سرویس مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، روز سه‌شنبه ۲۱ آذرماه آیین رونمایی از کتاب «تاریخ شفاهی جنگ به روایت حسین باقری در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس برگزار شد.

سردار علی‌محمد نائینی، مدیر مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در آغاز این مراسم بیان کرد: تاریخ شفاهی مکمل پژوهش‌های متنی است اما پژوهش‌های تاریخ یک سیر پژوهشی دارد. فرماندهان براساس نقش‌هایی که در دفاع مقدس داشته‌اند، به‌عنوان راوی، از نقش‌های خودشان می‌گویند.

وی افزود: ماهیت تاریخ شفاهی، تجربه‌نگاری و مستند کردنِ تجربیات عملی است. راوی پاسخ سؤالات و شبهات را می‌دهد. ما در نقش حوزه‌های تخصصی خلأ اسنادی داریم. بعد از جنگ، تاریخ شفاهی مرکز، متمرکز بر فرماندهان عالی جنگ بود. مسئولین قرارگاه‌ها و فرماندهان رسته‌ها به‌تازگی در برنامه مرکز اسناد قرار گرفته‌اند. امروز مابه نویسندگان و راویان متخصص نیاز داریم.

سردار نایینی با اشاره به اینکه جنگ نباید در خاطره‌ها و اذهان راویان خلاصه شود، گفت: امروز چهل درصد تاریخ شفاهی مرکز مربوط به تاریخ تخصصی است. علاوه بر تاریخ شفاهی، در بیست حوزه تخصصی، کتاب‌های تخصصی و شناسنامه تهیه شده است. پروژه‌های تکمیل نشده زیادی هم در دست داریم. خاطرات بیش از دویست فرمانده شاخص ثبت و ضبط شده است.

مدیر مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس افزود: مخابرات نقش مؤثری در دوران جنگ داشت و مخابراتی‌ها به‌عنوان پیام‌رسانِ فتح و پیروزی توصیف می‌شوند. انتشار و کنترل اخبار جنگ بدون مخابرات ممکن نبود. مخابراتی‌ها تلاش می‌کردند روحیه رزمندگان را حفظ کنند. اینها پیام آوران پیروزی بودند.

سردار نایینی بیان کرد: در یک مقطعی توانایی رزمندگان مخابرات به جایی می‌رسد که می‌توانند مکالمات عراقی‌ها را شنود کنند و به نفع خود استفاده کنند. امروزه تجهیزات جدید، متن جنگ را به جنگ سایبری تبدیل کرده است. یکی از کارهای واحدهای مخابرات توجه به جنبه‌های عاطفی و اجتماعی جنگ بود.

وی افزود: در جبهه‌های غرب با کمبود نیرو و تجهیزات روبه‌رو بودیم. اگر در کنار فرماندهان حوزه‌های تخصصی، راوی داشتیم و در کنار تک‌تک پایگاه‌هایی کردستان راوی داستیم، برای هر هفته آن می‌شد یک کتاب نوشت. متأسفانه به لحاظ اسنادی، خلأ جدی وجود دارد. اسناد و روایات انگشت‌شماری درباره جبهه غرب داریم. سیزده نفر از فرماندهان شاخص مخابرات در ۱۵۴ ساعت خاطراتشان ثبت و ضبط شده است. از بین این سیزده نفر، اثر مکتوب چهار نفر روانه بازار شده است. کتاب: «کارنامه مخابرات در دفاع مقدس» هم در دست تدوین است و به‌زودی منتشر می‌شود.

سردار علی شادمانی؛ معاون هماهنگ‌کننده قرارگاه خاتم‌الانبیا ضمن گرامیداشت یاد شهدا، بیان کرد: من فرماندهی شهید بروجردی را در کردستان دیدم. تعبیر من این است که اقدامات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، همان جهاد عظیم تبیین است که رهبر معظم انقلاب تأکید کردند یک جهاد فوری است. خداوند بیان را برای توجیه حضرت آدم مقرر کردند. همه انبیا و معصومین موظف به تبیین بوده‌اند.

وی افزود: در تاریخ هر کشور اتفاقاتی می‌افتد که اگر اثرگذار باشد با عنوان نقطه عطف از آن یاد می‌شود. انقلاب اسلامی ودفاع مقدس از نقاط عطف تاریخ ماست. اگر به این مسائل پرداخته شود، حق مطلب ادا می‌شود. کار مخابرات در جنگ مانند رگ‌های موجود در بدن یک انسان قرار دارد و مادامی که خون در رگ‌ها جریان دارد انسان زنده است. اگر دشمن نفوذ کند، خلائی در جریان انتقال خون به وجود می‌آید. حقیقتاً ارتباطات همین طور بود. مانند خون در بدن جاری بود.

سردار حسین باقری؛ راوی و نویسنده کتاب در ادامه بیان کرد: شهیدان مقدم و فیاض، دو شهید مخابرات در کردستان بودند. فرهنگی در بین مخابراتی ها وجود داشت؛ توکل، توسل، تلاش، تعامل و تحمل شاخص‌های برای پیشبرد اهداف است. معمولاً مجالس قرآن در بین مخابراتی ها برقرار بود. گاهی زیارت عاشورا و دیگر توسلات هم خوانده می‌شد اما وقت بسیار کم بود. ما همه مرید امام بودیم.

راوی کتاب «تاربخ شفاهی جنگ به روایت حسین باقری» افزود: خانواده‌های مخابراتی‌ها تحمل بسیار زیادی داشتند. اگر تحمل خانواده‌ها نبود، این موفقیت‌ها به دست نمی‌آمد. نصرت الهی با تعامل به زمینیان می‌رسد.

دکتر تقی‌پور؛ نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی در ادامه اشاره کرد: مکتب دفاع مقدس ابعاد زیاد و ناگفته‌ای دارد. برکت این مکتب به قدری زیاد است که دانش‌آموختگان آن هنوز روی کار هستند. مرکز اسناد شاید بتواند ابعاد ناشناخته این مکتب را روایت کند.

وی افزود: بعد از جنگ نهضت ادامه دارد و به خصوص در بحث سایبری و مخابراتی. سردار باقری به‌روز هستند و با فناوری‌های نوین همراه شدند. از آنجایی که ارتباطات رشته‌های عصبی یه مجموعه است، بدون مخابرات جنگ پیروز نمی‌شد. سردار باقری بعد از جنگ در ادامه این نهضت تلاش او برای بومی‌سازی تجهیزات ستودنی است.

تقی‌پور در ادامه بیان کرد: امروز به برکت انقلاب اسلامی و رزمندگان جنگ مخابرات به سرعت در حال پیشرفت است به حدی که ایرانیان می‌توانند پهپادهای آمریکایی را شکار کنند و جهانیان را متحیر بگذارند. ما در سایه تلاش‌های امثال باقری‌ها از یک کشور وابسته واردکننده به یک کشور مستقل و مبتکر صادرکننده تبدیل شده‌ایم. این برکات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است که منطقه از آن بهره می‌گیرد.

در پایان مراسم از خانواده‌های شهیدان محسن فیاض و صفت‌الله مقدم تقدیر شد. همچنین از کتاب تاریخ شفاهی جنگ به روایت حسین باقری» رونمایی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها