یکشنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۸:۳۷
چشم‌انداز تازه‌ای در حوزه داستان دینی در حال خلق شدن است

محمدرضا سنگری، مدیر گروه ادبیات اندیشه پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی معتقد است، در بین شاخه‌های ادبیات دینی، نثر ادبی فراتر رفته و نسبت به بقیه گونه‌ها برجسته‌تر است.

سرویس ادبیات خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مریم داوری: محمدرضا سنگری عنوان کرد: گستره ادبیات دینی مبحثی گسترده است زیرا باید هم به حوزه نظم پرداخت و هم حوزه نثر ادبیات دینی را بررسی کرد. در نظم با شاخه‌های متکثر و متعددی که در شعر می‌شناسیم، مواجه هستیم و از جمله می‌توان به خلق منظومه‌هایی اشاره کرد  که پیش‌تر در حوزه انقلاب و دفاع مقدس بودند و اکنون گسترده‌تر شده‌اند. حوزه‌هایی مانند شعر تغزلی، سیاسی، اعتراضی، دفاع مقدس و مدافعان حرم، امنیت و شعر مدافعان سلامت وجود دارد .این قلمروهای متعددی که وجود دارد هرکدام باید به طور مستقل بررسی شود.
 
مدیر گروه ادبیات اندیشه پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه شعر انقلاب اسلامی نسبت به گذشته رشد قابل اعتنایی داشته است، افزود: سروده‌هایی که ترازمند و حتی فرازمند نسبت به گذشته هستند، کم نیستند و درواقع گاهی نسل جوان شاعر اعجاب‌انگیز هستند و آثارشان را که می‌بینیم، شگفت‌زده می‌شویم.
 
وی با بیان اینکه در حوزه نثر، ادبیات دینی با افت‌و‌خیزها و جزرومدهایی مواجه بوده، عنوان کرد: به عنوان مثال در دوره‌ای به‌ویژه دوره اول یعنی دهه 60 رشد فراوانی در حوزه آثار داستان دینی داشتیم؛ بعدها این آثار اندکی افول کرد. اخیرا احساس می‌شود که داستان‌نویسان به مقوله‌های دینی اما با یک منظر متفاوت و نگاه‌های تازه اقبال نشان می‌دهند و درحقیقت چشم‌انداز تازه‌ای در زمینه ادبیات داستان دینی در حال خلق شدن است که قابل اعتناست.
 
مدیر گروه ادبیات اندیشه پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: حوزه دیگری که در نثر دینی باید به آن توجه کنیم، رشد سفرنامه‌نویسی است؛ از جمله بعد از اینکه رویداد بزرگ راهپیمایی اربعین اتفاق افتاد، خلق آثار در این زمینه بسیار قابل توجه شد.
 
این عاشورا‌پژوه با اشاره به اینکه ادبیات داستانی دینی و پرداختن به چهره‌های بزرگ و قدسی دینی در سال‌های اخیر رشد کرده است، گفت: نویسندگان تراز اول ما نیز به این مسئله توجه داشتند و البته نسل جوان هم وارد میدان شده است. عرصه نثر ادبی و قطعه ادبی که گاه با عنوان دلنوشته از آن یاد می‌کنند، رشد قابل توجهی داشته و ما مجموعه‌ها، کتاب‌ها و متن‌هایی از این دست بسیار فراوان داریم که در هیچ دوره تاریخی نبوده است.
 
نویسنده کتاب‌هایی همچون زیر خیمه عطش، سلام موعود و سوگ سرخ بیان کرد: اگر قرار باشد بین شاخه‌های ادبیات دینی بگوییم کدامیک فراتر قرار گرفته، نثر یا قطعه ادبی راباید ذکر ‌کنیم که نسبت به بقیه گونه‌ها برجسته‌تر است.
 
سنگری در پاسخ به این سئوال که آیا این ظرفیت وجود دارد که جشنواره داستان دینی برگزار شود،عنوان کزد: بله به‌ویژه که در حوزه کودک و نوجوان آثار فراوانی در حوزه ادبیات داستانی کار شده و به حوزه عاشورا هم در این سال‌ها توجه زیادی شده است. داستان‌هایی از اصحاب در سال‌های اخیر فراوان داشته‌ایم که قابل اعتناست و باید به آنها توجه کرد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها