یادداشت دکتر اکبر ایرانی برای گذشت دکتر پرویز اذکایی
پرویز اذکایی شیفته فرهنگ ایران بود/ ژرفنگری در منابع کهن ایران باستان
اکبر ایرانی گفت: پرویز اذکایی شیفته فرهنگ ایران بود و با پشتکار ستودنی، به کار و کوشش علمی برای موطن و وطن خود پرداخت. گستره کارها و تحقیقات ایشان، تتبع و ژرفنگری در منابع کهن ایران باستان، و تحقیق وسیع در تاریخ و جغرافیای همدان، دلیل ایراندوستی و شیفتگی او به کتاب و فرهنگ ایران بود.
با اندوه فراوان درگذشت استاد پرویز اذکایی را به خانواده داغدار ایشان و جامعه علمی و فرهنگی کشور تسلیت میگویم. ایشان یکی از مفاخر بزرگ همدان بود که عمر با برکت خود را وقف تحقیق، تألیف، ترجمه و تصحیح متون علمی کرد. استاد پرویز اذکایی شخصیتی جامع الاطراف و از تبار عالمانی بود که علاوه بر فراگیری علوم قدیم، به پژوهش در تاریخ، فلسفه، تاریخ علم، فهرستنگاری و کتابشناسی پرداخت. شخصیت او از چند جنبه بهویژه از لحاظ فردی و اجتماعی قابل توجه و اعتناست.
او شیفته فرهنگ ایران بود و با پشتکار ستودنی، به کار و کوشش علمی برای موطن و وطن خود پرداخت. گستره کارها و تحقیقات ایشان، تتبع و ژرفنگری در منابع کهن ایران باستان، و تحقیق وسیع در تاریخ و جغرافیای همدان، دلیل ایراندوستی و شیفتگی او به کتاب و فرهنگ ایران بود.
با نگارش درباره زندگی ابوریحان بیرونی، تحقیق و تصحیح الآثار الباقیه عن القرون الخالیه تألیف ابوریحان بیرونی و سپس ترجمه آن به فارسی و تصحیح فصولی از قانون مسعودی ابوریحان بیرونی، متخصصی طراز اول در بیرونیشناسی شد و بیش از هر کس دیگر این شخصیت علمی و تاریخی را به جهان ایرانی معرفی نمود.
کتاب طبّ روحانی محمدبن زکریای رازی را ترجمه و با تألیف کتابی مفصل و تحقیقی درباره اندیشههای فلسفی حکیم رازی، جامعترین تکنگاشت را در شناسایی رازی تقدیم جامعه علمی کرد.
از لحاظ ویژگیهای فردی و اجتماعی، اذکایی دانشمندی بیریا، وارسته و فروتن، شوخطبع و خوشرو، خوشحافظه و حاضرالذهن بود و زیستی زاهدانه داشت.
برای ترویج فرهنگ مکتوب و تشویق جوانان به کتابخوانی دو کار بزرگ و ستودنی کرد که امیدوارم درسی برای دیگر فرهنگدوستان شود. خانه پدری خود را وقف کرد تا به یک مرکز فرهنگی و کتابخانه عمومی تبدیل شود. کتابخانه غنی و ارزشمند خود را با حدود ۱۵هزار جلد کتاب و نشریات ادواری وقف نهاد کتابخانههای عمومی کشور نمود. جایزهای دوسالانه تعیین کرد تا به بهترین آثار حوزه مطالعات ایرانشناسی و همدانپژوهی در کشور تعلق گیرد.
از درگاه خدای بزرگ برای ایشان که عمر خود را وقف کتاب کرد و با وقف کتابخانه خود جاودانه شد، طلب رحمت و علوّ درجات دارم. روحش شاد و مشمول تفضلات الهی باد.
دکتر پرویز اذکایی پژوهشگر و مورخ برجسته ایران و همدان صبح امروز ، ۲۵ فروردینماه ۱۴۰۲ بر اثر بیماری در بیمارستان بوعلی همدان درگذشت.
نظر شما