کارشناسان در نشست «نثر فارسی و روایت وقایع»:
نویسنده متعهد باید واکنش سریع و دائمی داشته باشد/ فعالیتهای فرهنگی مقابله با جنگ نرم دشمن، جزیرهای مانده است
جواد کامور بخشایش، نویسنده و پژوهشگر ادبی در نشست «نثر فارسی و ثبت وقایع» تاکید کرد که در برخورد با جنگ نرم دشمن باید هنرمند و نویسنده متعهد در برابر رخدادها در لحظه، بهسرعت و دائمی واکنش نشان دهد تا در بصیرت افزایی و آگاهی بخشی عمومی موفق شود.
این نویسنده با بیان اینکه همیشه در قبال اتفاقات تاریخ انقلاب، هنرمندان و نویسندگان متعهد کشورمان به بصیرتافزایی پرداختهاند، گفت: وقتی در حادثهای از جمله نهم دی مردم نسبت به مسائل پیرامون خود حساس میشوند حضورشان باورمند و موثر است. اگر نویسندگان نیز به وظیفه خود عمل کنند و به روایتنویسی و ثبت وقایع با کمک ابزار هنری و ادبی بپردازند بصیرت عمومی افزایش مییابد و ماندگار خواهد شد. بیشک اگر نویسندگان کشورمان و تاریخنگاران به طور موثر و شایسته در انعکاس حوادث سال 88 به صحنه میآمدند و دین خود را به حماسه مردمی نهم دی ادا میکردند اتفاقهای تلخ بعدی از جمله اغتشاشات تلخ اخیر را شاهد نمیشدیم.
وی با تاکید بر اینکه امروز کشور ما گرفتار جنگ روایتها شده است، افزود: در این جنگ متاسفانه اغلب در انفعال قرار داریم و به جای پیرو بودن منفعلیم در حالیکه هنرمند و نویسنده متعهد وظیفه دارد که در برابر رخدادهای انقلاب در لحظه و بهسرعت واکنش دائمی نشان دهد تا نسل جوان را به بصیرت و آگاهی برساند.
کامور بخشایش همچنین به انجام حرکتهای فرهنگی جزیرهای توسط برخی نویسندگان و موسسات برای روشنگری در حوادث سال 88 اشاره کرد و گفت: موسسات مختلفی از جمله مرکز اسناد انقلاب اسلامی، شهرستان ادب و موسسه رسول آفتاب حرکتهای فرهنگی برای بصیرتافزایی با ابزار کتاب و ادبیات انجام دادند که چون در قالب ساختاری هماهنگ و همراه با همکاری و مشارکت سایر نهادها نبود نتوانست به یک جریانسازی فرهنگی منجر شود.
وی تصریح کرد: اکنون در دوران جنگ شناختی به سرمیبریم که دشمن به طور واضح مشخص نیست و این وظیفه هنرمند است که جلوتر از دیگران در مسیر روشنگری و شناساندن دشمنان به جامعه حرکت کند.
این پژوهشگر ادبی با تاکید بر اینکه نقش نویسنده در تولید محصول فرهنگی تنها به نگارش کتاب محدود نیست، گفت: گاه یک یادداشت کوتاه یک نویسنده در فضای مجازی می تواند نقش بسیار موثری در بصیرتافزایی داشته باشد. اکنون دشمن باورهای ما را هدف قرارداده و مترصد است در نسل جوان ما نسبت به ارزشهای عمیق انقلاب اسلامی شبهه ایجاد کند. از سوی دیگر ما دچار روایتهای ضد و نقیض شدهایم که باید نسبت به آنها هوشیار باشیم و ابزارهای جنگ نرم دشمن را شناسایی کنیم.
نویسندگان متعهد وارد عرصه لحظهنگاری وقایع شوند
در این نشست همچنین رحیم مخدومی، نویسنده حوزه دفاع مقدس در سخنانی با اشاره به اینکه اتفاقات مرتبط با نهم دی سال 88 پس از دفاع مقدس از مهمترین حوادث پس از انقلاب اسلامی است، عنوان کرد: به فرموده مقام معظم رهبری سال 88 در شرایط جنگ روایتها قرارگرفتیم و باید در اقدامی سریع همه نویسندگان متعهد و موسسات فرهنگی به صحنه میآمدند. حوادث 88 در بود تاسیس موسسه رسول آفتاب بودیم و با احساس وظیفه تصمیم گرفتیم جشنوارههای خاطره و داستان را برای روشنگری در میان جوانان راهاندازی کنیم. تاکنون شش دوره از جشنواره روایت و خاطره نویسی را برگزار کردهایم و فراخوان جشنواره هفتم را با موضوع وقایع اخیر و اغتشاشات چند ماه گذشته منتشر میکنیم.
مخدومی با تاکید بر نقش رسانهها در به ثمر نشستن حرکتهای بصیرتافزای نویسندگان و نهادها و موسسات گفت: کم کاری رسانهها و برخی سیاستهای نادرست باعث شده ناشران و نویسندگان متعهد نتوانند کار خود را به درستی انجام دهند. برخی از ناشران پیاده نظام دشمن هستند و نباید از حمایتهایی به اندازه ناشران متعهد برخوردار باشند. از سوی دیگر سزاوار نیست در جامعهای که شعار آن ترویج سبک زندگی اسلامی و ایرانی است در انتخاب کتابهای مسابقههای کتابخوانی به ترجمه بیش از تالیف بها داده شود.
وی تصریح کرد: در جنگ سخت دشمن به وضوح دیده میشود ولی در زمان فتنه و جنگ نرم شناسایی دشمنان دشوار است. متاسفانه نویسندگان ما هنوز در حوزه دفاع مقدس نیز به طور جدی کار نکردهاند و فعالیتهای انجام شده جزیرهای بوده است. در حوزه جنگ نرم نیز همین مشکل وجود دارد و نتوانستهایم به گونهای جریانسازی کنیم که مخاطبان مختلف با هر سن و جغرافیا و موقعیت فرهنگی و اجتماعی با ما همراه شوند. برای رهایی از اقدامات جزیرهای و دستیابی به یک جریانسازی عمیق و موثر باید یک متولی خاص به میدان بیاید و مسئولیت هماهنگی و برنامهریزی را برعهده بگیرد.
مخدومی با تاکید بر اینکه روایت ابزار فرهنگی است که هرگز کهنه نخواهد شد، افزود: اکنون که شاهد بروز اغتشاشاتی در شهرهای مختلف کشورمان هستیم باید نویسندگان به صحنه بیایند و وقایع را ثبت کنند. اگر نویسندگان متعهد و هنرمندان از قلم و هنر خود برای لحظهنگاری وقایع اخیر استفاده کنند و آموزش و پرورش، رسانهها و مسئولان نیز به صحنه بیایند جوانان گمراهی که از ارزشهای انقلاب فاصله گرفتهاند دوباره به مسیر صحیح بازمیگردند و راه خود را پیدا میکنند.
نظر شما